Θυμίζει αφρικανικό φολκλόρ βγαλμένο κατευθείαν από αρχαίες δεισιδαιμονίες, αλλά η «κατάρα του τζούτζου» είναι κάτι πολύ σύγχρονο και ζοφερό, γιατί κρατάει δεμένες στη σεξουαλική δουλεία χιλιάδες γυναίκες από τη Νιγηρία, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης και πορνείας που τις εκμεταλλεύονται βάρβαρα αφού τις μεταφέρουν στην Ευρώπη.
Να γιατί παραδοσιακοί θεραπευτές από τη Δυτική Αφρική και ψυχίατροι στη Σικελία αγωνίζονται να βοηθήσουν αυτές τις Νιγηριανές να απαλλαγούν από την «κατάρα» της σεξουαλικής σκλαβιάς.
Κάθε σούρουπο, καθώς ο ήλιος πέφτει στην Πιάτσα Γκαστόνε στην περιοχή Νότσε του Παλέρμο, μια ψηλή επιβλητική γυναίκα από την Γκάνα, ντυμένη με παραδοσιακή κελεμπία της Δυτικής Αφρικής, στέκεται μπροστά σε ένα μικρό ποίμνιο, μερικές γυναίκες από τη Νιγηρία που κάθονται νευρικές σε πλαστικές καρέκλες γύρω της.
Η Πεντηκοστιανή Εκκλησία του Οντασάνι είναι ένας αυτοσχέδιος τόπος λατρείας σε ένα παλιό γκαράζ –δεν είναι αναγνωρισμένη από καμία επίσημη θρησκευτική ομάδα. Αλλά οι νεαρές γυναίκες από τη Νιγηρία που πηγαίνουν εκεί αναζητούν κάτι περισσότερο από προσευχή –την ελευθερία τους.
«Νιγηριανές έρχονται σε εμένα για βοήθεια, έχουν κακά πνεύματα που τα έχουν βάλει μέσα στο σώμα τους άνθρωποι που θέλουν να βγάλουν χρήματα από αυτές» λέει η αυτοανακηρυγμένη ιέρεια καθώς ετοιμάζεται να ξεκινήσει την τελετουργία της.
Δείχνει προς τις γυναίκες και εξηγεί: «Το κακό πνεύμα τις εξαναγκάζει στην πορνεία. Οταν έρχονται στην Ευρώπη και συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να ζήσουν αυτή τη ζωή, έρχονται σε εμένα για να τις ελευθερώσω από αυτό το juju για πάντα». Τζούτζου στην τοπική διάλεκτο των Γιορούμπα της Νιγηρίας είναι η επίκληση των σκοτεινών πνευματικών δυνάμεων, η κατάρα.
Η ιέρεια από την Γκάνα λέει ότι έχει περάσει τα τελευταία 10 χρόνια πολεμώντας εναντίον της κατάρας τζούτζου που κρατάει δεκάδες χιλιάδες Νιγηριανές υπό τον έλεγχο διακινητών και κυκλωμάτων πορνείας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η εκμετάλλευση των παραδοσιακών θρησκευτικών και πολιτιστικών πεποιθήσεων στη Νιγηρία αποδείχθηκε ένας θανατηφόρος και αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου για τους εμπόρους γυναικών που προορίζονται για το σεξουαλικό εμπόριο στην Ευρώπη. Μια πολύ κερδοφόρα και καλά οργανωμένη εγκληματική βιομηχανία λειτουργεί μεταξύ Νιγηρίας και Ιταλίας για περισσότερο από δύο δεκαετίες, αλλά ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ μιλάει για αύξηση σχεδόν 600% του αριθμού των πιθανών θυμάτων σωματεμπορίας που φτάνουν στην Ιταλία διά θαλάσσης τα τελευταία τρία χρόνια.
Το 2016 καταχώρισε περισσότερες από 11.000 γυναίκες από τη Νιγηρία σε σημεία εισόδου στη Σικελία, με περισσότερες από το 80% θύματα εμπορίας ανθρώπων και προορισμένες για μια ζωή καταναγκαστικής πορνείας σε δρόμους και σε οίκους ανοχής σε όλη την Ιταλία και την Ευρώπη.
Προτού φύγουν από τη Νιγηρία, πολλές από αυτές τις γυναίκες υποβλήθηκαν σε παραδοσιακές τελετές ορκωμοσίας, με περίπλοκες και τρομακτικές τελετουργίες που συχνά χρησιμοποιούν το αίμα, τα μαλλιά και τα ρούχα των γυναικών. Αυτά τα σκοτεινά τελετουργικά –τα οποία έχουν γίνει γνωστά ως «juju» –«δένουν» τη γυναίκα με τον διακινητή της και με τα χρέη της απέναντί του. Τα τελετουργικά καθιστούν πολύ σαφές ότι η αποτυχία της γυναίκας να πληρώσει αυτά τα χρέη θα προκαλέσει τρομερά πράγματα στην ίδια και στην οικογένειά της.
«Αυτό το juju μπορεί να φαίνεται σαν κάτι μικρό ή χωρίς νόημα για τον κόσμο εδώ στην Ευρώπη, αλλά για τις γυναίκες αυτές οι κατάρες είναι πραγματικές και είναι πολύ τρομακτικές» λένε στην Piam Onlus, μια μη κυβερνητική οργάνωση που βοηθάει τα θύματα των διακινητών.
Ψυχολόγοι και ψυχίατροι σε νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Σικελία λένε ότι γίνονται μάρτυρες μιας αυξανόμενης κρίσης ψυχικής υγείας σε γυναίκες από τη Νιγηρία που έχουν πεισθεί να εγκαταλείψουν τους εμπόρους τους από τις Αρχές ή από τις ΜΚΟ. Στο νοσοκομείο Vittorio Emanuele στην Κατάνια, 20 Νιγηριανές επισκέπτονται το ψυχιατρικό τμήμα –διπλάσιες από πέρυσι. «Αυτές οι γυναίκες έχουν κακοποιηθεί, έχουν βιαστεί, φυλακιστεί και εκβιαστεί. Μερικές είναι ακόμα παιδιά, 12-13 ετών» λένε οι γιατροί.
Το 80% των γυναικών που έρχονται στα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής έχουν ζητήσει άσυλο. «Ηδη εφέτος έχουμε δει 80 περιπτώσεις γυναικών που μας φέρνουν οι οργανώσεις, αλλά πολλές αρνούνται τα φάρμακα και τη θεραπεία, φοβούνται ότι κάτι κακό θα γίνει για να τις βλάψει. Δεν μπορούμε να τις πείσουμε ότι τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί» προσθέτουν οι γιατροί.
Οι ψυχίατροι κάνουν τη διάγνωση αποδίδοντας τα ψυχωτικά επεισόδια των γυναικών, τις παραισθήσεις, τις κρίσεις πανικού, και την αϋπνία σε αγχώδεις μετα-τραυματικές διαταραχές, αλλά οι ίδιες οι γυναίκες τα βλέπουν ως απόδειξη ότι το juju έρχεται να τις τιμωρήσει επειδή εγκατέλειψαν τους διακινητές τους και πάτησαν τους όρκους τους.

HeliosPlus