Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι με τηλεοπτικό του διάγγελμα κάλεσε τους ηγέτες της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας να ακυρώσουν το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία, σημειώνοντας ότι αυτό αντίκειται στους νόμους της χώρας.

«Μην προχωρήσετε. Επιστρέψτε στην νομιμότητα και στη δημοκρατία. Το δημοψήφισμα είναι μια χίμαιρα», είπε χαρακτηριστικά ο ισπανός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας: «Εγκαταλείψτε μια και καλή όλη αυτή την κλιμάκωση του ριζοσπαστισμού και της ανυπακοής».

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθούν τα χειρότερα» προειδοποίησε ο αρχηγός του ισπανικού κράτους, καθώς οι αρχές συνέλαβαν 14 στελέχη της καταλανικής κυβέρνησης, πυροδοτώντας διαδηλώσεις ενάντια στην ισπανική κυβέρνηση και την αστυνομία.

Το δημοψήφισμα που έχει εγκρίνει το καταλανικό κοινοβούλιο για την 1η Οκτωβρίου έχει απαγορεύσει η ισπανική δικαιοσύνη κρίνοντάς το αντισυνταγματικό.

Χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους την Τετάρτη, μετά τη σύλληψη τουλάχιστον 12 μελών της κυβέρνησης της περιφέρειας της Καταλονίας, η οποία σχεδιάζει να προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, την 1η Οκτωβρίου, παρά την απαγόρευση της ισπανικής δικαιοσύνης.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, κατηγόρησε τη Μαδρίτη ότι επιβάλλει ντε φάκτο κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε, μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, διαδηλωτές να περικυκλώνουν και να χτυπούν ένα όχημα της εθνοφυλακής, ενώ σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

«Έξω οι δυνάμεις κατοχής!» φώναζαν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους. «Θα ψηφίσουμε για να είμαστε ελεύθεροι» είχαν γράψει στα πλακάτ που κρατούσαν.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας είχε προειδοποιήσει με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα ηγετικά στελέχη και τους δημοσίους υπαλλήλους της Καταλονίας ότι δεν επιτρέπεται να συνεργαστούν στην οργάνωση της «παράνομης ψηφοφορίας» της 1ης Οκτωβρίου. Όμως οι αυτονομιστές αγνόησαν την προειδοποίηση.