από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Ο Μακρόν έδωσε στις αστυνομικές δυνάμεις άνευ προηγουμένου εξουσίες

«Περνώντας» το νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
Ο Μακρόν έδωσε στις αστυνομικές δυνάμεις άνευ προηγουμένου εξουσίες
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Παρά τον μεταρρυθμιστικό ζήλο του, η προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν είναι πιθανό να κριθεί από μία και μοναδική σκοτεινή ερώτηση: θα μπορέσει να διαχειριστεί την τρομοκρατική απειλή κατά της χώρας του χωρίς να διολισθήσει προς τον αυταρχισμό;

Ολοι οι δυτικοί ηγέτες ανησυχούν για την τρομοκρατία, αλλά κανένας δεν αντιμετωπίζει μια απειλή τόσο διάχυτη, σταθερή και ύπουλη, όσο ο Μακρόν στη Γαλλία. Η λύση του ήταν να εισαγάγει ένα νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που αναπαράγει τα περισσότερα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Πέρασε τον νόμο, παρά το γεγονός ότι αποτέλεσε αντικείμενο μερικών από τις πιο έντονες αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών από τότε που ανέλαβε ο Μακρόν. Και είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί: Ο νόμος επεκτείνει σημαντικά, και μόνιμα, τις εξουσίες των αστυνομικών δυνάμεων, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση πρακτικών που τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και η Human Rights Watch έχουν καταγγείλει ως διακρίσεις εις βάρος του μεγάλου μουσουλμανικού πληθυσμού της Γαλλίας.

Τώρα, λοιπόν, ο Μακρόν αντιμετωπίζει μια άλλη πρόκληση, που είναι πολιτικής φύσης, αλλά όχι λιγότερο επικίνδυνη: θα γίνει γνωστός ως ένας αυταρχικός πρόεδρος που είναι πρόθυμος να θυσιάσει τα δικαιώματα κάποιων πολιτών προκειμένου να αποφύγει να θεωρηθεί αδύναμος;

Είναι μια λεπτή ισορροπία, σε μια κατάσταση που ο Μακρόν δεν επέλεξε, αλλά του έχει επιβληθεί από τη σκληρή πραγματικότητα. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας μπορεί να γίνει τελικά το πιο καθοριστικό θέμα για την προεδρία του, ακόμα περισσότερο από τις προσπάθειές του να μεταρρυθμίσει τον κώδικα εργασίας ή να πιέσει για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, μπορεί να μην είναι ιδανική, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τον Ιανουάριο η Γαλλία έχει υποστεί 11 τρομοκρατικές επιθέσεις που συνδέονται με το ριζοσπαστικό Ισλάμ, συμπεριλαμβανομένου ενός χτυπήματος στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι τρεις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποτρέψει άλλες 14 επιθέσεις. Συνολικά, οι γαλλικές αρχές παρακολουθούν πάνω από 18.500 άτομα που είναι ύποπτα για τρομοκρατία, και άλλα 200 άτομα που έχουν επιστρέψει στη Γαλλία από τις εμπόλεμες ζώνες στο Ιράκ και στη Συρία.
Για τον Μακρόν δεν υπάρχει εύκολη οδός διαφυγής από την απειλή. Απειρος σε θέματα ασφάλειας όταν ανέλαβε καθήκοντα, ο πρόεδρος κατανόησε γρήγορα πόσο σημαντική είναι η αντι-τρομοκρατία για την πολιτική του επιβίωση. Στην πρώτη του μεγάλη πολιτική ομιλία δήλωσε ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας θα είναι η πρώτη του προτεραιότητα και ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας task force απευθείας υπό τη διοίκησή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, που θα είναι επιφορτισμένη με τη διαρκή ενημέρωσή του για τις απειλές κατά της ασφάλειας.

Επίσης, υπέγραψε την επέκταση της επιχείρησης Sentinelle, ένα δαπανηρό σχέδιο για τον έλεγχο δημόσιων χώρων από περιπόλους στρατιωτών. Η αποτελεσματικότητά της κατά της τρομοκρατίας αμφισβητείται, αλλά παραμένει δημοφιλής στο κοινό. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι 18 μήνες μετά τη σφαγή στο Μπατακλάν η Γαλλία εξακολουθεί να ζει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία έχει ανανεωθεί πέντε φορές.

Αυτό που επέλεξε ο Μακρόν ήταν να δώσει στις αστυνομικές δυνάμεις άνευ προηγουμένου εξουσίες για εφόδους, ανακρίσεις και κρατήσεις ατόμων που είναι ύποπτα για τρομοκρατική δραστηριότητα, χωρίς να χρειάζεται ένταλμα από δικαστή.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι τέτοια μέτρα είναι απαραίτητα σε ένα πλαίσιο γενικευμένων απειλών κατά της δημόσιας ασφάλειας. Αλλά πολιτικοί της αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι το πραγματικό αποτέλεσμα του νόμου θα είναι να υποβάλει σε ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις και αποκλεισμό τον μη λευκό πληθυσμό της Γαλλίας, ο οποίος ήδη υποφέρει από υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Σύμφωνα με τον νόμο του Μακρόν, δυνάμεις ασφαλείας των συνόρων θα είναι σε θέση να διενεργούν ελέγχους ταυτότητας σε μεγάλα σημεία διέλευσης και σε περίμετρο 20 χιλιομέτρων σε επιλεγμένες τοποθεσίες, οι οποίες θα θεσπιστούν με διάταγμα, κατά παράβαση της Συνθήκης Σένγκεν. Η Γαλλία διεξάγει τέτοιους συνοριακούς ελέγχους μετά την επίθεση στο Μπατακλάν, βάσει εγκεκριμένης εξαετούς εξαίρεσης από το Σένγκεν. Η εξαίρεση λήγει στις 31 Οκτωβρίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επέκτασή της κατά τρία χρόνια.

Αλλά μια τέτοια παράταση πρέπει να εγκριθεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι επικριτές λένε ότι η Γαλλία καταστρέφει το πνεύμα του Σένγκεν, αφού μια τριετής εξαίρεση ισοδυναμεί με μόνιμη, και θα ενθαρρύνει άλλα κράτη που είναι πιο εχθρικά στη μετανάστευση, όπως η Ουγγαρία, να παραβιάζουν μονομερώς τους ευρωπαϊκούς νόμους, επικαλούμενα την απειλή της τρομοκρατίας.


HeliosPlus
Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  me to kalo | 15/10/2017 02:09
  ante kai sta dika mas !
  p.z
  απάντηση00
   
   
  Η αδυναμία της συμφωνίας Schengen, | 13/10/2017 11:26
  είναι ότι κάθε συνοριακό κράτος- μέλος είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την συνοριακή φύλαξη της ΕΕ, παρότι τα βάρη πέφτουν ασυγκρίτως βαριά και δυσανάλογα στα κράτη αυτά. Τα δε σημερινά κοινά μέτρα (Frontex κλπ.) δεν επαρκούν ούτε κατά προσέγγιση, γεγονός το οποίο προκάλεσε μονομερής και άκρως αμφισβητούμενες κινήσεις μερικών κρατών, π.χ. Ουγγαρία και Πολωνία, ιδιαιτέρως όμως Αυστρία, με την «κρυφή της διπλωματία» με χώρες εκτός ΕΕ. Πιστεύω ότι για να λειτουργήσει η συμφωνία Schengen, θα πρέπει να εφαρμοστεί μια κοινή ακτοφυλακή με καταμερισμό των βαρών σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
  Michail Leon
  απάντηση20
   
   
  η "τρομοκρατια" | 13/10/2017 08:35
  ειναι οργανο ασκησεως πολιτικης. Ετσι σιγα-σιγα εφεραν τοιν κοσμο να αποδεχεται την αρση των ελευθεριων του με προσχημα την ασφαλεια και να χειραγωγειται ασυστολως, εν οψει δραματικων οικονομικων εξελιξεων που αναποφευκτα θα οδηγησουν σε αναταραχη. η διαλεκτικη του Hegel επι τω εργω.
  AZAZEL
  απάντηση25
   
   
  Μπράβο του! | 13/10/2017 07:27
  Είναι σωστό μέτρο. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αστυνόμευση. Δεν ειναι δυνατόν, ο κάθε μετανάστης που μπαίνει σε οποιαδήποτε χώρα να μή σέβεται την χώρα που τον φιλοξενεί . Εάν δεν του αρέσει, μπορει να ζητησει να παει πισω στην πατριδα του. Eχουμε θρηνισει χιλιαδες θύματα σε ολόκληρη την ΅Ευρώπη, καρός ήταν να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.
  Στέργιος, Π. Ψυχικό
  απάντηση100