Ακούγεται παράδοξο, αλλά δεν είναι. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία βλάπτει σοβαρά τις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ. Πράγματι, φαίνεται πως πολλοί Αμερικανοί που συνέχιζαν να αγοράζουν εδώ και χρόνια στρατιωτικού τύπου πυροβόλα όπλα από τον φόβο μην τα απαγορεύσει η κυβέρνηση, έχουν χαλαρώσει τώρα που μπήκε στον Λευκό Οίκο κάποιος που αυτοαποκαλείται «πραγματικός φίλος» του δικαιώματος της οπλοκατοχής. Αποτέλεσμα; Οι πωλήσεις όπλων μειώνονται, το ίδιο και οι τιμές τους.
«Το γεγονός ότι όλοι πίστευαν πως ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν κατά της οπλοκατοχής και ήθελε να πάρει τα όπλα από τα χέρια των Αμερικανών έκανε πολλούς να αγοράζουν, να αγοράζουν, να αγοράζουν, μέχρι που είχαν πλεόνασμα» λέει ο Τζερεμάια Μπλάζι, διευθυντής μάρκετινγκ για τη Mid America Armament, κατασκευαστή εξαρτημάτων πυροβόλων όπλων με έδρα στο Πράιορ της Οκλαχόμα.
«Νομίζω ότι με τον Τραμπ επήλθε ο εφησυχασμός. Επειδή αυτός ο πρόεδρος φαίνεται να υποστηρίζει τους ιδιοκτήτες όπλων, κανείς δεν ανησυχεί τόσο πολύ ότι πρόκειται να χάσουμε τα δικαιώματα της οπλοκατοχής στο άμεσο μέλλον» προσθέτει ο Μπλάζι.
Αυτή είναι η μεγάλη ειρωνεία της συζήτησης για τα πυροβόλα όπλα στην Αμερική: οι πολιτικοί που είναι κατά της οπλοκατοχής στην πραγματικότητα ενισχύουν τα κέρδη για τη βιομηχανία πυροβόλων όπλων, ενώ οι πολιτικοί υπέρμαχοι των όπλων τη βλάπτουν.
Και κάπως έτσι, η διεστραμμένη δυναμική της αγοράς των πυροβόλων όπλων έχει μετατρέψει τις πολιτικές προσπάθειες να αλλάξει ο ρόλος των όπλων στην αμερικανική ζωή σε μαζικές εκστρατείες μάρκετινγκ.
Ο Ομπάμα, ο οποίος κίνησε την πιο σοβαρή προσπάθεια για αυστηρότερους νόμους για τον έλεγχο των όπλων, ονομάστηκε τελικά «ο καλύτερος πωλητής όπλων στον πλανήτη». Αντίθετα, η αρνητική επιρροή του σημερινού προέδρου στη βιομηχανία πυροβόλων όπλων έχει χαρακτηριστεί ως «κάμψη του Τραμπ» (Trump slump).
Σύμφωνα με τον Μπλάζι, οι πωλήσεις της Mid America Armament έχουν πέσει κατά περίπου 25% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις πυροβόλων όπλων έχουν μειωθεί ακόμη πιο ραγδαία, κατά 50%.
Οι μεγάλοι κατασκευαστές βλέπουν τα κέρδη τους να μειώνονται με τον Τραμπ. Οι τιμές των μετοχών της Sturm Ruger και της American Outdoor Brands Corporation, πρώην Smith & Wesson, έχουν μειωθεί δραματικά μετά την ημέρα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Αλλά οι συγκρίσεις των πωλήσεων πυροβόλων όπλων σε ετήσια βάση δείχνουν ότι παρά την έντονη πτώση, οι πωλήσεις όπλων στην Αμερική βρίσκονται ακόμη σε σχετικά υψηλό σημείο. Περισσότεροι από 14 εκατομμύρια έλεγχοι ιστορικού για αγοραστές όπλων είχαν ήδη διεκπεραιωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, αριθμός μεγαλύτερος από οποιοδήποτε έτος μεταξύ 1998 και 2009 (δηλαδή για τα τελευταία χρόνια της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον και για τις δύο θητείες της προεδρίας του Τζορτζ Μπους).
Ετσι, το 2017 εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρό έτος με βάση τα ιστορικά πρότυπα και, στην πραγματικότητα, μπορεί να αναδειχθεί στο δεύτερο ή στο τρίτο έτος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις από τότε που ξεκίνησε το σύστημα των ελέγχων ιστορικού για αγοραστές όπλων.
Ο φόβος των βίαιων επιθέσεων και ο φόβος της κυβερνητικής καταστολής κατά της ιδιοκτησίας πυροβόλων όπλων θεωρούνται εδώ και χρόνια ως οι δύο κινητήριες δυνάμεις πίσω από τις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των ελέγχων ιστορικού για αγοραστές, ένας ατελής αλλά μάλλον ακριβής τρόπος μέτρησης των πωλήσεων πυροβόλων όπλων, αυξήθηκε από 13 εκατομμύρια τον χρόνο το 2008, χρονιά που εξελέγη για πρώτη φορά ο Ομπάμα, στα 27,5 εκατομμύρια το 2016, τελευταίο έτος της προεδρίας του.
Μετά τη σφαγή 20 μαθητών και έξι ενηλίκων στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιούτον του Κονέκτικατ το 2012, οι τιμές για ορισμένα τουφέκια στρατιωτικού τύπου υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ οι τιμές για τα φθηνότερα κινεζικά όπλα αυξήθηκαν από $100 σε $500 και για τα πιο ακριβά τουφέκια από $700 έως $1.500.
Για την ιστορία: φαίνεται πως υπήρχαν τουλάχιστον 265 εκατομμύρια όπλα σε χέρια αμερικανών πολιτών το 2015, αν και άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό ακόμη ψηλότερα. Αλλά αυτά τα εκατομμύρια των όπλων είναι πολύ συγκεντρωμένα, με μόλις το 3% των αμερικανών ενηλίκων να κατέχουν τα μισά όπλα της χώρας. Αυτοί οι «σούπερ ιδιοκτήτες» διαθέτουν κατά μέσο όρο από 17 όπλα ο καθένας!

HeliosPlus