Φωνές ελπίδας ακούστηκαν κάτω από τα χαλάσματα του σεισμού των 7,1 βαθμών που σκόρπισε θλίψη στο Μεξικό δημιουργώντας κλίμα γενικευμένης απόγνωσης. Η αγωνία κορυφώνεται με τις έρευνες κάτω από τα ερείπια του δημοτικού και γυμνασίου Ενρίκε Ρεμπσάσμεν, στο νότιο άκρο της πόλης του Μεξικού, να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τουλάχιστον 21 παιδιά ηλικίας από 7 έως 13 ετών ανασύρθηκαν νεκρά, ενώ άλλοι 30 μικροί μαθητές αγνοούνται. «Θαύμα» όμως συνέβη τις τελευταίες ώρες όταν απεγκλωβίστηκε 12χρονο κορίτσι που για πάνω από μια ημέρα βρισκόταν κάτω από τα χαλάσματα του σχολείου της.

Η είδηση της διάσωσης του κοριτσιού έφερε χαμόγελα και ελπίδα τόσο στους κατοίκους του Μεξικού όσο και στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Μηνύματα αναθάρρησης έφτασαν και μετά τη διάσωση σκύλου η οποία συνοδεύτηκε από κραυγές χαράς όταν πλήθος κόσμου μαζεύτηκε γύρω του.

Το κορίτσι και ο σκύλος, που ανασύρθηκαν από τα ερείπια, αποτελούν σύμβολα ελπίδας, όπως σχολιάζουν και τα μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο.

Η 12χρονη Φρίντα Σοφία βλέποντας ξανά το φως, έριξε φως στο σκοτάδι που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Μεξικό με ανθρώπους έντρομους να κοιμούνται στο δρόμο και τον πρόεδρο της χώρας να έχει κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος.

Μετά τον απεγκλωβισμό της, η μαθήτρια μίλησε στους διασώστες λέγοντας το όνομα και την ηλικία της. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, μαζί με άλλους τρεις βρίσκεται στους μοναδικούς επιζώντες του σχολείου που κατέρρευσε.

Εκατοντάδες, συγκεκριμένα περί τα 200 σχολεία, επηρεάστηκαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Τις τελευταίες ώρες, πάντως, τα μέσα όλου του κόσμου απασχολεί σε σημαντικό βαθμό η διάσωση της Φρίντα Σοφία. «Φτίντα Σοφία είμαστε μαζί σου» έγραψε χρήστης του Διαδικτύου αφότου η μικρή βρέθηκε ζωντανή.

«Μας δίνεις ελπίδα» έγραψε άλλος χρήστης, την ώρα που οι έρευνες στο σχολείο της μικρής που καταστράφηκε από τον σεισμό συνεχίζονται. Εθελοντές που συμβάλλουν στην επιχείρηση διάσωσης παιδιών από 3 – 14 παιδιών δεν έχουν ξεχάσει τη λέξη «ελπίδα» αλλά προσπαθούν μέσα από το σκοτάδι να βγάλουν φως και ζωντανούς ανθρώπους.

Ο σεισμός ισοπέδωσε εκατοντάδες κτίρια σε όλη τη χώρα.

«Έχουμε ακόμη πολλές ελπίδες ότι θα σώσουμε παιδιά», είπε ο Νταβίντ Πόρας, ένας από τους δεκάδες εθελοντές που συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης των παιδιών ηλικίας 3 ως 14 ετών που παγιδεύτηκαν. «Αλλά πάμε αργά, σαν χελώνες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το πρωί της Τετάρτης, μέλη σωστικών συνεργείων είπαν πως ένας δάσκαλος και δυο μαθητές έστειλαν μηνύματα με τα κινητά τους κάτω από τα συντρίμμια. Γονείς κρατιούνται μόνο από την ελπίδα ότι τα παιδιά τους ζουν ακόμα.

Ο σεισμός, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους στην πρωτεύουσα, έπληξε το Μεξικό ακριβώς 32 χρόνια μετά την καταστροφική δόνηση του 1985 που άφησε πίσω της χιλιάδες θύματα. Η χώρα δεν είχε ακόμη συνέλθει από τον σεισμό των 8,2 βαθμών που είχε σημειωθεί πριν από δύο εβδομάδες στο νότιο τμήμα της, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 100 άνθρωποι.

Σε όλη την Πόλη του Μεξικού, τα μέλη των σωστικών συνεργείων βοηθούν εθελοντές και πολίτες επιστρατεύοντας σκυλιά, κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θερμότητας για τον εντοπισμό ανθρώπων που μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί.

Ενισχύσεις άρχισαν να φθάνουν από τον Παναμά, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Χιλή και το Ισραήλ, σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ. Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) ανακοίνωσε ότι στέλνει μια ομάδα διασωστών, κατόπιν αιτήματος της μεξικανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο κήρυξε τριήμερο πένθος.

«Η προτεραιότητα συνεχίζει να είναι να σωθούν άνθρωποι που παγιδεύτηκαν σε κτίρια που κατέρρευσαν και να προσφερθούν φροντίδες στους τραυματίες», είπε ο πρόεδρος Πένια Νιέτο. «Κάθε λεπτό μετράει», συμπλήρωσε.

Ο μεξικανός πρόεδρος έκανε κάτι ασυνήθιστο για αυτόν, βγήκε στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων ανακούφισης των θυμάτων μετά και τους δύο σεισμούς, κάτι που πολιτικοί παρατηρητές αποδίδουν στο ότι απομένει λιγότερο από ένας χρόνος ως τις επόμενες προεδρικές εκλογές και συνδέουν με το ότι η αντίδραση του PRI στο σεισμό του 1985 ήταν μια από τις αιτίες που το οδήγησαν να απολέσει την μονοκρατορία του στο μεξικανικό πολιτικό σκηνικό, που κράταγε 71 χρόνια. Ο Πένια Νιέτο, ο πρώτος πρόεδρος του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος αφότου αυτό είχε χάσει την εξουσία το 2000, δεν θέλει να χρεωθεί μια νέα ήττα στις επόμενες εκλογές.