Λίγα 24ωρα μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, την άνοδο της ακροδεξιάς και εν αναμονή σχηματισμού γερμανικής κυβέρνησης, ο γάλλος πρόεδρος παρουσίασε σε ομιλία του στη Σορβόννη το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που προτείνει για την ΕΕ.

Η ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας, η ενίσχυση της μεταναστευτικής πολιτικής και η σύγκλιση των κρατών-μελών σε δημοσιονομικό και κοινωνικό επίπεδο, βρέθηκαν στην προγραμματική ατζέντα του Εμανουέλ Μακρόν.

«Πρέπει να αναλάβουμε δράση, η πρώτη μεταρρύθμιση πρέπει να είναι στο θέμα της ασφάλειας» τόνισε στην ομιλία του με το βλέμμα στο τελευταίο περιστατικό τρομοκρατίας που χτύπησε την βρετανική πρωτεύουσα.

Τασσόμενος ενάντια στην επικράτηση των ακροδεξιών ιδεών, ζήτηση «επανίδρυση» της κυρίαρχης και ενωμένης Ευρώπης, με βασικούς άξονες τη στενότερη συνεργασία εντός της Ευρωζώνης και την ενότητα στο θέμα του μεταναστευτικού.

Στο μέτωπο της οικονομίας, επισήμανε πως «ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη», ενώ επανέλαβε και τη θέση του υπέρ της δημιουργίας κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν έχει υποστηρίξει και τη θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης παράλληλα με την ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα παράσχει προληπτικά οικονομική βοήθεια σε όσες χώρες το χρειάζονται.