Περίπου 65.000 άνθρωποι καλούνται να εγκαταλείψουν για λίγες ώρες τα σπίτια τους στη Φρανκφούρτη, καθώς πυροτεχνουργοί θα ξεκινήσουν την Κυριακή επιχείρηση εξουδετέρωσης μιας βόμβας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η παρούσα εκκένωσης έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη στη Γερμανία μεταπολεμικά.

Όσοι αρνηθούν να το κάνουν, θα αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης , σύμφωνα με την αστυνομία.

Παράλληλα, προσωρινά μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία περισσότεροι από 100 ασθενείς των νοσοκομείων, ανάμεσά τους βρέφη και νοσηλευόμενοι στην εντατική.

Η εξουδετέρωση της βόμβας, που ζυγίζει 1.4 τόνους, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και εντοπίστηκε σε ένα εργοτάξιο.

Χιλιάδες βόμβες, απομεινάρια του πολέμου, εντοπίζονται κάθε χρόνο στη Γερμανία. Τον προηγούμενο μήνα, μάλιστα, εκκενώθηκε νηπιαγωγείο, αφού η δασκάλα βρήκε μια βόμβα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πυροτεχνουργοί και αστυνομικοί προειδοποίησαν ότι το ενδεχόμενο έκρηξης μιας βόμβας τέτοιων διαστάσεων, θα είχε τη δύναμη να ισοπεδώσει έναν ολόκληρο δρόμο.

Η επιχείρηση εξουδετέρωσης θα διαρκέσει το λιγότερο 12 ώρες και οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν φύγει από τα σπίτια τους στις οκτώ το πρωί τοπική ώρα.

Ελικόπτερα της αστυνομίας θα θέσουν σε λειτουργία ειδικές κάμερες, έτσι ώστε να εντοπίσουν τον οποιοδήποτε που δεν εγκατέλειψε την περιοχή, πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Επίσης, η αστυνομία διευκρίνισε ότι φρουροί θα προσέχουν τα σπίτια, με σκοπό να αποφευχθούν φαινόμενα ληστείας.

Η περιοχή που εκκενώθηκε περιλαμβάνει, πέρα από τις κατοικίες, κτήριο όπερας, καθώς και την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, στην οποία φυλάσσονται τα μισά αποθέματα χρυσού της χώρας.

Στην πόλη έχουν ανοίξει καταφύγια-μέρη φιλοξενίας για τους κατοίκους.