Και δεύτερος άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία που ερευνά τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή σε συρμό του μετρό στο Λονδίνο, ανέφερε η αστυνομία.

Ο άνδρας, που είναι 21 ετών, συνελήφθη στο προάστιο Χάουνσλοου του δυτικού Λονδίνου λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μητροπολιτική Αστυνομία.

Ο ύποπτος κρατείται βάση του Τρομοκρατικού Νόμου της Βρετανίας και έχει μεταφερθεί σε αστυνομικό τμήμα του νότιου Λονδίνου.

Γύρω στις 07:50 (09:50 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου, η αστυνομία συνέλαβε και έναν άνδρα 18 ετών ο οποίος φέρεται να ενεπλάκη «στη διάπραξη, στην προετοιμασία ή στην υποκίνηση τρομοκρατικής ενέργειας».

Η επίθεση –η πέμπτη μέσα σε έξι μήνες στη Βρετανία– σημειώθηκε την Παρασκευή σε βαγόνι συρμού του μετρό σε ώρα αιχμής, γύρω στις 10:20 ώρα Ελλάδας, στον σταθμό Πάρσονς Γκριν, που βρίσκεται σε μια πλούσια συνοικία του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Την ευθύνη για την επίθεση, που πραγματοποιήθηκε με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό προκαλώντας 30 τραυματισμούς και η οποία χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική» από την αστυνομία, ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η σύλληψη του νεαρού άνδρα, την οποία η αστυνομία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική», πραγματοποιήθηκε στη ζώνη αναχωρήσεων του λιμανιού του Ντόβερ, από το οποίο πραγματοποιείται η διέλευση στην άλλη πλευρά της Μάγχης.

Οδήγησε στη μερική εκκένωση του λιμανιού γύρω στις 13:40 ώρα Ελλάδας προκειμένου να «ερευνηθεί η περιοχή ως προληπτικό μέτρο». Η επιχείρηση αυτή επέτρεψε στην αστυνομία να κατασχέσει «διάφορα αντικείμενα», ενώ ο ύποπτος μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου, ανέφερε ο Μπάσου.

Σε μήνυμα που μεταδόθηκε τηλεοπτικά έπειτα από επείγουσα σύγκληση της κυβέρνησης, η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ υπογράμμισε χθες πως είναι «πολύ νωρίς» για να ειπωθεί αν ήταν γνωστός στις δυνάμεις της τάξης, όπως είχε γράψει την Παρασκευή στο τουίτερ ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλώντας την αντίδραση της βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Είναι μια έρευνα που προχωρά πολύ γρήγορα. Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο (…) και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μειώσουμε τις απειλές στη χώρα», δήλωσε η επικεφαλής της λονδρέζικης αστυνομίας, Κρεσίντα Ντικ, στο BBC.

Η αστυνομία εκκένωσε χθες εν μέρει μια περιοχή στο Σάνμπερι-ον-Τέιμς, περίπου 20 χλμ. νοτιοδυτικά του Λονδίνου, δημιουργώντας έναν κλοιό ασφαλείας σε ακτίνα 100 μέτρων γύρω από ένα σπίτι προκειμένου να διεξαγάγει έρευνα.

«Ήμουν στο σπίτι με τα παιδιά μου όταν η αστυνομία κτύπησε την πόρτα και μας ζήτησε να φύγουμε», δήλωσε μία κάτοικος, η Μότζαν Τζαμάλι, στο πρακτορείο ειδήσεων Press Association. «Είπαν: “έχετε ένα λεπτό για να βγείτε από το σπίτι”».

Το βράδυ επετράπη στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Οι ενέργειες της αστυνομίας στην περιοχή θα συνεχιστούν, αλλά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ασφαλείας», ανέφερε η αστυνομία στο τουίτερ.

Με τον φόβο μιας «επικείμενης» επίθεσης, το βρετανικό κέντρο ανάλυσης τρομοκρατικού κινδύνου διατήρησε χθες το επίπεδο συναγερμού στην κατηγορία «κρίσιμο», όπου είχε αυξηθεί την Παρασκευή, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες.

Σε τηλεοπτικό βιντεοσκοπημένο μήνυμά της που μεταδόθηκε την Παρασκευή, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την ανάπτυξη στρατιωτών σε σημαντικά σημεία όπου δεν έχει πρόσβαση το κοινό, προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία αστυνομικών σε δημόσιους χώρους, κυρίως στις μεταφορές, σε πολυσύχναστα σημεία και σε τουριστικά αξιοθέατα.

Συνολικά, 1.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα, ενώ άλλοι τόσοι στρατιώτες φρουρούν από χθες στρατηγικά σημεία όπως πυρηνικούς σταθμούς και σημαντικές υποδομές, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο απολογισμός της επίθεσης μπορεί να αυξηθεί, σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, η οποία εκτίμησε την Παρασκευή ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε σχεδιαστεί για να προκαλέσει «τεράστιες ζημιές»,
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο τουίτερ δείχνουν ένα λευκό δοχείο να καίγεται μέσα σε ισοθερμική σακούλα του σουπερμάρκετ LIDL, στο εσωτερικό ενός βαγονιού του μετρό, απ΄όπου προεξέχουν καλώδια.

Τα απομεινάρια της βόμβας εξετάζονται από τους επιστήμονες, σύμφωνα με την αστυνομία. Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η τελευταία δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες βρετανικών μμε σύμφωνα με τις οποίες ο χρονοδιακόπτης της βόμβας δεν λειτούργησε και ο εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε καρφιά και TATP, μια εκρηκτική ουσία που προτιμούν οι τζιχαντιστές.

Η Βρετανία έχει πληγεί τους τελευταίους μήνες από κύμα επιθέσεων που έχουν προκαλέσει 35 θανάτους την ίδια ώρα που πολλαπλασιάζονται οι τζιχαντιστικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι θέλει να συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση μια νέα συμφωνία ασφαλείας που θα επιτρέψει να συνεχιστεί η συνεργασία στον τομέα της μάχης κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας μετά το Brexit.
«Μια συμφωνία θα παρείχε τη νομική βάση προκειμένου να συνεχίσουμε τη συνεργασία στους τομείς της αστυνομίας, της ασφάλειας και της ποινικής δικαιοσύνης μετά την αποχώρησή μας από την ΕΕ», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από τη δημοσιοποίηση, τη Δευτέρα, ενός εγγράφου εργασίας για το θέμα.