Δημοσιεύματα τον παρουσιάζουν ως τον νέο Τραμπ που προκαλεί ανησυχία με την ατζέντα του στους κόλπους της ΕΕ. Το ζήτημα είναι εάν θα προκαλέσει πονοκέφαλο στους ευρωπαίους αξιωματούχους, μιας που τάσσεται εναντίον της βαθύτερης ολοκλήρωσης στην ΕΕ.

Ιδιαίτερα σκληρές είναι οι θέσεις που προβάλλει για το προσφυγικό, αφού ανζητεί εταίρους στην πολιτική του πέραν της ομάδας του Βίσεγκραντ.

Ο νικητής των εκλογών στην Τσεχία, ο δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις, αναμένεται να ξεκινήσει τις διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν θα του αναθέσει την επόμενη εβδομάδα να ηγηθεί των συνομιλιών, δήλωσε ο Μπάμπις μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του τσεχικού κράτους.

Όπως προτάσσει η παράδοση, ο πρόεδρος αναθέτει στον ηγέτη του κόμματος που επικράτησε στις εκλογές να ηγηθεί των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης προτού ορίσει επίσημα τον νέο πρωθυπουργό.

Το κόμμα του Αντρέι Μπάμπις εξασφάλισε το 29,6% στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο, ωστόσο ενδέχεται να δυσκολευτεί να βρει πρόθυμους εταίρους εξαιτίας των κατηγοριών για απάτη που εκκρεμούν σε βάρος του Μπάμπις.

Η εκλογική του νίκη εγείρει ανησυχίες ότι η Τσεχία, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, θα μπει σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος διαβεβαιώνει, πάντως, ότι το κόμμα του, το ANO, είναι φιλοευρωπαϊκό και έτοιμο να αναλάβει ενεργό ρόλο στην Ευρώπη.