Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε την Παρασκευή έναν άνδρα ο οποίος, όπως ανακοίνωσε, είχε στενή σχέση με κάποιους από τους εμπλεκόμενους στις επιθέσεις του περασμένου μήνα στη Βαρκελώνη, όταν ισλαμιστές μαχητές χρησιμοποίησαν ένα βαν για να χτυπήσουν πεζούς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν επίθεση, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους.

Ο Μαροκινός, 24 ετών, είναι κάτοικος Ισπανίας και είχε διασυνδέσεις με τον ισλαμιστικό πυρήνα που έλαβε μέρος στην επίθεση, ιδιαίτερα με τον ιμάμη Αμπντελμπάκι Ες Σάτι, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Η αστυνομία ερευνά τον ρόλο που είχε ο άνδρας στην απόκτηση ουσιών, ειδικά υπεροξείδιου του υδρογόνου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή κάπου 100 κιλών εκρηκτικών TATP, ανέφερε το υπουργείο.

Ο πυρήνας είχε συγκεντρώσει περίπου 120 φιάλες βουτανίου σε ένα σπίτι σε πόλη νότια της Βαρκελώνης με τις οποίες, όπως δήλωσε η αστυνομία μετά τις επιθέσεις, σχεδίαζε να εξαπολύσει μεγαλύτερη βομβιστική επίθεση.

Η έκρηξη που κατέστρεψε το σπίτι στην πόλη Αλκανάρ στις 16 Αυγούστου, την παραμονή της επίθεσης στη Βαρκελώνη, προκλήθηκε τυχαία από τον πυρήνα, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο Σάτι, που φέρεται να ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των μαχητών, σκοτώθηκε κατά την έκρηξη.

Έξι από τους υπόπτους σκοτώθηκαν από την αστυνομία στη διάρκεια των επιθέσεων και τέσσερις έχουν συλληφθεί, με δύο από αυτούς να βρίσκονται στη φυλακή.

Η ισπανική αστυνομία έχει συλλάβει συνολικά 201 ανθρώπους οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, συνδέονται με μαχητικούς ισλαμιστές μετά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού στη βαθμίδα 4, δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από το μέγιστο επίπεδο, τον Ιούνιο του 2015.