Την δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει την αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν χαιρετίζει η Βρετανία.

«Χαιρετίζουμε την αμερικανική δέσμευση», αναφέρει ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον σε ανακοίνωσή του το πρωί της Τρίτης.

«Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον υπουργό Μάτις χθες (Δευτέρα) συμφωνήσαμε ότι, παρά τις προκλήσεις, θα πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι τέλους (την πολιτική μας) στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουμε στο χτίσιμο της εύθραυστης δημοκρατίας της χώρας και να μειώσουμε την τρομοκρατική απειλή για την Δύση».

«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να υπάρξει ευημερία και ασφάλεια στο Αφγανιστάν: αυτός είναι και ο λόγος που ανακοινώσαμε την αύξηση του αριθμού των δικών μας στρατιωτών τον Ιούνιο».

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Ιούνιο, η Βρετανία μαζί με άλλες ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες δεσμεύτηκαν να στείλουν περισσότερους στρατιώτες στο Αφγανιστάν με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις να υποστηρίζει τότε ότι ο αριθμός των στρατιωτών στη χώρα είχε μειωθεί πολύ εσπευσμένα.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας, αλλάζοντας την αρχική του στάση, ότι θα στείλει ενισχύσεις στη χώρα χωρίς κάποιο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης.

Την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ χαιρέτισε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι η Συμμαχία δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνει ξανά η χώρα αυτή καταφύγιο για τρομοκράτες.

«Το ΝΑΤΟ παραμένει απόλυτα δεσμευμένο στο Αφγανιστάν και ανυπομονώ να συζητήσω το τι μέλλει γενέσθαι με τον υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις και τους συμμάχους και διεθνείς μας εταίρους», ανέφερε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

Όπως διευκρίνισε, το ΝΑΤΟ διαθέτει 12.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και 15 χώρες έχουν εκφράσει την πρόθεση να αυξήσουν τις δυνάμεις τους στη χώρα.

«Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Τραμπ και τον αμερικανικό λαό για αυτή τη δήλωση στήριξης (…) στον κοινό μας αγώνα να απαλλάξουμε την περιοχή από την απειλή της τρομοκρατίας», ανέφερε από την πλευρά του ο αφγανός πρόεδρος Ασραφ Γάνι σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα στρατηγική των ΗΠΑ θα ενισχύσει την ικανότητα της αποστολής εκπαίδευσης των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Απευθυνόμενος στους Ταλιμπάν ο Γάνι τόνισε: «Δεν μπορείτε να κερδίσετε αυτό τον πόλεμο. Οι πόρτες της ειρήνης και των διαπραγματεύσεων σας είναι ανοικτές».

Η απόφαση να εγκαταλειφθεί η ιδέα μιας γρήγορης απόσυρσης από το Αφγανιστάν «αποδεικνύει τη βιώσιμη δέσμευση αυτού του βασικού εταίρου στη διεθνή αυτή σύρραξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης η αφγανική προεδρία.

Διαβεβαιώνοντας ότι «η αφγανική κυβέρνηση έχει θέσει προτεραιότητά της την επιτάχυνση του δύσκολου προγράμματος μεταρρυθμίσεων ώστε να εξαλειφθεί η διαφθορά» που αποδυναμώνει την εύθραυστη δημοκρατική διαδικασία της χώρας, η προεδρία χαιρέτισε την πρόθεση της Ουάσινγκτον να «εντάξει την ασφάλεια του Αφγανιστάν στο πλαίσιο μιας περιφερειακής διαδικασίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ