Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το πολιτικό μέλλον του καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόντ, ο οποίος σε μια προσπάθεια διάσωσής του απέκλεισε πρόωρες εκλογές την Πέμπτη, από τη Βαρκελώνη όπου μίλησε. Η δήλωση του αυτή αναμένεται να οξύνει κι άλλο την κόντρα με την ισπανική κυβέρνηση η οποία έχει ανακοινώσει την αναστολή αυτονομίας της περιφέρειας με ενεργοποίηση του άρθρου 155.

Κόντρα στις προβλέψεις που ήθελαν τον Πουτζδεμόντ να κηρύσσει εκλογές, δεν κινήθηκε ενάντια στις επιδιώξεις της κυβέρνησής του που πρόκρινε την επιμονή στην ανεξαρτησία. Μια ημέρα πριν από την ομιλία του, μάλιστα, ο Πουτζδεμόντ με ανάρτησή του στο Instagram, σε μια κίνηση αποδοκιμασίας της πολιτικής Ραχόι, έγραψε μεταξύ άλλων «Εμπρος Καταλανοί» στέλνοντας το μήνυμα της αντίθεσης στα σχέδια της Ισπανίας.

Τόνισε ότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις από την κεντρική κυβέρνηση που να διασφάλιζαν ότι με την προκήρυξη εκλογών θα σταματούσε η διαδικασία με την οποία θα τεθεί η Καταλονία υπό κηδεμονία.

«Ήμουν έτοιμος να προκηρύξω εκλογές αν δίνονταν εγγυήσεις. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση που να δικαιολογεί την προκήρυξη εκλογών σήμερα» δήλωσε ο Πουτζδεμόντ, επαναλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο την άρνηση της Μαδρίτης για διάλογο.

«Στηρίζομαι στο καταλανικό κοινοβούλιο για να προσδιορίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή, σε βάρος της Καταλονίας, του άρθρου 155 του Συντάγματος που επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας» δήλωσε.

Την Παρασκευή η Γερουσία στη Μαδρίτη πρόκειται να δώσει την έγκρισή της για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 που θα αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Καταλονίας, την ώρα που εκφωνούσε τον λόγο του ο Πουτζδεμόντ.

Πολλοί ήταν εκείνοι που ήλπιζαν ότι θα κηρύξει μονομερή ανεξαρτησία, ελπίδα που εκφράστηκε και πριν από μερικές εβδομάδες όταν είχε μιλήσει στο κοινοβούλιο της περιφέρειάς του και απηύθυνε διάλογο προς τη Μαδρίτη.

Ορισμένοι πίστευαν πως ο καταλανός πρόεδρος θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να αποφευχθεί η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 155.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Πουτζδεμόντ, δεν έλαβε τις απαραίτητες εκείνες εγγυήσεις από την Ισπανία που θα συνέβαλαν στην απόφασή του να προκηρύξει εκλογές.

Κλιμακούμενη πορεία ακολουθεί η πολιτική κρίση στην Ισπανία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας. Τα επεισόδια βίας από την ισπανική κυβέρνηση που διαδραματίστηκαν την Κυριακή εκείνη του δημοψηφίσματος, ακολούθησε η πολεμική ρητορική ανάμεσα σε Ισπανία και Καταλονία.

Προτού λάβει την απόφαση για ενεργοποίηση του άρθρου 155, ο ισπανός πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει παράνομο το δημοψήφισμα και λίγο αργότερα και το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας το κήρυξε παράνομο.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη τις εξελίξεις στην Ισπανία, με την πλειοψηφία των ηγετών να διαμηνύουν ότι το θέμα της ανεξαρτησίας της περιφέρειας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Μοιραία, πάντως, μπορεί να απέβαινε η ανακήρυξη εκλογών από πλευράς Πουτζδεμόντ, αφού μέρος των καταλανών δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την πολιτική του. Με αγωνία, ωστόσο, αναμένονται οι συνέπειες μετά την ομιλία του καταλανού προέδρου την Πέμπτη.

Ισπανία: Εφαρμογή των μέτρων κατά της καταλανικής αυτονομίας

Υπέρ της επιβολής μέτρων ενάντια στην Καταλονία τάχθηκε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία ώστε «να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο οποίο θα γίνεται σεβαστός ο νόμος», λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση που έκανε ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδτεμόντ ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η Σανταμαρία έκανε τη δήλωση αυτή ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας που έχει αναλάβει να εξετάσει το αίτημα της Μαδρίτης για ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. Η ολομέλεια της Γερουσίας θα συνεδριάσει αύριο για να ψηφίσει επί του αιτήματος αυτού.

Νωρίτερα σήμερα ο Πουτζντεμόν αρνήθηκε να προκηρύξει εκλογές, εξανεμίζοντας τις ελπίδες εκείνων που θεωρούσαν πως θα μπορούσε να υπάρξει μια αποκλιμάκωση της έντασης. Δεχόμενος πολλές πιέσεις από παντού, ο Καταλανός ηγέτης είχε αναβάλει πολλές φορές σήμερα την ομιλία του όπου θα ανέλυε την πολιτική κατάσταση και θα ανακοίνωνε τις αποφάσεις του.

Πολλοί βουλευτές του κόμματός του διαβεβαίωναν από νωρίς ότι θα προκήρυττε εκλογές, προς μεγάλη ανακούφιση όλων εκείνων που φοβούνταν ότι η κρίση μεταξύ των αυτονομιστών και της Μαδρίτης θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όχι μόνο την Ισπανία αλλά και την Ευρώπη.

«Ήμουν διατεθειμένος να προκηρύξω εκλογές (…) ήταν καθήκον μου να το επιχειρήσω για να αποφύγουμε τις συνέπειες που θα είχε για τους θεσμούς μας» η επιβολή κηδεμονίας στην Καταλονία, είπε ο Πουτζντεμόν. Στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι δεν έλαβε «καμία εγγύηση» εκ μέρους της Μαδρίτης.

Η ισπανική κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχει ζητήσει από τη Γερουσία (η οποία ελέγχεται από το Λαϊκό Κόμμα) να εγκρίνει την Παρασκευή την εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος που θα επιτρέψει την ντε φάκτο αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. Ως απάντηση, οι αυτονομιστές απειλούν ότι θα κηρύξουν την ανεξαρτησία.

Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μέχρι αργά το απόγευμα ο Καταλανός ηγέτης ανέμενε μια δέσμευση της ισπανικής κυβέρνησης ότι δεν θα θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία αν ο ίδιος προκηρύξει εκλογές.