Τα πυρά του εναντίον του απερχόμενου αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία έστρεψε ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κατηγόρησε την Πέμπτηως υπεύθυνο για τη διένεξη της Άγκυρας με τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως η Ουάσινγκτον «θυσιάζει» τις σχέσεις της με τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.

«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής, το πρόσωπο που το προκάλεσε αυτό είναι ο εδώ πρεσβευτής. Είναι απαράδεκτο εκ μέρους των ΗΠΑ να θυσιάζουν έναν στρατηγικό εταίρο για έναν πρεσβευτή που δεν ξέρει τη θέση του», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε κυβερνήτες επαρχιών στην Άγκυρα.

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε επίσης πως οι ΗΠΑ κρύβουν στο προξενείο τους στην Κωνσταντινούπολη έναν ύποπτο που συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον μουσουλμάνο ιερωμένο που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την περυσινή αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία επιμένει στην απόφασή της να αναστείλει την έκδοση στις ΗΠΑ θεωρήσεων εισόδου για ταξίδια στην Τουρκία, ως απάντηση στην αναστολή από την Ουάσινγκτον των υπηρεσιών θεωρήσεων εισόδου που υπάρχουν στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία.