Θεωρείται ως μία από τις πιο δύσκολες διπλωματικές περιοδείες εδώ και δεκαετίες, στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα ακανθώδη ζητήματα των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας και τους εμπορικούς πολέμους στην Ασία. Ιδού τι τον περιμένει στις πέντε χώρες που θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Ιαπωνία


Στην ατζέντα της επίσκεψης στην Ιαπωνία (5-7 Νοεμβρίου) θα κυριαρχήσουν οι πυρηνικές προκλήσεις από τη Βόρεια Κορέα. Υπήρξε συναγερμός στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ ότι ο νέος πρόεδρος θα εξασθένιζε τη δέσμευση ασφάλειας της Ουάσιγκτον έναντι των συμμάχων της στην Ανατολική Ασία. Αν και αυτή η ανησυχία έχει μειωθεί, ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε αναμένεται να επιδιώξει περαιτέρω ιδιωτικές και δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ιαπωνίας, καθώς αντιμετωπίζει την απειλή εκτόξευσης πυραύλων της Βόρειας Κορέας στην επικράτειά της.
Από πολιτική άποψη, αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της πυραυλικής άμυνας και κοινές προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι άλλες χώρες, συγκεκριμένα η Κίνα και η Ρωσία, θα εφαρμόσουν πλήρως τις πρόσφατες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά της Πιονγκγιάνγκ.
Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ θα προσφέρει την υποστήριξή του στην Ιαπωνία για τις εδαφικές φιλοδοξίες της Κίνας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, όπου το Τόκιο και το Πεκίνο εμπλέκονται σε μια μακρόχρονη διαμάχη για την κυριαρχία νησιών.
Ο Τραμπ κατέπληξε την Ιαπωνία πριν από έναν χρόνο, όταν ανακοίνωσε την απόσυρση της Αμερικής από την Trans-Pacific Partnership –μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην οποία ο Αμπε είχε επενδύσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο. Αναλυτές πιστεύουν ότι οι δύο ηγέτες θα βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους στο εμπόριο, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να βλάψουν το ενωμένο μέτωπό τους στη βορειοκορεατική πυρηνική κρίση.
Νότια Κορέα
Σειρά έχει η Νότια Κορέα (7-8 Νοεμβρίου), όπου ο πρόεδρος Μουν συμφωνεί με τον Τραμπ ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να συμμετάσχει σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Πιονγκγιάνγκ, αν και τονίζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική δράση των ΗΠΑ. Ο Μουν, πάντως, εξόργισε τη φιλελεύθερη βάση του, και την Κίνα, εγκρίνοντας την ανάπτυξη της πυραυλικής άμυνας Thaad, που σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τις βορειοκορεατικές επιθέσεις.
Εχοντας επίγνωση ότι τα 10 εκατομμύρια κατοίκων της Σεούλ –μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη –είναι πρώτοι στην καταστροφική λίστα των στόχων της Πιονγκγιάνγκ, ο Μουν θα προσπαθήσει να τηρήσει την προεκλογική δέσμευσή του να αναλάβει τη διπλωματική πρωτοβουλία για τη Βόρεια Κορέα από την Ουάσιγκτον.
Ολα τα βλέμματα θα στραφούν στον Τραμπ την Τετάρτη, όταν θα γίνει ο έβδομος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα απευθυνθεί στην εθνική συνέλευση της Νότιας Κορέας σε μια ομιλία που θα κυριαρχείται από την πυρηνική κρίση της χερσονήσου.
Κίνα


Στην Κίνα (8-10 Νοεμβρίου) δύο θα είναι τα ακανθώδη θέματα στην ατζέντα: εμπόριο και Βόρεια Κορέα, με τα οικονομικά ζητήματα στο επίκεντρο. Αναλυτές πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του με μια σειρά από βραχυπρόθεσμες νίκες που θα ενισχύσουν τους ισχυρισμούς του ότι θα τα βάλει με το Πεκίνο για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και θα επιστρέψει με θέσεις εργασίας και επενδύσεις στις ΗΠΑ. Η Κίνα είναι πιθανό να τον υποχρεώσει. Ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας της Κίνας, Sinopec, φέρεται να συμφωνεί να επενδύσει τουλάχιστον 7 δισ. δολάρια σε περιοχές που καταστράφηκαν από τους τυφώνες Χάρβεϊ και Ιρμα.
Ο Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών του Ρεξ Τίλερσον ελπίζουν ότι θα σημειώσουν περαιτέρω πρόοδο στην αποτροπή των πυρηνικών φιλοδοξιών του Κιμ Γιονγκ Ουν. Ακόμη και επικριτές του Τραμπ πιστεύουν ότι σημειώνει πρόοδο σε αυτό το μέτωπο, με το Πεκίνο να υποστηρίζει δύο πρόσφατους γύρους ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά της Πιονγκγιάνγκ. Λίγοι, πάντως, πιστεύουν ότι το Πεκίνο έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο από αυτό στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας.
Βιετνάμ


Στο Βιετνάμ (10-11 Νοεμβρίου) ο Τραμπ θα παραστεί στην περιφερειακή διάσκεψη οικονομικής συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC), ίσως την πιο σημαντική εκδήλωση ολόκληρου του ταξιδιού στην Ασία με τόσο πολλούς παγκόσμιους ηγέτες, όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, παρόντες στο ξενοδοχείο «Intercontinental» στην παραθαλάσσια πόλη του θερέτρου Ντα Νανγκ.
Μία ημέρα αργότερα θα πετάξει στο Ανόι για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Βιετνάμ για συνομιλίες που θα αποσκοπούν στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και της ασφάλειας, ιδίως όσον αφορά τις εδαφικές διαμάχες που έχει το Βιετνάμ με το Πεκίνο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Ο Τραμπ θέλει επίσης να εξισορροπήσει ένα μεγάλο εμπορικό έλλειμμα και έχει ήδη χαιρετίσει συναλλαγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με αμερικανικές εταιρείες στο Βιετνάμ.
Φιλιππίνες
Ο πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε και ο Τραμπ –δύο λαϊκιστές ηγέτες –θα συναντηθούν στο τελευταίο σκέλος της περιοδείας, στη Μανίλα (12-13 Νοεμβρίου).
Οι σχέσεις ΗΠΑ – Φιλιππινών κατέρρευσαν υπό την ηγεσία του Ντουτέρτε, ειδικά αφότου ο Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε τον αιματηρό πόλεμό του για τα ναρκωτικά στον οποίο η αστυνομία έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους. Ο Ντουτέρτε αντέδρασε αποκαλώντας τον «γιο πόρνης» και ανακοίνωσε έναν «χωρισμό» από την πρώην αποικιοκρατική δύναμη. Αλλά ο Τραμπ φαίνεται να τα έχει βρει με έναν ομοϊδεάτη φίλο και τον Μάιο εξήρε τον Ντουτέρτε λέγοντας ότι κάνει μια «απίστευτη δουλειά στο πρόβλημα των ναρκωτικών».

HeliosPlus