Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κάλεσε την κεντρική κυβέρνηση στο Ιράκ και τις κουρδικές αρχές να «αποφύγουν μια κλιμάκωση», την ώρα που φονικές συγκρούσεις σημειώνονται στην πετρελαϊκή επαρχία Κιρκούκ, όπου η Βαγδάτη εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση.

«Εξακολουθούμε να προτρέπουμε σε διάλογο ανάμεσα στις ιρακινές και στις κουρδικές αρχές. Όλα τα μέρη πρέπει να παραμείνουν επικεντρωμένα στη μάχη κατά του κοινού εχθρού μας, του Ισλαμικού Κράτους, στο Ιράκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συνασπισμός.

Σχολιάζοντας τις ένοπλες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, ο συνασπισμός ανέφερε ότι θέλει να πιστεύει πως πρόκειται για «παρεξήγηση» ανάμεσα σε κυβερνητικούς στρατιώτες και κούρδους μαχητές Πεσμεργκά, η οποία οφείλεται κυρίως στην «κακή ορατότητα».

«Ο συνασπισμός επιτηρεί τις κινήσεις των στρατιωτών και των στρατιωτικών οχημάτων στα περίχωρα του Κιρκούκ. Αυτές οι μετακινήσεις (…) μέχρι τώρα, είναι απλές κινήσεις στρατευμάτων, όχι επιθέσεις», προσθέτει.

Ο συνασπισμός επιμένει στο γεγονός ότι είναι πλήρως «αποφασισμένος να νικήσει το ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία» και εξέφρασε την αντίθεσή του σε οτιδήποτε μπορεί να τον «εκτρέψει από την αποστολή του».

Τα ιρακινά στρατεύματα κατέλαβαν σήμερα μια πετρελαϊκή εγκατάσταση, μια στρατιωτική βάση και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην επαρχία Κιρκούκ, εν μέσω μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Βαγδάτη και στις αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν, τρεις εβδομάδες μετά τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την κουρδική ανεξαρτησία που απέρριψε η κεντρική κυβέρνηση.

Έπειτα από τη λήξη ενός τελεσιγράφου, οι κυβερνητικές δυνάμεις προωθήθηκαν χωρίς να σημειωθεί μάχη από χθες βράδυ. Ανταλλαγές πυροβολικού σημειώθηκαν ωστόσο τη νύχτα και ένας κούρδος αξιωματούχος του τομέα Υγείας δήλωσε ότι δέκα πεσμεργκά σκοτώθηκαν στην περιοχή Τζαμτζαμάλ.