Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι διεξήγαγαν την Τετάρτη τρεις αεροπορικές επιδρομές στη Σομαλία εναντίον μαχητών της αλ Σεμπάμπ, σκοτώνοντας έξι μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης, η οποία πρόσκειται στην αλ Κάιντα.

Οι επιδρομές έγιναν περί τις 02:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) περίπου 260 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, σε συντονισμό με την ομοσπονδιακή σομαλική κυβέρνηση, διευκρίνισε η διοίκηση Αφρικής (AFRICOM) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνεται ακόμη ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα εξουσιοδοτημένα και κατάλληλα μέσα» που διαθέτουν για να «πλήττουν τρομοκράτες, στρατόπεδα εκπαίδευσης και καταφύγιά τους στη Σομαλία, στην περιοχή και στον κόσμο».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο τον Μάρτιο να διεξάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις—από αέρος ή χερσαίες—για να υποστηρίζει τη σομαλική κυβέρνηση. Μέχρι τότε, αυτού του είδους οι επιχειρήσεις έπρεπε να εγκρίνονται από διάφορες υπηρεσίες και ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης.

Η Σεμπάμπ προσπαθεί από το 2007 να ανατρέψει τη σομαλική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Η οργάνωση έχασε μεγάλο μέρος των πόλεων και των εδαφών που κατείχε μετά το 2011, αλλά παραμένει ισχυρή σε περιοχές της νότιας και της κεντρικής Σομαλίας και εξαπολύει συχνά επιθέσεις.