Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δίνουν στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα LDP του Σίνζο Άμπε μαζί με τον εταίρο του, το βουδιστικό κόμμα Νέο Κομέιτο, τα 2/3 των εδρών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ακόμη κι αν έχει κάποιες απώλειες, θα πρόκειται για μια καθαρή νίκη, την τρίτη κατά σειρά, για τον Άμπε. Εάν τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν ο συντηρητικός ηγέτης θα καταφέρει να επιμηκύνει τη θητεία του και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο. Και βέβαια θα γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.



Εκμεταλλεύτηκε τα σημεία των καιρών

Γι αυτήν την αναμενόμενη επιτυχία μεγάλο ρόλο παίζει η θετική οικονομική συγκυρία. Η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται για έκτο συνεχές τρίμηνο. Υπό την πρωθυπουργία Άμπε δημιουργήθηκαν 3 εκ. θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Οι επιχειρήσεις έχουν κέρδη, το κλίμα είναι θετικό στο χρηματιστήριο, και παρά το ότι πολλοί Ιάπωνες γκρινιάζουν ότι οι μισθοί έχουν καθηλωθεί ενώ οι τιμές αυξάνονται, η δυσαρέσκεια δεν έχει πάρει μορφή ανοιχτής αγανάκτησης. Η απόφαση του Άμπε να προκηρύξει εκλογές πάνω από ένα χρόνο νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία φαίνεται ότι του βγήκε, αν και το τελευταίο διάστημα η δημοτικότητά του είχε πέσει λόγω απανωτών σκανδάλων. Όμως, μετά το πέρασμα δύο βορειοκορεατών πυραύλων πάνω από την Ιαπωνία, η δημοτικότητά του ανέβηκε και πάλι, καθώς αναζήτησε την αμερικανική υποστήριξη.
Με την προσφυγή στις πρόωρες εκλογές ο Άμπε θέλησε να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες των αντιπάλων του. Ναι μεν η αντιπολίτευση αναδιοργανώθηκε με την προοπτική των εκλογών, αλλά παρέμεινε διαιρεμένη και στέλνει διαφορετικούς εκπροσώπους. Αυτό ευνοεί το κυβερνητικό κόμμα, επειδή το 62% των 465 εδρών θα δοθούν απευθείας σε υποψηφίους και το 38% μέσω των κομμάτων. «Εάν η αντιπολίτευση δεν παρουσιάσει εναλλακτικές στην φορολογική και κοινωνική πολιτική, δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί τέλος στην παντοκρατορία του LDP» λέει ο πολιτικός επιστήμων Άμπραχαμ Μασλόφ.

Νέο κεντρώο κόμμα

Βέβαια η Γιουρίκο Κόικε, κυβερνήτης του Τόκιο και πρώην υπουργός Άμυνας στην πρώτη κυβέρνηση Άμπε, στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου για την τοπική αυτοδιοίκηση είχε καταφέρει ταπεινωτικό πλήγμα στο κυβερνών κόμμα, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ως μια χαρισματική αντίπαλος του πρωθυπουργού. Όμως ο αρχικός ενθουσιασμός για το κόμμα της είχε ημερομηνία λήξης. Οι σφυγμομετρήσεις του δίνουν την τρίτη θέση. Και επειδή είναι έξυπνη, αποσύρθηκε εγκαίρως από την κούρσα, όταν κατηγορήθηκε ότι αμελεί τα καθήκοντά της ως κυβερνήτης της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Ωφελημένο από αυτήν την εξέλιξη είναι το νεοσυσταθέν Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα (CDC) του Γιούκιο Εντάνο, ένας κομματικός σχηματισμός για απογοητευμένα μέλη του άκρως συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος (DP), του οποίου ο Εντάνο είχε διατελέσει αντιπρόεδρος. Τώρα επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο και μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ίδρυση του κόμματός του κατάφερε να συγκεντρώσει 184.00 followers στο τουίτερ, 1/3 περισσότερους από το κυβερνών κόμμα LDP. Σφυγμομετρήσεις φέρνουν το κόμμα του Εντάνο στις σημερινές εκλογές στην δεύτερη θέση. Κατάφερε, όπως επισημαίνουν παρατηρητές, να γεμίσει το κέντρο του πολιτικού φάσματος.
Μάρτιν Φριτς/Ειρήνη Αναστασοπούλου