Το Ισραήλ κατέρριψε την Τρίτη ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε πάνω από τα υψίπεδα του Γκολάν και ανακοίνωσε ότι ήταν πιθανόν ένα αεροσκάφος ιρανικής κατασκευής που πραγματοποιούσε αναγνωριστική αποστολή για τη λιβανική μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Συρία.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτοξεύθηκε από αεροπορική βάση κοντά στη Δαμασκό και καταρρίφθηκε με πύραυλο αναχαίτισης Πάτριοτ πάνω από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του Γκολάν που χωρίζει τις ισραηλινές και τις συριακές δυνάμεις μετά τον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

«Αντιλαμβανόμαστε πως ήταν μια αναγνωριστική αποστολή κατά μήκος των συνόρων και των υψιπέδων Γκολάν εκ μέρους της Χεζμπολάχ», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του στρατού, ο αντισμήναρχος Τζόναθαν Κονρίκους. «Από τις πληροφορίες που έχουμε από τις μυστικές υπηρεσίες φαίνεται ότι ήταν (…) ιρανικής κατασκευής.»

Απαντώντας σε ερώτηση αν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να ήταν οπλισμένο, ο Κονρίκους είπε πως η πληροφορία δεν είναι ακόμη διαθέσιμη. Πρόσθεσε πως στο συμβάν ενεπλάκησαν επίσης ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη.
Αξιωματούχοι από τη Συρία, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν δεν προέβησαν άμεσα σε κάποιο.

«Το μήνυμά μας είναι: Οι IDF (οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) δεν θα επιτρέψουν οποιαδήποτε παραβίαση της ισραηλινής κυριαρχίας και δεν θα επιτρέψουμε στις ιρανικές δυνάμεις, στη Χεζμπολάχ, στον Ισλαμικό Τζιχάντ ή σε οποιουσδήποτε σιίτες παραστρατιωτικούς να προσεγγίσουν τα ισραηλινά σύνορα», είπε ο Κονρίκους.