Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζντεμόν, «Ελ Πουίτζντι» για τους φίλους του, βρήκε από νωρίς την αποσχιστική κλίση του. Το γεγονός που του άλλαξε την ζωή ήταν η συνάντηση που είχε, στα 18 του χρόνια, με τον Ζόρντι Πουγιόλ, τον «πατέρα του καταλανικού έθνους», που κυβέρνησε την Καταλονία επί 23 χρόνια (1980-2003) προτού αποχωρήσει ατιμασμένος λόγω σκανδάλων για διαφθορά.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Liberation στην Ισπανία, ο Πουιτζντεμόν έμαθε πολλά από τον μέντορά του: ότι ο εθνικισμός οικοδομείται μέρα με τη μέρα, ότι η καταλανική γλώσσα είναι ένα χρήσιμο «εργαλείο χειραφέτησης» και ότι οι δομές για τις οποίες είναι υπεύθυνη η αυτόνομη Καταλονία (κυβέρνηση, Βουλή, αστυνομία, παιδεία, δημόσια μέσα ενημέρωσης) μπορούν να χρησιμοποιούν προκειμένου να οικοδομηθεί μια ισχυρή καταλανική ταυτότητα. Με αυτά, κατάφερε να απομακρύνει την Καταλονία από την αιώνια αντίπαλό της, την Καστίλη (με πρωτεύουσα τη Μαδρίτη).

Ο Πουιτζντεμόν γεννήθηκε το 1962 στο Αμέρ, κοντά στη Χερόνα της Καταλονίας. Η Χερόνα είναι μακράν η πιο «καταλανιστική» από τις καταλανικές πόλεις _ ο Πουιτζντεμόν υπήρξε δήμαρχός της από το 2011 ως το 2016. Από μικρός, από την δεκαετία του ’80, έδειξε την αγωνιστική αυτονομιστικότητά του: ίδρυσε τις «Εθνικιστικές Νεολαίες της Καταλονίας» που έτρεφαν και προωθούσαν το μίσος προς τη Μαδρίτη. Το 1992, ο Πουιτζντεμόν ήταν ανάμεσα στους σφοδρότερους υπερασπιστές των 45 μελών της «Terra Lliure» (Ελεύθερη Γη» _ αυτονομιστική και τρομοκρατική καταλανική οργάνωση που πραγματοποίησε 200 επιθέσεις με δύο νεκρούς).

Γλυκομίλητος και με καλούς τρόπους, εκλεπτυσμένος και πολύγλωσσος _ μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ρουμάνικα, την γλώσσα της συζύγου του με την οποία έχουν δύο παιδιά _, ο Πουιτζντεμόν βρήκε την επαγγελματική του κλίση πριν ακόμη και από την αυτονομιστική: σε ηλικία 16 ετών άρχισε να γράφει στην εφημερίδα Los Sitios της Χερόνας. Συνέχισε την δημοσιογραφία σε διάφορες εφημερίδες και στη συνέχεια έγινε διευθυντής του Καταλανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ACN) και μετά του εβδομαδιαίου εντύπου στα αγγλικά Catalonia Today.

«Ο αγώνας μας δεν είναι αντι-ισπανικός. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον τους», δηλώνει ο Πουιτζντεμόν.

«Μην σας ξεγελάει ο μειλίχιος τόνος του», γράφει ο ανταποκριτής της Liberation. Και παραθέτει διάφορα παραδείγματα, όπως την ομιλία που εκφώνησε το 2014 στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις ΗΠΑ στην οποία «δεν δίστασε να συγκρίνει χωρίς αιδώ την Ισπανία με την Τουρκία του Ερντογάν».