Το Politico την είχε συμπεριλάβει πρόσφατα στις «28 προσωπικότητες που
δονούν την Ευρώπη», γράφοντας για αυτήν ότι είναι «ένα WikiLeaks από
μόνη της, μια σταυροφόρος κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στη
Μάλτα».
Μητέρα τριών γιών, η Μαλτέζα δημοσιογράφος και μπλόγκερ
Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία πλήρωσε με την ζωή της τις αποκαλύψεις που είχε
κάνει εις βάρος της κυβέρνησης της χώρας της την οποία είχε κατηγορήσει
για διαφθορά συμβάλλοντας έτσι στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.Στα 53
της χρόνια σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από το
αυτοκίνητό της.

Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία είχε εργαστεί σε πολλά μέσα ενημέρωσης της χώρας της, ήταν όμως πιο γνωστή για το μπλογκ της, στο οποίο αποκάλυπτε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς. Είχε εργαστεί ιδιαίτερα πάνω στα Panama Papers, μέσα από τα οποία αποκάλυψε ύποπτες δοσοληψίες μαλτέζων πολιτικών.

Στις αρχές Ιουνίου το Εργατικό Κόμμα του Μουσκάτ κέρδισε με άνεση τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκηρύχθηκαν μετά την αποκάλυψη μιας σειράς σκανδάλων στα οποία εμπλέκονταν στενοί συνεργάτες και συγγενείς του πρωθυπουργού. Στις αποκαλύψεις αυτές έπαιξε κεντρικό ρόλο η Καρουάνα Γκαλιζία.

Oι αναρτήσεις της στο προσωπικό της μπλογκ συγκέντρωναν συχνά περισσότερους αναγνώστες από ό,τι όλες μαζί οι εφημερίδες της χώρας. Χαρακτηρίστηκαν, μάλιστα, «αγκάθι» τόσο στο κατεστημένο όσο και στον υπόκοσμο που δρα στη μικρότερη αυτή χώρα-μέλος της ΕΕ.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «βάρβαρη επίθεση» την δολοφονία λέγοντας ότι ζήτησε από την αστυνομία να συνεργαστεί με τις μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών προκειμένου να αποκαλυφθούν οι δράστες.

«Όλοι γνωρίζουν ότι η κ. Καρουάνα Γκαλιζία ήταν σφοδρή επικριτής μου, τόσο πολιτικά όσο και προσωπικά, αλλά κανένας δεν μπορεί να δικαιολογήσει με κανένα τρόπο αυτή την βάρβαρη ενέργεια», είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε εσπευσμένα.Αργότερα ο ίδιος ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο ότι πράκτορες του FBI κατευθύνονται στη Μάλτα για να βοηθήσουν στις έρευνες των μαλτέζικων αρχών.

Η πρόεδρος της Μάλτας Μαρί-Λουίζ Κολέιρο Πρέκα έκανε έκκληση για ψυχραιμία.
Ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Αντριαν Ντέλια- που επίσης είχε βρεθεί στο στόχαστρο της δημοσιογράφου- δήλωσε ότι η δολοφονία της σχετίζεται με τα ρεπορτάζ της. «Σήμερα διαπράχθηκε μία πολιτική δολοφονία. Αυτό που συνέβη δεν ήταν μία συνηθισμένη δολοφονία. Είναι συνέπεια της απόλυτης κατάρρευσης του κράτους δικαίου που συμβαίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια», είπε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, η Καρουάνα Γκαλιζία είχε καταγγείλει στην αστυνομία πριν από 15 μέρες ότι δεχόταν απειλές κατά της ζωής της. Η τελευταία της ανάρτηση έγινε χθες στς 2:35μμ και η έκρηξη στο αυτοκίνητό της που σημειώθηκε κοντά στο σπίτι της καταγγέλθηκε στην αστυνομία λίγο μετά τις 15:00.

Νωρίτερα φέτος, την περίοδο που η Μάλτα είχε την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, οι αποκαλύψεις της είχαν προκαλέσει πολιτικό σεισμό στις Βρυξέλλες. Ευρωβουλευτές ζήτησαν ανοιχτά της παραίτηση του Μουσκάτ εν μέσω του σκανδάλου, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η σύζυγός του, μια παναμαϊκή πετρελαϊκή εταιρεία και η κόρη του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν.

Μετά την είδηση της δολοφονίας, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα του ευρωκοινοβουλίου για τα Panama Papers, δήλωσε «θλιμμένος και σοκαρισμένος».
«Τέτοια περιστατικά ανακαλούν μνήμες της Ρωσίας του Πούτιν, όχι της ΕΕ. Πρέπει να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή στη βία κατά του Τύπου και στις παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης στην ΕΕ», σχολίασε ο ίδιος.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν σημειωθεί αρκετές εκρήξεις παγιδευμένων οχημάτων στη Μάλτα. Παρότι οι δράστες δεν έχουν ταυτοποιηθεί, οι επιθέσεις θεωρείται ότι συνδέονται με την κόντρα ανάμεσα σε εγκληματικές οργανώσεις και ότι τα κίνητρα δεν ήταν πολιτικά.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονία της μαλτέζας δημοσιογράφου και μπλόγκερ κατά της διαφθοράς, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία σκοτώθηκε χθες από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για το γεγονός ότι μία γνωστή δημοσιογράφος η οποία έχαιρε σεβασμού, η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, έχασε χθες τη ζωή της σε μια προφανώς στοχευμένη επίθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καταδίκασαν την επίθεση με τον πιο ισχυρό τρόπο.

«Το δικαίωμα ενός δημοσιογράφου να ερευνά, να κάνει άβολες ερωτήσεις και αποτελεσματικά ρεπορτάζ βρίσκεται στον πυρήνα των αξιών μας και πρέπει να είναι εγγυημένο σε όλους τους καιρούς. Ευελπιστούμε τώρα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη αν και αυτό δεν θα είναι αρκετό για να διορθωθεί αυτό το κακό», είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπεύθυνη η κυβέρνηση Μουσκάτ για την δολοφονία της μητέρας μου λέει ο γιος της Καρουάνα Γκαλιζία

Ο μεγαλύτερος γιος της Μαλτέζας μπλόγκερ και ερευνήτριας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία συμμετείχε στις αποκαλύψεις των Panama Papers, καταγγέλλει ότι η μητέρα του δολοφονήθηκε επειδή αποκάλυψε την πολιτική διαφθορά. Στη σελίδα του στο Facebook, ο Μάθιου Καρουάνα Γκαλιζία, δημοσιογράφος και ο ίδιος, γράφει:

«Η μητέρα μου δολοφονήθηκε επειδή μπήκε ανάμεσα στο κράτος δικαίου και σε εκείνους που επιδιώκουν να το παραβιάσουν, όπως τόσοι ισχυροί δημοσιογράφοι. Αλλά έγινε επίσης στόχος επειδή ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που το έκανε. Αυτό συμβαίνει όταν οι θεσμοί του κράτους αποδυναμώνονται: ο τελευταίος που μένει όρθιος είναι συχνά ένας δημοσιογράφος. Και ο πρώτος που πέφτει νεκρός…

…Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω εμένα να τρέχω μέσα στην κόλαση στο χωράφι, προσπαθώντας να βρω έναν τρόπο να ανοίξω την πόρτα, η κόρνα του αυτοκινήτου (της) ακόμη να σφυρίζει, να ουρλιάζω σε δύο αστυνομικούς, οι οποίοι εμφανίστηκαν με έναν μόνο πυροσβετήρα. Με κοίταζαν. «Λυπάμαι, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», μου είπε ένας από αυτούς. Κοίταξα κάτω και ήταν παντού γύρω μου μέλη του σώματος της μητέρας μου. Συνειδητοποίησα ότι είχαν δίκιο, ήταν μάταιο. «Ποιός είναι μέσα στο αυτοκίνητο;», με ρώτησαν. «Η μητέρα μου είναι. Είναι νεκρή. Είναι νεκρή εξαιτίας της δικής σας ανικανότητας». Ναι, ανικανότητα και αμέλεια που είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία να αποτραπεί αυτό….

…Συγγνώμη που γίνομαι ωμός, αλλά αυτό μοιάζει με πόλεμο και πρέπει να το γνωρίζετε. Αυτή δεν ήταν μια κοινή δολοφονία και δεν ήταν τραγική. Τραγικό είναι όταν κάποιος σκοτωθεί παρασυρόμενος από ένα λεωφορείο. Όταν παντού γύρω σου υπάρχει αίμα και φωτιά, αυτό είναι πόλεμος. Είμαστε ένας λαός σε πόλεμο εναντίον του κράτους και του οργανωμένου εγκλήματος, που έχουν γίνει σχεδόν ταυτόσημα.

…Λίγες ώρες μετά, ενώ αυτός ο καραγκιόζης για πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις στο κοινοβούλιο σχετικά με μια δημοσιογράφο την οποία επί μια δεκαετία και πλέον δαιμονοποιούσε και παρενοχλούσε, ένας από τους αστυνομικούς που υποτίθεται ερευνούσε την δολοφονία της, ο Ραμόν Μιφσούντ, ανέβασε στο Facebook: «Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει, κοπριά αγελάδας! Χαρούμενος :)”…

…Ναι, εδώ βρισκόμαστε: ένα μαφιόζικο κράτος όπου μπορείς πλέον να αλλάξεις το φύλο στην ταυτότητά σου (ευτυχώς Θεέ μου!), αλλά όπου θα ανατιναχθείς σε χίλια κομμάτια επειδή ασκείς τις βασικές σου ελευθερίες. Και εκείνοι που υποτίθεται θα έπρεπε να σε προστατεύουν, αντίθετα να πανηγυρίζουν. Πώς φτάσαμε ως εδώ;

…Η κυβέρνηση της Μάλτας επέτρεψε να ανθίσει μια κουλτούρα ατιμωρησίας. Είναι ελάχιστα παρήγορο το ότι ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας λέει ότι «δεν θα ησυχάσει» μέχρι να βρεθούν οι δράστες, όταν ηγείται μιας κυβέρνησης η οποία ενθάρρυνε αυτή την ατιμωρησία. Πρώτα στελέχωσε με απατεώνες το γραφείο του, μετά με απατεώνες και ηλίθιους την αστυνομία και στη συνέχεια με απατεώνες και ανίκανους τα δικαστήρια. Αν λειτουργούσαν ήδη οι θεσμοί, δεν θα υπήρχε δολοφονία για να ερευνηθεί και οι αδελφοί μου και εγώ θα είχαμε ακόμη μητέρα…

…Τζόζεφ Μουσκάτ, Κιθ Σέμπρι, Κρις Καρντόνα, Κόνραντ Μίτσι, Γενικέ Εισαγγελέα και μια μακρά λίστα από αξιωματούχους της αστυνομίας που δεν κάνατε τίποτα: είστε συνένοχοι. Είστε υπεύθυνοι γι αυτό».
«Σήμερα είναι αναμφίβολα μια μαύρη, θλιβερή, θλιβερή μέρα για την Μάλτα», είπε ο φίλος της οικογενείας της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου Λουκ Φρέντο.

«Θεωρώ ότι η Ντάφνι δεν ήταν μόνο μια δημοσιογράφος και ένα απόλυτα ατρόμητο ανθρώπινο ον, αλλά ένας στυλοβάτης της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο Φρέντο στην τηλεόραση του Reuters.

Οι αρχές της Μάλτας αναμένουν σήμερα την άφιξη ολλανδών εμπειρογνωμώνων και πρακτόρων του FBI που θα βοηθήσουν στις έρευνες.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αντριαν Ντελία χαρακτήρισε τη δολοφονία «επίθεση στη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης» και ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.

«Δεν θα δεχτούμε έρευνα από τον Επίτροπο της Αστυνομίας, τον επικεφαλής του στρατού ή της εισαγγελείας, εκ των οποίων όλοι είχαν δεχτεί κριτική από την Καρουάνα Γκαλιζία», δήλωσε σήμερα.

Μισή ώρα πριν ανατιναχθεί το αυτοκίνητό της, η δημοσιογράφος έγραψε στο μπλογκ της: «Υπάρχουν απατεώνες όπου και αν κοιτάξετε σήμερα. Η κατάσταση είναι απελπιστική».

Ασάνζ προσφέρει αμοιβή 20.000 ευρώ σε όποιον βοηθήσει στις έρευνες

Την ίδια ώρα, ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, μέσω Twitter, πρόσφερε αμοιβή 20.000 ευρώ σε όποιον διαθέτει πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στην εξιχνίαση της δολοφονίας.

«Εξοργίστηκα που πληροφορήθηκα ότι η Μαλτέζα ερευνητική δημοσιογράφος και μπλόγκερ Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία δολοφονήθηκε σήμερα το μεσημέρι κοντά στο σπίτι της από την έκρηξη του αυτοκινήτου της. Προσφέρω αμοιβή 20.000 ευρώ για τυχόν πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην καταδίκη των δολοφόνων της», έγραψε.

Τι είναι τα Panama Papers

Επικεφαλής κρατών, πολιτικοί, επιχειρηματίες, διασημότητες, αθλητές, ακόμη και εγκληματίες συγκαταλέγονται μεταξύ όλων όσοι κατονομάζονται στα αποκαλούμενα Panama Papers, εκατομμύρια αρχεία που διέρρευσαν στον Τύπο αποκαλύπτοντας τις μεθόδους μέσω των οποίων οι ισχυροί του κόσμου χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες τους γνωστούς υπεράκτιους «φορολογικούς παραδείσους» για τη μυστική διαχείριση αλλά και την απόκρυψη των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Ζίγκμουντουρ Ντέιβιντ Γκουνγκλάγκσον και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ, ο Ίαν Κάμερον, πατέρας του βρετανού πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, μέλη της οικογένειας του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, αθλητές, όπως ο Λιονέλ Μέσι, και διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του παγκόσμιου αθλητισμού, όπως ο Μισέλ Πλατινί είναι μερικοί από τους επώνυμους που ξεχωρίζουν μεταξύ των χιλιάδων ατόμων τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στα εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν στα παγκόσμια ΜΜΕ.

Τα περισσότερα από 11 εκατομμύρια αρχεία που διέρρευσαν ονομάστηκαν Panama Papers από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων – International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στις ΗΠΑ και προέβη πρώτη στη δημοσιοποίηση των εν λόγω εγγράφων.

Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών – περίπου 2,6 terabytes δεδομένων – αποκτήθηκε αρχικά από την γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung χάρη σε μια ανώνυμη πηγή ενώ στη συνέχεια μοιράστηκε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η ICIJ προσδιόρισε πως απέκτησε πρόσβαση σε εσωτερικά έγγραφα της παναμαϊκής νομικής εταιρείας Mossack Fonseca η οποία ειδικεύεται στην ίδρυση εικονικών εταιρειών (shell companies) και στην παροχή υπεράκτιων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Στα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα τα οποία αφορούν την περίοδο 1977 – 2015 και εμπεριέχονται πληροφορίες για την ίδρυση 214.000 υπεράκτιων εταιρειών κατονομάζονται 12 νυν και τέως ηγέτες κρατών, 128 πολιτικοί και δημόσιοι αξιωματούχοι, δισεκατομμυριούχοι, διασημότητες και αστέρες του αθλητισμού.

Ο χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που εκτίθενται στα έγγραφα δεν είναι παράνομες αυτές καθαυτές αλλά σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της ICIJ η πρωτοφανής σε μέγεθος διαρροή αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο «το μαύρο χρήμα κυκλοφορεί μέσω του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναπαράγοντας το έγκλημα και αδειάζοντας τα εθνικά δημόσια ταμεία από τα φορολογικά έσοδα»