Οι μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας πίστωσαν στον κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν τη νίκη τους επί του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα, απαντώντας μ’ αυτόν τον τρόπο στις αμερικανικές επικρίσεις επειδή έπλεξαν το εγκώμιο ενός προσώπου που είναι φυλακισμένο στην Τουρκία για προδοσία.

Σ’ ένα βίντεο στο οποίο εγκωμιάζεται η «ιδεολογική δύναμη» του Οτσαλάν, οι μαχητές της YPG απορρίπτουν τις αμερικανικές επικρίσεις για τους εορτασμούς της νίκης την περασμένη εβδομάδα στη Ράκα, όπου η οργάνωση γυναικών της YPG, η YPJ, ανήρτησε ένα πανό στο οποίο εικονιζόταν το πρόσωπο του Οτσαλάν.

Στο πανό αυτό εστιάζεται τώρα η τουρκική οργή για την αμερικανική υποστήριξη προς τη YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), επικεφαλής του οποίου ήταν ο Οτσαλάν.

Η Τουρκία, την οποία ανησυχεί βαθιά η άνοδος της κουρδικής ισχύος στη βόρεια Συρία, έχει αντιταχθεί στη συμμαχία των ΗΠΑ με τη YPG, η οποία ηγήθηκε της εκστρατείας εναντίον της Ράκα υπό το λάβαρο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Το Σάββατο, η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία εξέδωσε δήλωση στην οποία επαναλαμβάνει τις υποψίες της σχετικά με τον Οτσαλάν, ανταποκρινόμενη προφανώς στις επικρίσεις της τουρκικής κυβέρνησης για το πανό.

«Το PKK περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο Οτσαλάν έχει φυλακισθεί στην Τουρκία για τις πράξεις του που σχετίζονται με το PKK. Δεν είναι ένα πρόσωπο που πρέπει να σέβεται κανείς», αναφέρεται στη δήλωση.

Στο βίντεο που διανεμήθηκε χθες Κυριακή από το γραφείο Τύπου της YPG, επτά μαχητές πιστώνουν στην ιδεολογία του Οτσαλάν την ήττα του Ισλαμικού Κράτος στη Ράκα.

«Όλες οι νίκες, οι εξελίξεις και τα κέρδη που γίνονται εδώ είναι αποτελέσματα μιας μεγάλης μάχης βασισμένης στις απόψεις του και τη φιλοσοφία του. Αν η ιδεολογική δύναμή του δεν ήταν μαζί μας, δεν θα ξέραμε τι να κάνουμε σε μια τέτοια κατάσταση», λέει ένας από τους μαχητές.

«Η Ράκα δεν θα είχε διασωθεί ποτέ από το σκοτάδι των τελευταίων ετών ούτε και όλες οι άλλες πόλεις που κατείχε το Ισλαμικό Κράτος».

Η επιρροή του Οτσαλάν είναι βαθιά στις κουρδικές περιφέρειες που εμφανίσθηκαν στη βόρεια Συρία αφού ξέσπασε εκεί ο εμφύλιος πόλεμος, το 2011. Λαμβάνονται μέτρα για να εγκαθιδρυθεί εκεί ένα νέο πολιτικό σύστημα βασισμένο στις ιδέες του Οτσαλάν περί φεντεραλισμού και τοπικής δημοκρατίας.

Ένας άλλος από τους μαχητές, ο οποίος λέει πως είναι Καναδός και ονομάζεται Χόζαν Κομπάνι, λέει πως η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για τον Οτσαλάν είναι «ένα λάθος» και «λίγο πίσω από την εποχή».

«Τα κείμενα και η φιλοσοφία και η επιρροή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν ήταν πολύ, πολύ αποφασιστικής σημασίας για να αποκτήσουν οι στρατιώτες μια ιδεολογία ειρήνης και δημοκρατίας η οποία κατέστησε δυνατή αυτή την απελευθέρωση», προσθέτει.

Ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός έχει ανακοινώσει πως το πανό με τον Οτσαλάν δεν είχε εγκριθεί από την ηγεσία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. «Επιπλέον ο Συνασπισμός δεν εγκρίνει την επίδειξη διχαστικών συμβόλων και εικόνων σε μια περίοδο που παραμένουμε επικεντρωμένοι στην ήττα του Νταές (το Ισλαμικό Κράτος) στη Συρία», δήλωσε ο συνταγμάρχης Ράιαν Ντίλον, ο εκπρόσωπος του συνασπισμού.

Ο Οτσαλάν βρίσκεται στη φυλακή στην Τουρκία από το 1999 καταδικασμένος για προδοσία. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους Κούρδοι, έχουν χάσει τη ζωή τους σε μάχες από το 1984 που το PKK πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους.

Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.