Κρύος ιδρώτας περιέλουσε την Ευρώπη πριν αλλά και μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στην Αυστρία, με το φόβο αναγέννησης της ακροδεξιάς από τις στάχτες της να αναζωπυρώνεται. Χιλιάδες ευρωπαίοι παρακολούθησαν το σκληρό ντέρμπι για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης ανάμεσα στο ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Αν και η ακροδεξιά βρέθηκε πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες, στην τρίτη θέση, δεν παύει να προβληματίζει το ποσοστό της που ξεπέρασε το 25%, αλλά και ο ρόλος τον οποίο θα διαδραματίσει την επομένη των εκλογών σε μια Αυστρία που για πρώτη φορά, ύστερα από μια δεκαετία, ενισχύονται σε τέτοιο βαθμό οι ακραίες φωνές.

Το νωρίτερο την ερχόμενη Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, και μετά την αναμενόμενη για την Πέμπτη ολοκλήρωση της καταμέτρησης όλων των επιστολικών ψηφοδελτίων, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τις 800.000, αναμένεται να δοθεί από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν η εντολή σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης.

Ο αυστριακός πρόεδρος δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσε να απορρίψει κάποιους υποψήφιους για υπουργικά αξιώματα που θα του προτείνονταν από τον εντολοδόχο καγκελάριο, καθώς, όπως επισήμανε, «αυτό αποτελεί δικαίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου, εάν για συγκεκριμένους λόγους δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο».

Ο σχηματισμός κυβέρνησης έπειτα από εκλογές διαρκούσε στη μεταπολεμική Αυστρία κατά μέσο όρο 60 ημέρες, χρόνος που εάν ισχύσει αυτή τη φορά τότε η Αυστρία θα έχει στις 14 Δεκεμβρίου τη νέα της κυβέρνηση.

Μουδιασμένο παραμένει το κλίμα στην Ευρώπη αφού η ανάσα ανακούφισης ήταν μικρή μετά την νίκη του 31χρονου ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (VPO), Σεμπάστιαν Κουρτς. O μοντέρνος στην όψη πολιτικός με το χαρακτηριστικό τζελ στα μαλλιά, αν και νεαρός στην ηλικία και παρότι έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να ανοίξει το κόμμα του στους νέους και δηλώνει πρόθυμος να συμμετέχει σε μια μεταρρυθμιστική πολιτική εντός της ΕΕ, κέρδισε τις εκλογές με συντηρητική ατζέντα που δανείστηκε πολλά στοιχεία από την άκρα δεξιά.

Κατά το παρελθόν είχε εκστομίσει σκληρές πολιτικές εκφράσεις προς την Ελλάδα όσον αφορά στην παροχή βοήθειας για το προσφυγικό, ενώ ανάμεσα στις επιδιώξεις του βρίσκεται το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, την στιγμή που Γερμανία και Γαλλία προσπαθούν να συντάξουν νέα λίστα με μέτρα για την βιώσιμη αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Πριν από την προεκλογική της εκστρατεία, η γερμανίδα καγκελάριος είχε επισημάνει ότι Ελλάδα και Ιταλία, που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού ζητήματος, δεν θα πρέπει να αφεθούν στη μοίρα τους.

Αναταράξεις στις συνομιλίες Μέρκελ – Μακρόν μετά τις εκλογές

Μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ανάμεσα σε Κουρτς και Χανς-Κρίστιαν Στράχε του FPO ενδέχεται να φέρει δυσκολίες στις συνομιλίες Μέρκελ – Μακρόν εν όψει μεταρρυθμίσεων που προωθούνται γα την Ευρωζώνη και ενώ γίνονται προσπάθειες χάραξης νέων πολιτικών για τα αιτήματα ασύλου.

O Κουρτς είχε επαινέσει, δε, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος ύψωσε τοίχος για να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων. Ο Στράχε, από την άλλη, υποστηρίζει ότι η Αυστρία θα πρέπει να ακολουθήσει την ομάδα του Βίσεγκραντ, η οποία απαρτίζεται από Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σοβλακία και αντιτίθεται στις πολιτικές που προωθούνται από Βερολίνο και Βρυξέλες για το προσφυγικό.

Πονοκέφαλο αναμένεται να προκαλέσει στον γάλλο πρόεδρο η συμμαχία από τη στιγμή που VPO και FPO αναμένεται να μην αποδεχθούν την πρόταση για δημιουργία κοινού προϋπολογισμού ενώ όπως όλα δείχνουν θα αντιταχθούν στην ανάδειξη ενός ΥΠΟΙΚ για την Ευρωζώνη.

Για «στροφή προς τα δεξιά» της Αυστρίας, «με το βλέμμα της στραμμένο προς την Ανατολή», κάνει λόγο η βελγική, ολλανδόφωνη εφημερίδα De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο.

Στο κύριο άρθρο της η De Standaard εκτιμά πως η νίκη του Σεμπάστιαν Κουρτς θα κλείσει ερμητικά την πόρτα της Ευρώπης για τους πρόσφυγες και θα θέσει προσκόμματα στην πορεία εμβάθυνσης της ΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι «χώρες σαν την Πολωνία και την Ουγγαρία αποκτούν ένα νέο σύμμαχο την ίδια στιγμή που η Γερμανία χάνει έναν παραδοσιακό της σύμμαχο».

Η De Morgen «βλέπει» επικράτηση της ακροδεξιάς στην Αυστρία, υπογραμμίζοντας πως αν και οι Χριστιανοδημοκράτες κέρδισαν τις εκλογές, οι ακροδεξιοί είναι αυτοί που κρατούν το «κλειδί» για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη μεγάλη άνοδο που σημείωσαν τα ποσοστά τους.

Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αυστρία επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τις τάσεις που παρατηρούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χρησιμοποιώντας δηλαδή «αντιμεταναστευτικές κορώνες», οι αυστριακοί Χριστιανοδημοκράτες ακολούθησαν την ίδια επιτυχή προεκλογική τακτική που ακολούθησαν και οι Συντηρητικοί Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Ρούτε στην Ολλανδία όπως και οι Φλαμανδοί εθνικιστές στο Βέλγιο, παρατηρεί και αυτή η εφημερίδα.

«Ένας νεαρός φιλοευρωπαίος θα ηγηθεί της κυβέρνησης μιας από τις πιο δυνατές οικονομίες της ευρωζώνης» γράφουν οι Financials Times σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αυστρία.

«Η τακτική του Κουρτς στο προσφυγικό δεν κατάφερε να κάμψει την ψήφο στην ακροδεξιά. Κάτι που δείχνει για ακόμα μια φορά ότι οι ψηφοφόροι προτιμούν την ακροδεξιά και όχι κόμματα που τη μιμούνται» εκτιμά η βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους Financials Times «η δύναμη της αυστριακής ακροδεξιάς αντηχεί πολύ πιο μακριά από τη Βιέννη».

Η βρετανική Independent γράφει ότι η Αυστρία στρέφεται προς τα δεξιά και εκλέγει τον νεότερο ηγέτη στην Ευρώπη. Η ανάλυση αναφέρει ότι η αυστριακή πολιτική ζωή πραγματοποίησε έντονη στροφή προς τα δεξιά.

«Ο πιο πιθανός κυβερνητικός εταίρος του ανθρώπου, που θα είναι ο νεότερος ηγέτης της Δύσης, είναι το FPO, ένα ακροδεξιό μόρφωμα που είναι ενάντια στους ξένους και τους μουσουλμάνους. Ο κ. Κουρτς μετατόπισε το κόμμα του προς τα δεξιά, υποσχόμενος να κλείσει τους μεταναστευτικούς διαδρόμους προς την Ευρώπη, να εμποδίσει τους μετανάστες που έφθασαν πρόσφατα στη χώρα να λαμβάνουν επιδόματα και να θεσπίσει ανώτατο όριο για τους πρόσφυγες που θα δέχεται η χώρα» αναφέρεται συγκεκριμένα.