από metereologos.gr
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
 

Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά των ποσοστώσεων για τους πρόσφυγες

Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία επιμένουν στο «όχι» της φιλοξενίας - Με πρόστιμα απειλούν οι Βρυξέλλες
Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά των ποσοστώσεων για τους πρόσφυγες
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας κατά της υποχρέωσής τους να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων που επιβάλλει ποσοστώσεις στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα ότι ο μηχανισμός επιβολής ποσοστώσεων κατά του οποίου προσέφυγαν τα δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης «συμβάλλει αποτελεσματικά και με αναλογικό τρόπο» στην ανακούφιση της Ελλάδας και της Ιταλίας από την εισροή των προσφύγων.

Η Σλοβακία επιμένει στο «όχι» για τη φιλοξενία προσφύγων

«Η Σλοβακία σέβεται την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ να απορρίψει τις προσφυγές της ίδιας και της Ουγγαρίας κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά η αρνητική θέση της στις ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες δεν θα αλλάξει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.

«Οι θέσεις μας για τις ποσοστώσεις δεν αλλάζει», δήλωσε ο Φίτσο.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εκφραστεί η αλληλεγγύη με άλλους τρόπους από το να εξαναγκαζόμαστε να δεχθούμε μετανάστες από άλλες χώρες που δεν θέλουν έτσι κι αλλιώς να βρίσκονται εδώ» πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε «ομοφώνως» την προσφυγή της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας κατά της υποχρέωσής τους να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων που επιβάλλει ποσοστώσεις στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ουγγαρία: Ανεύθυνη η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τη φιλοξενία προσφύγων


Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε πως θεωρεί «απεχθή και ανεύθυνη» την απόφαση της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης, η οποία απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας εναντίον του μηχανισμού υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και προανήγγειλε νέες νομικές μάχες με τις ευρωπαϊκές αρχές για το ζήτημα.

«Η ουγγρική κυβέρνηση θεωρεί πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι απεχθής και ανεύθυνη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο. «Η απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης».

Ο Σιγιάρτο υποστήριξε πως η απόφαση βασίσθηκε σε πολιτικούς μάλλον, παρά σε νομικούς ή επαγγελματικούς υπολογισμούς.

«Η πολιτική βίασε τον ευρωπαϊκό νόμο και αξίες», πρόσθεσε.

Ο Σιγιάρτο υποσχέθηκε πως η χώρα του «θα συνεχίσει να μάχεται κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίσει να θέλει να επιβάλει» την εφαρμογή τους.

«Η αληθινή μάχη αρχίζει τώρα και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα», πρόσθεσε.

Πολωνία: Η στάση της Βαρσοβίας στο θέμα των μεταναστών δεν αλλάζει

Η Πολωνία θα συνεχίσει να αρνείται να δεχθεί μετανάστες βάσει του προγράμματος της ΕΕ για την μετεγκατάστασή τους, παρά την απόφαση του κορυφαίου δικαστηρίου της ΕΕ ότι οι Βρυξέλλες έχουν δικαίωμα να υποχρεώσουν κράτη μέλη να δεχθούν αιτούντες άσυλο, δήλωσε η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο.

«Ήμουν πεπεισμένη ότι το δικαστήριο θα λάμβανε μια τέτοια απόφαση, όμως αυτό ουδόλως αλλάζει τη στάση της πολωνικής κυβέρνησης αναφορικά με τη μεταναστευτική πολιτική», επισήμανε η Σίντλο προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός επιχειρηματικού συνεδρίου.

Οι Βρυξέλλες απειλούν Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία με πρόστιμα


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει εντός εβδομάδων δικαστικές διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή προστίμων σε βάρος της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, αν αρνηθούν να δεχθούν στο έδαφός τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη νομιμότητα των ποσοστώσεων βάσει των οποίων τα κράτη κλήθηκαν να υποδεχθούν μετανάστες που επανεγκαθίστανται από τη Μεσόγειο, ο αρμόδιος για τη μετανάστευση επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε:

«Αν τα κράτη μέλη, που δεν έχουν προχωρήσει καθόλου σε επανεγκαταστάσεις ή τις έχουν σταματήσει εδώ και καιρό, δεν αλλάξουν την προσέγγισή τους μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε το τελευταίο βήμα στη διαδικασία παραβίασης, οδηγώντας την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει την εξουσία να επιβάλλει οικονομικές ποινές σε κυβερνήσεις οι οποίες δεν συμμορφώνονται προς τη νομοθεσία της ΕΕ.

Χαιρετίζει ο Γκάμπριελ - «Αμεση εφαρμογή της δικαστικής απόφασης»

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζιγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία τα κράτη της ΕΕ οφείλουν να δέχονται πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, και ζήτησε την άμεση εφαρμογή της.

«Πάντοτε έλεγα στους Ευρωπαίους εταίρους μας στην Ανατολή πως είναι σωστό να αποσαφηνίζουν νομικά ερωτήματα σε περίπτωση αμφιβολιών. Ωστόσο, τώρα θα πρέπει να περιμένουμε από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους να σεβαστούν απόλυτα την απόφαση και να εφαρμόσουν τις συμφωνίες χωρίς καθυστέρηση», αναφέρει ο γερμανός ΥΠΕΞ  σε ανακοίνωσή του.

Επιστολή Γιούνκερ προς Ορμπαν

«Η αλληλεγγύη είναι δρόμος δύο κατευθύνσεων. Υπάρχουν καιροί κατά τους οποίους τα κράτη μέλη αναμένουν την (ευρωπαϊκή) αλληλεγγύη και αντίστροφα υπάρχουν καιροί κατά τους οποίους θα πρέπει να είναι τα ίδια διατεθειμένα να προσφέρουν κάτι» αναφέρει ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην επιστολή του προς τον Βίκτορ Όρμπαν, τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, γράφει η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Κομισιόν τονίζει, επίσης, ότι χαιρετίζει το γεγονός ότι ο κ. Όρμπαν στη δική του επιστολή, με την οποία ζητούσε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση το μισό κόστος των 440 εκατ. ευρώ για τον συνοριακό φράκτη, «αναγνωρίζει την αλληλεγγγύη ως μια βασική αρχή της ΕΕ».

Η εφημερίδα Bild γράφει ότι στην επιστολή του κ. Γιούνκερ αναφέρεται επίσης η φράση «η αλληλεγγύη δεν είναι έδεσμα σε κάποιο κατάλογο εστιατορίου, το οποίο διαλέγει κάποιος κατά τους ελέγχους των συνόρων, αλλά το απορρίπτει όταν πρόκειται για την κατανομή των προσφύγων».


Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ: Εκδικάζεται προσφυγή κατά των ποσοστώσεων για τους πρόσφυγες 
 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Exoun dikaio kai antidroun | 07/09/2017 10:50
  H germania prowthei tin posostosi gia na rixei sta matia tis koinis gnwmis eswterika kai na empodisei tin anodo twn akrodexiwn. Apo tin alli, autes oi xwres exoun upsilo pososto metanasteusis. Apo tin mia exoume anergia kai feugoun oi dikoi mas anthrwpoi apo tin alli mas fortwnetai mousourmanous xenous pros emas!!!
  GK
  απάντηση41
   
   
  Έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση ΤΩΡΑ | 06/09/2017 19:37
  Χώρες που δε δείχνουν καμιά διάθεση αλληλεγγύης και δεν έχουν πρόβλημα να βλέπουν πρόσφυγες να πετιούνται στις χώρες-υποζύγια, Ελλάδα-Ιταλία, αποβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χάνουν τις επιδοτήσεις της, ΤΩΡΑ
  Evan
  απάντηση24
   
   
  Η Κομμουνιστικη φασιστικη ιδεολογια | 06/09/2017 17:36
  Δεν εχει αλλαξει ακομα στις χωρες της ανατολικης Ευρωπης. Τωρα απο που κι ως που και γιατι εγιναν μελη της ΕΕ ειναι αλλο καπελο.
  westerner
  απάντηση23
   
   
   
  Θα ήθελα πολύ να μάθω | 06/09/2017 17:02
  βάση ποιόν κριτηρίων διατάχθηκε από την ΕΕ-Κομισιόν αυτή η ανακατανομή προσφύγων α) πληθυσμιακά? β) γεωγραφικής έκτασης? γ) απολύτου ΑΕΠ? δ) ΑΕΠ ανά κεφαλή? ε) ποσοστιαίο μείγμα όλων αυτών των παραγόντων? Έψαξα αλλά δεν το βρήκα και ευχαριστώ εκ των προτέρων για κάθε συμβουλή. Υπενθυμίζω πάντως ότι πρώτοι συναγωνιστές της visegrad group ήταν τότε οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (κκ.Schultz και Gabriel).
  Michail Leon
  απάντηση61
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  I chores avtes echun poly periorismeni mnimi. | 06/09/2017 16:28
  I Ungri prosfyges ichane plimirisi tis Evropaikes chores otan isevale eki o sovietikos stratos ke epevale stin chora to kommunistiko kathestos me mia foveri via. Monon i simerini 70arides bori na to thimunte. Ta ungrika eponyma ana tin Evropi den tha afisun na xechasti avti i "Exodos". To idio i Tsechi ke Slovaki to 1968, ke i Poloni? Xechasame tin tote "Epanastasi"? Stin Elada ichane enktastathi oloklires apikies me dika tus scholia ke liturgies stin eklissia. To oti stin krisi poly Poloni fygane piso stin chora tus , den tus apalassi apo tin evthini tis allilengyis!!!! Avta i politiki tu kinovuliu tis EE eprepe na thimisun, ala malon kimunte aplos eki ke plironunte gia avo:
  bludicka
  απάντηση26
   
-