«Είμαστε μέσα, είμαστε έξω, είμαστε μέσα, είμαστε έξω»: με χιούμορ ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το κλίμα, συνόψισε τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο Μπλούμπεργκ ρωτήθηκε σε σύσκεψη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για τη στάση της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που αυτό το Σαββατοκύριακο εμφανίστηκε ιδιαίτερα επαμφοτερίζουσα σε σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στον Καναδά.

Σήμερα, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επανέλαβε τη θέση που διατυπώθηκε και το Σάββατο: ότι δηλαδή η κυβέρνηση Τραμπ θα αποσυρθεί από τη συμφωνία, που την χαρακτηρίζει καταστροφική για την αμερικανική οικονομία, «τουλάχιστον για να πετύχει όρους πιο ευνοϊκούς για τις ΗΠΑ». Δήλωση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης της συμμετοχής των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν, που συμμετείχε στη σημερινή σύσκεψη, αντικείμενο της οποίας ήταν οι προσπάθειες που καταβάλουν οι μη κυβερνητικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επέκρινε τον Τραμπ για τις «παράλογες» θέσεις του.

«Η Αμερική δεν διοικείται από τον Ντόναλντ Τραμπ» υποστήριξε ο κυβερνήτης. «Η χώρα μας έχει πολλά διαφορετικά κέντρα εξουσίας και η κινητοποίηση αυτών των κέντρων που δεν ελέγχονται από τον πρόεδρο παραμένει ένας βάσιμος στόχος», είπε.

«Πιστεύει ότι είναι φάρσα που επινόησαν στην Κίνα»

«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι όλα αυτά για τα οποία μιλάμε είναι μια φάρσα, μια φάρσα που την επινόησαν στην Κίνα», συνέχισε, αναφερόμενος σε γνωστή ρήση του Τραμπ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Στις αρχές Ιουνίου, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού, την οποία έχουν υπογράψει 195 χώρες, ο Τζέρι Μπράουν και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, την αποκαλούμενη «Δέσμευση της Αμερικής» στην οποία θέλουν να εντάξουν τοπικές συλλογικότητες, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις που επιθυμούν να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να περιορίσουν τις εκπομπές καυσαερίων.

Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν σήμερα περισσότερες από 250 πόλεις και κομητείες, εννέα Πολιτείες και περισσότερες από 1.700 επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο Μπλούμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε αυτούς τους μη κυβερνητικούς παράγοντες που μετείχαν στη σύσκεψη «ραχοκοκαλιά» του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.