Ενα αστέρι γεννιέται… στον κόσμο των τζιχαντιστών. Πρόκειται για τον αγαπημένο γιο του Οσάμα μπιν Λάντεν, τον 28χρονο σήμερα Χάμζα μπιν Λάντεν, ο οποίος βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο για να καλύψει το κενό που αφήνει η κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους. Ο Χάμζα φαίνεται ότι συγκεντρώνει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να συσπειρώσει όλους τους τζιχαντιστές, είτε πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος είτε στην Αλ Κάιντα και στις ανά τον κόσμο θυγατρικές της.
Σοβαρή απειλή
Η άνοδος του Χάμζα ανησυχεί όχι μόνο Δυτικούς αλλά και μουσουλμάνους: ένας Μπιν Λάντεν ξανά στο τιμόνι της Αλ Κάιντα μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή. Και μόνο το όνομά του είναι ικανό να τραβήξει την προσοχή των μυστικών υπηρεσιών. Πόσω μάλλον που στα ηχογραφημένα μηνύματά του είναι σαφέστατος ως προς την ιεραρχία των στόχων: πρώτοι εκείνοι που προσβάλλουν το Ισλάμ (όπως οι γελοιογράφοι του «Charlie Hebdo») και ακολουθούν κατά σειρά οι Εβραίοι, οι ΗΠΑ, τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ και, τέλος, η Ρωσία. Λόγω της αυξανόμενης επιρροής του Χάμζα, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον τοποθέτησε στις αρχές του 2017 στη μαύρη λίστα με τους Ειδικά Καθορισμένους Παγκόσμιους Τρομοκράτες (Specially Designated Global Terrorist – SDGT), το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι υπόκειται σε περιορισμούς στη μετακίνηση και στις οικονομικές δοσοληψίες.
Ο Χάμζα κινείται προσεκτικά (για παράδειγμα, δεν κατηγορεί ποτέ το Ισλαμικό Κράτος, αντίθετα προς τον νυν αρχηγό της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι), είναι χαρισματικός (πάλι αντίθετα προς τον Ζαουάχρι) και έχει την υποστήριξη της ανώτατης ιεραρχίας της Αλ Κάιντα (συμπεριλαμβανομένου του 66χρονου σήμερα Ζαουάχρι). Κανένας δεν γνωρίζει πώς μοιάζει ο Χάμζα, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται στις ημιαυτόνομες περιοχές του Βορειοδυτικού Πακιστάν –έχει να εμφανιστεί σε βίντεο από το 2001, όταν ήταν μόλις 12 χρονών. Αν τελικά εμφανιστεί και μοιάζει, όπως όλα δείχνουν, με τον πατέρα του, Οσάμα, η απήχησή του μπορεί να αποδειχθεί ακόμα μεγαλύτερη.

Ο αγαπημένος γιος του Οσάμα
Ο Χάμζα, το 15ο από τα παιδιά του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο μοναδικός γιος της τρίτης και πιο αγαπημένης συζύγου του, ήταν ο γιος που προτιμούσε ο αρχηγός της Αλ Κάιντα ο οποίος τον είχε παντού μαζί του. Σύμφωνα με τον Αλί Σουφάν, πρώην επικεφαλής ερευνητή του FBI για την Αλ Κάιντα, ο Οσάμα γνώρισε τη Χαϊρία Σαμπάρ, παιδοψυχολόγο από επιφανή οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, όταν η πρώτη του σύζυγος πήγε ένα από τα παιδιά τους στην κλινική της για θεραπεία (λέγεται ότι είχε αυτισμό).
Η Χαϊρία, ανύπαντρη 35άρα, εντυπωσίασε τον κατά επτά χρόνια νεότερό της Οσάμα, ο οποίος την παντρεύτηκε. Σύντομα ο Οσάμα απέκτησε και τέταρτη σύζυγο, τη Σιχάμ, επίσης μορφωμένη συμπατριώτισσά του, και το 1989 γέννησαν και οι δύο από έναν γιο: η Χαϊρία τον Χάμζα και η Σιχάμ τον Χαλίντ (ο οποίος σκοτώθηκε στο Αμποταμπάντ υπερασπιζόμενος τον πατέρα του κατά την εισβολή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων).
Και οι τέσσερις τον ακολούθησαν σε όλη την πορεία του (ενώ οι δύο πρώτες σύζυγοι τον είχαν χωρίσει ως την 11η Σεπτεμβρίου): πήγαν μαζί του στο Σουδάν το 1991 και στη συνέχεια στο Αφγανιστάν, όταν ο Χάμζα ήταν επτά ετών. Εκεί, ακόμη παιδί, ο Χάμζα εμφανίστηκε σε προπαγανδιστικά βίντεο της Αλ Κάιντα.
Μετά την 11η Σεπτεμβρίου κατέφυγαν στο Ιράν μαζί με άλλα μέλη της Αλ Κάιντα (ενώ ο Οσάμα κρυβόταν στην Τόρα Μπόρα), επειδή ήταν από τις λίγες χώρες όπου δεν είχαν δικαιοδοσία οι ΗΠΑ. Σύντομα οι ιρανικές Αρχές τούς συνέλαβαν. Στο Ιράν ο Χάμζα παντρεύτηκε την κόρη του στρατιωτικού διοικητή της Αλ Κάιντα, του Αιγύπτιου Αμπού Μοχάμεντ αλ Μάσρι, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Ο γάμος αυτός αποδεικνύεται σήμερα άλλο ένα «πλεονέκτημα» του Χάμζα ως πιθανού αρχηγού του παγκόσμιου τζιχάντ, διότι ενώνει τις φράξιες των Αράβων και των Αιγυπτίων. Τελικά η Τεχεράνη τούς απελευθέρωσε το 2010, ανταλλάσσοντάς τους με ιρανό διπλωμάτη που είχε συλληφθεί από την Αλ Κάιντα.
Οι δύο σύζυγοι και ο Χαλίντ πήγαν να ζήσουν με τον Οσάμα στο Αμποταμπάντ, ενώ ο Χάμζα και η οικογένειά του κρύβονταν στο Βαζιριστάν (επίσης στο Πακιστάν).
Ο Χάμζα επρόκειτο να πάει στο Αμποταμπάντ, αλλά μεσολάβησε η επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, κατά την οποία σκοτώθηκαν ο Οσάμα και ο Χαλίντ ενώ οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν από τις πακιστανικές Αρχές και σήμερα ζουν υπό περιορισμό στην Τζέντα. Ο Χάμζα γλίτωσε τον θάνατο για λίγες μόλις ημέρες.
Κάλεσμα προς απανταχού τζιχαντιστές στο πεδίο της μάχης
Ο Χάμζα μπιν Λάντεν αφού εξαφανίστηκε για τέσσερα χρόνια, επανεμφανίστηκε αίφνης τον Αύγουστο του 2015 σε ηχογραφημένο μήνυμα, στο οποίο ο Ζαουάχρι τον προλόγισε ως «ένα λιοντάρι από το λημέρι της Αλ Κάιντα» –λογοπαίγνιο με το όνομα του Οσάμα που στα αραβικά σημαίνει λιοντάρι. Η φωνή του είναι ήρεμη όπως του πατέρα του και τα μηνύματά του παραπλήσια. Εκτοτε δίνει κατά καιρούς στη δημοσιότητα ηχογραφημένα μηνύματα (τα δύο τελευταία τον Μάιο).
Ο Χάμζα καλεί τους απανταχού τζιχαντιστές «να πάνε το πεδίο της μάχης από την Καμπούλ, τη Βαγδάτη και τη Γάζα στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στο Τελ Αβίβ». Αντίθετα προς το Ισλαμικό Κράτος, επαναφέρει το παλαιστινιακό ζήτημα στην κορυφή της τζιχαντιστικής ατζέντας.

«Ενδεχομένως λαχταράτε να γίνετε μάρτυρες στη μάχη. Να γνωρίζετε όμως ότι το να τιμωρήσετε τους Εβραίους και τους Σταυροφόρους εκεί όπου βρίσκεστε καταφέρνει μεγαλύτερο πλήγμα στον εχθρό» λέει ο Χάμζα. Ανώτατη ισραηλινή διπλωματική πηγή είπε στο «Βήμα» ότι το Ισραήλ δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα με το Ισλαμικό Κράτος επειδή αυτό δεν θεωρεί το Ισραήλ κύριο στόχο του. Δεν ισχύει το ίδιο για την Αλ Κάιντα.
Καθώς το Ισλαμικό Κράτος καταρρέει, πολλοί από τους υποστηρικτές του αναζητούν νέα στέγη. Η ιδεολογία του Οσάμα μπιν Λάντεν, που τους διαποτίζει όλους, δεν πρόκειται να εξαφανιστεί με την πτώση του Χαλιφάτου. Αλλωστε η Αλ Κάιντα ήδη ανεβαίνει στη Συρία: το μέτωπο Αλ Νούσρα που την εκπροσωπούσε ενώθηκε στις αρχές του 2017 με άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία για να σχηματίσουν τη Χαγιάτ Ταχρίτ αλ Σαμ που διαθέτει περισσότερους από 20.000 μαχητές. Επιπλέον, υπάρχουν οι θυγατρικές της Αλ Κάιντα που είναι ισχυρές στην Υεμένη και στη Βόρεια Αφρική. Εν τω μεταξύ όσο το Ισλαμικό Κράτος συρρικνώνεται τόσο πιθανότερο είναι να συμμαχήσει με την Αλ Κάιντα (από την οποία άλλωστε προέρχεται) για να σχηματίσουν μια τρομοκρατική υπεροργάνωση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ