Χιλιάδες Καταλανοί βρήκαν στους δρόμους σήμερα Τετάρτη, μετά τη σύλληψη τουλάχιστον 12 μελών της κυβέρνησης της περιφέρειας της Καταλονίας, η οποία σχεδιάζει να προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, την 1η Οκτωβρίου, παρά την απαγόρευση της ισπανικής δικαιοσύνης.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ κατηγόρησε τη Μαδρίτη ότι επιβάλλει ντε φάκτο κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε, μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, διαδηλωτές να περικυκλώνουν και να χτυπούν ένα όχημα της εθνοφυλακής ενώ σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

«Έξω οι δυνάμεις κατοχής!» φώναζαν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους. «Θα ψηφίσουμε για να είμαστε ελεύθεροι» είχαν γράψει στα πλακάτ που κρατούσαν.

Εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών επιβεβαίωσε ότι έχουν συλληφθεί 13 υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της Καταλονίας και ότι έγιναν 22 έρευνες για να εμποδιστεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η κυβέρνηση «κατήργησε ντε φάκτο την αυτονομία της Καταλονίας και εφαρμόζει ντε φάκτο κατάσταση έκτακτης ανάγκης» δήλωσε ο Πουτζεμόντ μετά τις συλλήψεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για «ολοκληρωτισμό» και για παραβίαση των «θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να τηρούμε τον νόμο» είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στο κοινοβούλιο, με μια ομάδα Καταλανών βουλευτών να αποχωρεί από το ημικύκλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η καταλανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου Οριόλ Τζουνκέρας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας είχε προειδοποιήσει με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα ηγετικά στελέχη και τους δημοσίους υπαλλήλους της Καταλονίας ότι δεν επιτρέπεται να συνεργαστούν στην οργάνωση της «παράνομης ψηφοφορίας» της 1ης Οκτωβρίου. Όμως οι αυτονομιστές αγνόησαν την προειδοποίηση.

Να αντισταθούμε ειρηνικά. Να βγούμε έξω για να υπερασπιστούμε τους θεσμούς μας με μη βίαια μέσα» ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο Τζόρντι Σάντσες, ο πρόεδρος ενός από τα μεγαλύτερα αυτονομιστικά κινήματος, της Καταλανικής Εθνοσυνέλευσης (ANC). «Διέπραξαν ένα τεράστιο λάθος. Θέλαμε να ψηφίσουμε και κήρυξαν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Συλλήψεις στην Ισπανία προς αποφυγή του δημοψηφίσματος

Άνδρες της ισπανικής Εθνοφυλακής έθεσαν υπό κράτηση σήμερα τον ΓΓ του συμβουλίου Οικονομίας Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, στενό συνεργάτη του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας, στα πλαίσια επιχείρησης σε αρκετές έδρες της τοπικής ‘Τζενεραλιτάτ’ για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής την 1η Οκτωβρίου, που τέθηκε εκτός νόμου από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας, η έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την Εθνοφυλακή, εξόν από το συμβούλιο Οικονομικών και στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Μέγαρο της Τζενεραλιτάτ και άλλες έδρες της κυβέρνησης για τον εντοπισμό εγγράφων και στοιχείων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά και για να εφαρμοσθεί η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της τα οικονομικά της Καταλωνίας, σε μία προσπάθεια να αναστείλει το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Εθνοφυλακή προέβη σε συλλήψεις 12 προσώπων, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της καταλανικής κυβέρνησης. Εκτός από τον Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ, κρατούνται ο ΓΓ του συμβουλίου Οικονομικών Λιουΐς Σαλβαδό, ο υπεύθυνος του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφόρησης Τζοσουέ Σαλιέντ Ρίβας, και ο υπεύθυνος του Γραφείου Κοινωνικών Υποθέσεων Τσαβιέρ Πούτς Φαρέ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης για την είσοδο της Εθνοφυλακής σε γραφεία της Τζενεραλιτάτ, πλήθος κόσμου συνέρευσε έξω από τα συγκεκριμένα σημεία, αποδοκιμάζοντας τους Εθνοφύλακες, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και μοιράζοντας φυλλάδια με την προτροπή «Ψηφίζουμε για να είμαστε ελεύθεροι».

Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ συγκάλεσε αμέσως έκτακτη σύνοδο της ‘Γκοβέρν’ στην έδρα της για να αποφασισθεί η απάντηση στην εισβολή της Εθνοφυλακής. Από την πλευρά του, ο Τζουνκέρας ανακοίνωσε πως με την πράξη αυτή, η κυβέρνηση «επιτίθεται στους θεσμούς και συνεπώς επιτίθεται και στους πολίτες. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό».

Η είδηση της εισβολής της Εθνοφυλακής προκάλεσε αναστάτωση και μέσα στο Κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τον κυβερνητικό έλεγχο. Οι βουλευτές του καταλανικού κόμματος ERC, που συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση, εγκατέλειψαν το Κοινοβούλιο, αφότου ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ρουφιάν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «να πάρει τα βρωμόχερά του από την Καταλωνία».

Αλλά και ο ηγέτης των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας εγκάλεσε την κυβέρνηση, τονίζοντας πως είναι «ντροπή» για την Ισπανία να έχει «πολιτικούς κρατουμένους» τη σήμερον ημέρα και ζήτησε να αναζητηθεί μία λύση «με σοφροσύνη και διάλογο» μέσα από την πρόταση του κόμματός του να συσταθεί μία Εθνοσυνέλευση για το Καταλανικό ζήτημα.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υπεραμύνθηκε της πολιτικής του απέναντι στην Καταλωνία, τονίζοντας «πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη απάντηση, από αυτή που εφαρμόζουμε» και τόνισε πως τα μέτρα λαμβάνονται «με σωφροσύνη, μετριοπάθεια και αναλογικότητα».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υπεραμύνθηκε της πολιτικής του απέναντι στην Καταλωνία, τονίζοντας «πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη απάντηση, από αυτή που εφαρμόζουμε» και τόνισε πως τα μέτρα λαμβάνονται «με σωφροσύνη, μετριοπάθεια και αναλογικότητα».

Κόμματα και στελέχη της καταλανικής κυβέρνησης καταγγέλλουν την επέμβαση της ισπανικής Εθνοφυλακής

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του καταλανικού κόμματος En Comú Podem στο ισπανικό Κοινοβούλιο, Τσαβιέρ Ντομενέκ, δήλωσε πως η παράταξή του θα συμμετέχει σε κινητοποιήσεις εναντίον των «επιθέσεων» της κεντρικής κυβέρνησης, μέσω της Εθνοφυλακής, στην Καταλωνία και κατηγόρησε τη Μαδρίτη πως παραβιάζει το συνταγματικό πλαίσιο με τις μεθοδεύσεις της κατά του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής την 1η Οκτωβρίου.

Ο ίδιος τόνισε πως μετά την αποχώρηση των βουλευτών των κομμάτων της καταλανικής κυβέρνησης PdeCAT και ERC από το Κοινοβούλιο της Μαδρίτης—όπου σήμερα πραγματοποιείτο ο κυβερνητικός έλεγχος, τη στιγμή που η Εθνοφυλακή εισήρχετο σε κτήρια της Τζενεραλιτάτ—ο Ντομενέκ δήλωσε πως οι βουλευτές της παράταξής του θα διαβουλευθούν για να αποφασίσουν εάν θα επιστρέψουν στη Βαρκελώνη, διότι τούτες τις στιγμές πιστεύουν πως οι Καταλανοί θα πρέπει να είναι «ενωμένοι» και να κινητοποιηθούν.

Παράλληλα, ο σύμβουλος (υπουργός) Καταλανικής Επικράτειας Τζουσέπ Ρουλλ κατήγγειλε την «κατάσταση πολιορκίας και απροκάλυπτης καταστολής», μετά την είσοδο της Εθνοφυλακής σε έδρες της τοπικής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη και τη σύλληψη 12 ατόμων, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμων στελεχών της Τζενεραλιτάτ.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ότι εφαρμόζει «ντε φάκτο» και «από την πίσω πόρτα» το Άρθρο 155 του Συντάγματος (για την αφαίρεση της αυτονομίας από μία περιοχή), διότι επεμβαίνει σε μία αυτόνομη κοινότητα. Πράξεις σαν κι αυτές βρίσκονται πλέον «στο πεδίο της πολιτικής παρανομίας», που φθάνουν έως «τη σύλληψη των αντιπάλων» της κυβέρνησης, ενώ αποτελούν «κόκκινες γραμμές» που οι Καταλανοί δεν πρέπει να αφήσουν να παραβιασθούν.

Στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ρουλλ τονίζει πως πλέον «η ψήφος την 1η Οκτωβρίου είναι πλέον ένα ζήτημα αξιοπρέπειας, δημοκρατικής αξιοπρέπειας. Οι κάλπες θα στηθούν».

Στον αντίστοιχο λογαριασμό της, η σύμβουλος Εργασίας Ντολόρς Μπάσας επιβεβαίωσε πως η Εθνοφυλακή εισέβαλε και στη δική της έδρα και τονίζει «βιώνουμε μία κατάσταση πολιορκίας, επονείδιστη, θα ψηφίσουμε».
ΑΠΕ-ΜΠΕ