Στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών ήταν γνωστός ως «Θεσμός Μ» ή «Ο άνθρωπος με τα εννέα δάχτυλα», επειδή του λείπει ένα στο αριστερό χέρι. Οι ντόπιοι στο χωριό του πίστευαν ότι λεγόταν Ρίτσαρντ Νέλσον, αλλά στην τράπεζα τον γνώριζαν ως Κλάους Μέλνερ. Οι πολιτικοί στην ηγεσία της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρονταν στον κορυφαίο μυστικό πράκτορά τους απλώς ως «007».
Για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, ο Βέρνερ Μάους ήταν η πραγματική απάντηση της Γερμανίας στον Τζέιμς Μποντ: ένας αδίστακτος μυστικός πράκτορας που κινήθηκε με άνεση μεταξύ εγκληματικού υποκόσμου και υπηρεσιών πληροφοριών, παγιδεύοντας εμπόρους ναρκωτικών, ανακτώντας κλεμμένα τοξικά απόβλητα και κάνοντας διαπραγματεύσεις με τρομοκράτες.
Αλλά τώρα, στο τέλος της επικίνδυνης καριέρας του, ο 77χρονος έχει πιαστεί στο δόκανο του πιο αμείλικτου διώκτη: της γερμανικής Εφορίας. Ο Μάους κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενος για φοροαποφυγή 14 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτεί έναν πολυτελή τρόπο ζωής με γρήγορα αυτοκίνητα και καθαρόαιμα άλογα. Αν κριθεί ένοχος, θα μπορούσε να καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι ετών.
Γεννημένος το 1940 στο Εσσεν, ο Μάους ανακάλυψε νωρίς το ταλέντο του να κερδίζει την εμπιστοσύνη των ξένων ενώ πουλούσε ηλεκτρικές σκούπες από πόρτα σε πόρτα. Σε ηλικία μόλις 20 ετών άνοιξε γραφείο ιδιωτικών ερευνών, κατασκοπεύοντας στην αρχή συζύγους που απατούσαν τις γυναίκες τους και στη συνέχεια απατεώνες και εγκληματικές συμμορίες.
Ο ντετέκτιβ Μάους προσποιούνταν ότι ήταν έμπορος που ενδιαφερόταν να αγοράσει κλεμμένα αυτοκίνητα, γούνες ή κοσμήματα και ειδοποιούσε την αστυνομία μόλις οι κλέφτες τού εμπιστεύονταν τις λεπτομέρειες της επόμενης ληστείας τους. Από το 1970 έως το 1996 το όνομα του Μάους αναφερόταν σε σχεδόν κάθε σημαντική ποινική υπόθεση στη Δυτική Γερμανία: ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είχε ενορχηστρώσει τη σύλληψη 162 λαθρεμπόρων διαμαντιών, διαρρηκτών και εμπόρων ναρκωτικών μόνο το 1970-71.
Το 1976 ο Μάους συνέλαβε προσωπικά ένα μέλος της αριστερής τρομοκρατικής ομάδας Baader-Meinhof στην Αθήνα. Το 1983 η γερμανική κυβέρνηση του ανέθεσε απευθείας την αποστολή να εντοπίσει 41 βαρέλια τοξικών αποβλήτων που είχαν εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια μεταφοράς, τα οποία πράγματι ανακάλυψε σε ένα αγρόκτημα στη Βόρεια Γαλλία.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και το ’90, ο αυτοδημιούργητος μυστικός πράκτορας έκανε παγκόσμια καριέρα: διαπραγματεύθηκε με τη Χεζμπολάχ για την απελευθέρωση βιομηχάνων που είχαν απαχθεί στον Λίβανο, και διέσχισε τη ζούγκλα της Νότιας Αμερικής για να απελευθερώσει γερμανό πολίτη που κρατούσαν όμηρο οι αντάρτες του ELN.
Αυτή η αποστολή οδήγησε τελικά στην αποκάλυψη του Mάους από την κολομβιανή κυβέρνηση, η οποία ανησυχούσε ότι συνεργαζόταν με τους απαγωγείς για να αυξηθούν τα λύτρα. Αφού φυλακίστηκε για εννέα μήνες, αθωώθηκε τελικά το 1998.
Ο Μάους ζούσε πράγματι σαν τον Τζέιμς Μποντ, και ήταν γνωστός για τα ακριβά γούστα του: ελβετικά ρολόγια, γούνινα παλτά, πολυτελή ξενοδοχεία, πόρσε, τζάγκουαρ –και ένα Cessna 172, με το οποίο πετούσε απευθείας σε αποστολές σε όλον τον κόσμο από το τεράστιο κτήμα του στη Νοτιοδυτική Γερμανία.
Ο εισαγγελέας πιστεύει ότι ο Μάους χρηματοδότησε αυτές τις ακριβές συνήθειες μέσω δύο υπεράκτιων λογαριασμών στην τράπεζα UBS στο Λουξεμβούργο και στις Μπαχάμες, ενώ παράλληλα δεν πλήρωσε φόρους για κεφάλαια αξίας άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο μεταξύ των ετών 2002 και 2012. Ενας διευθυντής της UBS δήλωσε στην ανάκριση ότι ο Μάους ταξίδευε τακτικά στο Λουξεμβούργο για να σηκώνει μετρητά από τον λογαριασμό του, «περίπου 300.000 ευρώ τον μήνα».
Η φορολογική υπηρεσία της Γερμανίας έπιασε τον Μάους όταν αγόρασε δεδομένα που διέρρευσαν από ελβετικές τράπεζες το 2012. Πέρυσι, η Süddeutsche Zeitung ανακάλυψε ένα από τα ψευδώνυμα του πράκτορα στα Panama papers και δημοσιοποίησε την έρευνα.
Ο Μάους υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να καταβάλει φόρο για τα χρήματα στους λογαριασμούς της UBS, επειδή προέρχονταν από ένα ταμείο καταπιστευμάτων που δημιουργήθηκε από δυτικούς οργανισμούς πληροφοριών για να υποστηρίξει τον «μυστικό αγώνα του κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας».
Στη δίκη εμφανίστηκε ντυμένος με κουκούλα για να προστατεύσει τον εαυτό του από τους φωτογράφους, παρ’ όλο που στον ιστότοπό του werner-mauss.de υπάρχει ένα βιντεοκλίπ στο οποίο είναι σαφώς αναγνωρίσιμος.
Ο 77χρονος επέμεινε ότι συνεχίζει τη δραστηριότητά του μέχρι σήμερα, παρά την αποκάλυψή του το 1996. Ανέφερε επιχειρήσεις στο Ιράκ, στο Ισραήλ, στη Μιανμάρ και στην Ταϊλάνδη, ενώ ισχυρίστηκε ότι ασχολείται επίσης με την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Μόλις το 2011 δήλωσε στους ανακριτές του ότι το καταπίστευμα τού επέτρεψε να σώσει τον Πάπα Βενέδικτο Ιστ’ από απόπειρα δηλητηρίασης από τη ναρκο-μαφία της Σικελίας και της Κολομβίας, χάρη σε μια πληροφορία που του έδωσαν οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες.
Αλλά οι μάρτυρες που ο Μάους είχε υποσχεθεί ότι θα επιβεβαιώσουν τη δική του εκδοχή των γεγονότων δεν παρουσιάστηκαν ποτέ στο δικαστήριο.

HeliosPlus