Με πολεμική ρητορική, προειδοποιήσεις και διαδηλώσεις κλείνει ένας ακόμη κύκλος διορίας που έθεσε η Ισπανία στην Καταλονία. Λίγο προτού εκπνεύσει και το δεύτερο τελεσίγραφο προς την Καταλονία, ώστε να απαντήσει εάν πράγματι θα προχωρήσει στην κήρυξη μονομερούς ανεξαρτησίας, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στέλνει εκ νέου προειδοποιητικά μηνύματα.

Η ισπανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας εάν ο Κάρλες Πουτζδεμόντ αποδεχόταν να προκηρύξει περιφερειακές εκλογές. Επικαλούμενη ζητήματα νομιμότητας και μετά την άρνηση της Καταλονίας να κινηθεί με τον τρόπο που τα τελεσίγραφα ορίζουν, η κυβέρνηση Ραχόι εμφανίζεται με νέα πρόταση.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας δήλωσε, από την πλευρά του, ότι θα κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της περιφέρειας αν η Μαδρίτη ξεκινήσει τη διαδικασία της πλήρους αναστολής.

Η πιθανότητα ενεργοποίησης του άρθρου 155 κρατά σε αγωνία Ισπανία και Ευρώπη, τη στιγμή που ο Ραχόι δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε ότι ο νόμος που εγκρίθηκε από την καταλανική κυβέρνηση, προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, είναι άκυρος.

Σε επιστολή του προς τον Ραχόι, ο Πουτζδεμόντ εξέφρασε την επιθυμία του να «αναστείλει» για δύο μήνες την εντολή που του ανετέθη από τους Καταλανούς, για να κατευθυνθεί προς την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας.

Σε ομιλία του πάντως στο ισπανικό Κοινοβούλιο, ο Ραχόι κάλεσε τον Πουτζδεμόντ να μην προβεί σε αποφάσεις για τις οποίες θα μετανιώσει, ενώ η ισπανική πλευρά αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 σε περίπτωση που προκηρυχθούν περιφερειακές εκλογές.

Ωστόσο ο καταλανός ΥΠΕΞ διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες ότι η επιλογή αυτή δεν υπάρχει στον πολιτικό τους ορίζοντα.

Οι τόνοι πάντως είναι και πάλι σαφώς ανεβασμένοι με τον Πουτζδεμόντ να μην ξεκαθαρίζει τη στάση του, την ισπανική κυβέρνηση να θέτει νέους όρους και πλήθος κόσμου να διαδηλώνει στους δρόμους της Βαρκελώνης μετά τη σύλληψη δύο καταλανών ηγετών.