Έκκληση στον καταλανό ηγέτη, Κάρλες Πουτζντεμόν, να «φερθεί λογικά» απηύθυνε ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, καθώς πλησιάζει η εκπνοή προθεσμίας που έχει δώσει η κυβέρνηση της Μαδρίτης, για να πάρει πίσω την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Αν δεν το πράξει μέχρι αύριο στις 11 π.μ. ώρα Ελλάδας, η ισπανική κυβέρνηση έχει απειλήσει να αναστείλει πλήρως την αυτονομία της επαρχίας, κάτι που κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερες αντιδράσεις.

«Ζητώ από τον Πουζντεμόν να φερθεί λογικά και μετρημένα, να βάλει πρώτα το συμφέρον όλων των πολιτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ραχόι.

Σε δηλώσεις της, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι η Μαδρίτη θα προσπαθήσει να αναστείλει ένα μέρος ή εντελώς την αυτονομία της Καταλονίας, αν οι αυτονομιστές ηγέτες δεν κάνουν πίσω στο θέμα της ανεξαρτησίας της περιοχής μέσα στο χρονικό περιθώριο που τους έχει δοθεί.

Αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Καταλονίας, «ο Κάρλες Πουτζντεμόν θα προκαλέσει την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος», δήλωσε η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, μιλώντας στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες καταλανοί βγήκαν χθες, Τρίτη, στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση ισπανικού δικαστηρίου να θέσει υπό κράτηση δύο επικεφαλής του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας, τον Ζόρντι Κουσάρτ και τον Ζόρντι Σάντσες.

Νωρίς το βράδυ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες διασταυρώσεις της Βαρκελώνης, κρατώντας κεριά και φωνάζοντας «Ελευθερία, ελευθερία, ελευθερία». Σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, οι διαδηλωτές ήταν περίπου 200.000.

Επίσης, χθες το μεσημέρι χιλιάδες εργαζόμενοι σταμάτησαν τις δουλειές τους για να κρατήσουν μερικών λεπτών σιγή και να ζητήσουν «την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων».

Στην ίδια πράξη προέβησαν τόσο ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιζδεμόν, όσο και η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου.