Με εκατέρωθεν ευθείες βολές συνεχίζουν την κόντρα τους ο αμερικανός πρόεδρος και ο βορειοκορεάτης ηγέτης. Η ένταση κλιμακώνεται και οι δηλώσεις ξεφεύγουν κατά πολύ από την διπλωματική γραμμή, την οποία οι ΗΠΑ μέχρι πρότινος προσπαθούσαν να προτάξουν ως τρόπο επίλυσης του ζητήματος.

«Ρόκετ Μαν» χαρακτήρισε ο αμερικανός πρόεδρος τον Κιμ Γιονγκ Ουν, κατά την ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, απειλώντας ότι θα καταστρέψει ολοσχερώς την Βόρεια Κορέα. Πριν από μερικά 24ωρα, ωστόσο, από το επιτελείο του Τραμπ διεμήνυαν ότι δεν θα καταρριφθούν οι διπλωματικές ισορροπίες.

Η αντιπαράθεση οξύνεται, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να χαρακτηρίζει πλέον τον Τραμπ «σκυλί που γαβγίζει» και τον τελευταίο να επιβάλλει νέες κυρώσεις.

«Θα επιβάλουμε περισσότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα» είπε ο αμερικανός πρόεδρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η Βόρεια Κορέα, από την πλευρά της, δήλωσε σε επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα πως οι διεθνείς κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για το πυρηνικό πρόγραμμά της καθώς και για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση των παιδιών στη χώρα.

Οι 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το «πράσινο φως» για την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας με αφορμή την τελευταία πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ.

Οι κυρώσεις αυτές θα συμπληρώσουν εκείνες που αποφασίστηκαν από τον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων αναμένεται ότι θα επιβληθεί πλήρης απαγόρευση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να εξάγουν πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα και να επενδύουν στη χώρα αυτή, όπως είπαν δύο διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο.