Δεν είναι μόνο «η Αμερική πρώτη» κατά Ντόναλντ Τραμπ αλλά και «η Βρετανία πρώτη» κατά Τερέζα Μέι. Έγγραφο του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών για το Brexit, που διέρρευσε στον Τύπο, αποκαλύπτει ότι η πρωθυπουργός έχει ως στόχο να βάλει ένα τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία και «να ξαναπάρει τον έλεγχο» της μετανάστευσης από την ΕΕ προς την χώρα της.

Το έγγραφο, που αποκάλυψε ο Guardian, αναφέρει με πλήρη σαφήνεια τον στόχο της βρετανικής κυβέρνησης: να τερματιστεί η ελεύθερη μετακίνηση «στην παρούσα μορφή της».

Στις 82 σελίδες του, που φέρουν την σημείωση «εξαιρετικά ευαίσθητο» και έχουν ημερομηνία «Αύγουστος 2017», περιγράφεται ο επαναπροσδιορισμός της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας προκειμένου να έχουν προτεραιότητα οι βρετανοί εργαζόμενοι.

Το έγγραφο προτείνει ότι, από την επομένη κιόλας του Brexit, όλοι οι νεοφερμένοι στη Βρετανία να χάσουν το δικαίωμα μόνιμης εγκατάστασης εκτός αν διαθέτουν υψηλά προσόντα. Δηλαδή, όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες -εκτός από τους λίγους «τυχερούς»- θα μετατραπούν μονομιάς σε προσωρινούς μετανάστες με άδεια παραμονής το πολύ δύο ετών.

Όταν φθάσει ο καιρός να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους, οι κανόνες θα έχουν αλλάξει σύμφωνα με τις επιθυμίες του Λονδίνου. Αυτές περιλαμβάνουν «ταβάνι» στον αριθμό των μεταναστών χαμηλών προσόντων, ακόμη και πλήρη απαγόρευση για επαγγέλματα που θεωρούνται κορεσμένα στη χώρα.

Όπως εκτιμά ο Guardian, το ζήτημα της μετανάστευσης θα είναι καθοριστικό για το μέλλον του Συντηρητικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές. Οι βρετανοί ψηφοφόροι δεν νοιάζονται για τις λεπτομέρειες: αυτό που απασχολεί τους οπαδούς του Brexit είναι απλώς να μειωθεί σημαντικά η μετανάστευση προς τη Βρετανία.