Παρά το διάσημο επώνυμο και τη σγουρή κόκκινη χαίτη, ο Τζόζεφ Π. Κένεντι Γ’, Δημοκρατικός βουλευτής από τη Μασαχουσέτη, διατηρεί χαμηλό προφίλ στην εθνική σκηνή από τότε που εξελέγη στο Κογκρέσο το 2012.
Οι Δημοκρατικοί αναζητούν διακαώς νέους ηγέτες για να αντιμετωπίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ, και ο Τζο Κένεντι θα ήταν ιδανικός. Αλλά εκείνος δεν βιάζεται και ζυγίζει προσεκτικά την επόμενη κίνηση. Προς το παρόν έχει αποκτήσει πιστούς οπαδούς έπειτα από μια σειρά πύρινων ομιλιών κατά του Τραμπ για την υγειονομική περίθαλψη, με αποτέλεσμα ορισμένοι Δημοκρατικοί να πιστεύουν ότι ο νεαρός Κένεντι θα μπορούσε να καλύψει το κενό ηγεσίας στο κόμμα.
Οσο και αν ο 36χρονος από τα περίχωρα της Βοστώνης αποφεύγει τη δημοσιότητα και επικεντρώνεται στην πολιτική δράση για την περιφέρειά του, δεν είναι βέβαια ένας συνηθισμένος βουλευτής. Είναι ο εγγονός του αείμνηστου Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, εξ αίματος μέλος της μεγαλύτερης πολιτικής δυναστείας της Αμερικής. Και το αποδεκατισμένο κόμμα του έχει απόλυτη ανάγκη από νέα ταλέντα. Καθώς ο Τραμπ συνεχίζει να υπονομεύει τα ιδανικά που ο Κένεντι θεωρεί πολύτιμα, θα πρέπει να αποφασίσει εάν και πώς θα αναλάβει έναν μεγαλύτερο ρόλο στο Δημοκρατικό Κόμμα, λένε οι θαυμαστές του.
Ο Κένεντι έχει ήδη αποδείξει ότι εκτός από το επώνυμο διαθέτει πολιτικό χάρισμα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις όταν καταδίκασε πολύ εύγλωττα και με πάθος τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να διαλύσουν το Obamacare, νωρίτερα εφέτος.
«Κάποια στιγμή, εάν ανοίξει μια έδρα στη Γερουσία, ναι, είναι κάτι στο οποίο σίγουρα θα ρίξω μια ματιά», απάντησε στο επίμονο ερώτημα για τις επόμενες κινήσεις του.
Μετά την επίθεσή του στις προσπάθειες του Τραμπ να καταργήσει το Obamacare, ο Κένεντι ανεβάζει αργά αλλά σταθερά το εθνικό προφίλ του, με εμφανίσεις όπως στο Daily Show τον Αύγουστο. Πολλοί Δημοκρατικοί λένε ότι θα μπορούσε εύκολα να αναλάβει μία από τις ηγετικές θέσεις του κόμματος, αν θέλει.
Πέρα από την κληρονομιά της οικογένειας, ο Κένεντι είναι ευγενικός, ευφυής και ταλαντούχος ρήτορας, λένε θαυμαστές. Και είναι νέος, ένα πολυπόθητο προσόν, καθώς μια σειρά 70άρηδων είναι μεταξύ των υποψηφίων του κόμματος για την ηγεσία του Κογκρέσου και τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Αλλά, σε αντίθεση με άλλους φιλόδοξους πολιτικούς, που επείγονται να γίνουν το «επόμενο πρόσωπο» του Δημοκρατικού Κόμματος –κάνοντας εμφανίσεις σε όλη τη χώρα και επιθέσεις στον Τραμπ με κάθε ευκαιρία –ο Κένεντι μοιάζει πολύ επιφυλακτικός.
Εγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό τον Μάρτιο όταν συγκρούστηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν στη διάρκεια μιας επιτροπής για το νομοσχέδιο για την κατάργηση του συστήματος υγείας του Ομπάμα. Το βίντεο του ενός λεπτού που δείχνει τον Κένεντι να κατακεραυνώνει τον Ράιαν –λέγοντας ότι το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών είναι μια πράξη «κακίας» και όχι «ελέους» –είχε πάνω από 10 εκατομμύρια προβολές μόνο στο Facebook.
Δεν είναι περίεργο λοιπόν που πολλοί τον βλέπουν σαν τον επόμενο γερουσιαστή Μασαχουσέτης και, γιατί όχι, ακόμη και πρόεδρο των ΗΠΑ. Και όσοι έχουν παρακολουθήσει τους Κένεντι για χρόνια λένε ότι ο Τζο είναι η καλύτερη ευκαιρία αυτής της γενιάς για να επιστρέψει η οικογένεια στις ημέρες της δόξας της ως πολιτικής δυναστείας. Ο Κένεντι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για τη Γερουσία το 2020, αν και ο ίδιος δεν το επιβεβαιώνει.
Αν και μερικοί ανυπόμονοι Δημοκρατικοί λένε ότι το κόμμα τον έχει ανάγκη τώρα αμέσως, όσοι γνωρίζουν από κοντά τον βουλευτή Κένεντι λένε ότι οι βιαστικές κινήσεις απλώς δεν είναι το στυλ του. Οι θαυμαστές του πιστεύουν ότι ο νεότερος Κένεντι ενσαρκώνει μερικές από τις καλύτερες ιδιότητες όσων προηγήθηκαν: μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης για πολιτική δράση όπως ο βετεράνος γερουσιαστής πατέρας του, αλλά με την υπομονή και την προθυμία να συνεργαστεί μέσα στο Κογκρέσο, όπως ο θείος του Τέντι. Και, σε αντίθεση με πολιτικούς της οικογένειας που προηγήθηκαν, ο Τζο έχει καταφέρει να μείνει μακριά από σκάνδαλα και αμφιλεγόμενες υποθέσεις. Είναι παντρεμένος με τη Λόρεν, συμφοιτήτριά του στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, και η οικογένειά τους μεγαλώνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας: έχουν μια μικρή κόρη και περιμένουν έναν γιο τον Δεκέμβριο.
Αν και δεν βιάζεται, ο Κένεντι λέει επίσης ότι το χάος στην Ουάσιγκτον του Τραμπ έχει αναζωογονήσει την αίσθηση του επείγοντος μέσα του. Αλλά τονίζει ότι, προς το παρόν, αυτό σημαίνει ότι εστιάζει στα ζητήματα που τον ενδιαφέρουν περισσότερο και απειλούνται από την κυβέρνηση του Τραμπ –την υγειονομική περίθαλψη και τη μετανάστευση.
Ενα πράγμα μοιάζει πάντως βέβαιο: η στάση του Κένεντι τού έχει χαρίσει ευρεία αποδοχή στην περιφέρειά του και στο Καπιτώλιο, μεταξύ Δημοκρατικών αλλά και πολλών Ρεπουμπλικανών.

HeliosPlus