Οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν το «πράσινο φως» για την «εσωτερική προπαρασκευή» μίας μελλοντικής συμφωνίας που θα διέπει τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Οι ηγέτες έδωσαν το πράσινο φως σε εσωτερικές προετοιμασίες των 27 για τη δεύτερη φάση» των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το μήνυμα του Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter.

Η διευθέτηση της μελλοντικής σχέσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου ανήκει στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του «διαζυγίου».

Το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων της δεύτερης φάσης εξαρτάται από την ολοκλήρωση των συνομιλιών της πρώτης φάσης που αφορά τρία θέματα: τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα ιρλανδικά σύνορα και η οικονομική διευθέτηση.

Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων επί των τριών αυτών φακέλων δεν είναι ικανοποιητική και, σύμφωνα με την άποψη ορισμένων ευρωπαίων αξιωματούχων, βρίσκεται σε αδιέξοδο, ενώ η διευθέτηση τους αποτελεί, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, όρο για το πέρασμα στην επόμενη φάση.

«Επιθυμούμε μία δίκαιη συμφωνία με τη Μ. Βρετανία» τόνισε ο κ. Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν εργάζεται πάνω στο σενάριο ενός «No Deal» (μη συμφωνίας)». «Δεν ξέρω τί σημαίνει «No Deal», οι Βρετανοί ποτέ δεν μου το εξήγησαν» υπογράμμισε για να προσθέσει: «Κανείς δεν εξήγησε στους Βρετανούς τι πραγματικά σημαίνει το Brexit».

Μέρκελ: Από την Βρετανία εξαρτάται η έναρξη της β’ φάσης των διαπραγματεύσεων

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συμφωνήσει να ξεκινήσει την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit τον Δεκέμβριο μόνο αν η Βρετανία προχωρήσει στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεών της προς την Ένωση.

«Ελπίζουμε πως έως τον Δεκέμβριο θα έχουμε προχωρήσει αρκετά ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η δεύτερη φάση αλλά αυτό εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο η Βρετανία θα σημειώσει πρόοδο έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι είναι επαρκής στα βασικά θέματα της πρώτης φάσης», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

«Σε αυτό η οικονομική διευθέτηση είναι το πιο σημαντικό θέμα», πρόσθεσε.

Μακρόν: Η βρετανική θέση για τον «λογαριασμό» απέχει πολύ από τα οφειλόμενα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες με θέμα το Brexit ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για τον λογαριασμό του διαζυγίου απέχει πολύ από τις οικονομικές του δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Είμαστε πολύ μακριά από τον λογαριασμό για τις οικονομικές δεσμεύσεις», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας εκτιμώντας ότι χρειάζεται ακόμη «μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλέιου» στο θέμα αυτό, που θεωρείται προτεραιότητα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μέι: Η Βρετανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ

Η Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα πως είπε στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Βρετανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την Ένωση σε ό,τι αφορά το Brexit και ότι οι άλλες χώρες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το τωρινό σχέδιο προϋπολογισμού.

Ερωτηθείσα εάν είπε στους άλλους ηγέτες κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου πως είναι έτοιμη να αυξήσει την οικονομική προσφορά της Βρετανίας, η Μέι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως επανέλαβε τα σημεία της ομιλίας της στη Φλωρεντία τον περασμένο μήνα.

«Η πλήρης και τελική διευθέτηση θα περιλαμβάνεται στην τελική συμφωνία που θα έχουμε σε σχέση με την μελλοντική μας σχέση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέι.

Δηλώσεις για Τουρκία

«Θέλουμε να κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα στην Τουρκία, αλλά η σημερινή κατάσταση στην Άγκυρα το δυσκολεύει» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντοναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τϋπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μία ουσιαστική συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι ο «σκεπτικισμός», όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ, ήταν ιδιαίτερα αισθητός. Όπως τόνισε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο είτε περικοπής των ενταξιακών χρηματοδοτήσεων προς την Άγκυρα, είτε τον αναπροσανατολισμό τους.

Επίσης, επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και ειδικότερα τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης. Τέλος, ανέφερε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις δράσεις της Τουρκίας όσον αφορά τους Ελληνοκύπριους, και τους εγκλωβισμένους Μαρωνίτες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξεκαθάρισε ότι τα κονδύλια της προενταξιακής βοήθειας στην Τουρκία δεν μπορούν να μεταφερθούν για τη στήριξη της Άγκυρας στο προσφυγικό. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει εγκρίνει συνολικά 6 δισ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία, εκ των οποίων έχουν ήδη εκταμιευθεί τα 2,9 δισ. ευρώ. Σημείωσε, δε, ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να σέβεται τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.