Τον νέο στόχο του να εμποδίσει το Αφανιστάν στο να γίνει ένας ασφαλής τόπος για τζιχαντιστές που είναι ταγμένοι σε επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, δημοσιοποίησε χθες με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεμπουπλικανός Πρόεδρος παρεμβαίνοντας στην πιο δημοφική ζώνη τηλεθέασης αναθεώρησε τις αρχικές του απόψεις σύμφωνα με τις οποίες ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είχε κοστίσει υπερβολικά σε ζωές και χρήματα στις ΗΠΑ και δήλωσε πως η απόσυρση από τη μακροβιότερη στρατιωτική εμπλοκή της Αμερικής δεν πρέπει να γίνει εσπευσμένα.

Με τη δήλωσή του αυτή ο Πρόεδρος Τραμπ ουσιαστικά «άνοιξε» το δρόμο για αύξη των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή ακολουθώντας τους συμβούλους της εθνικής ασφαλείας σύμφωνα με τους οποίους η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να στηρίξει την κυβέρνηση της Καμπούλ για να μην ανατραπεί από τους Ταλιμπάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001 μετά την επίθεση που δέχθηκαν οι ΗΠΑ στους δίδυμους πύργους, στις 11 Σεπτεμβρίου.

«Το αρχικό μου ένστικτο ήταν η απόσυρση», είπε κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος για να προσθέσει ότι τον έπεισαν οι σύμβουλοί του της εθνικής ασφάλειας να ενισχύσει την στήριξη της κυβέρνησης στην Καμπούλ, που στηρίζει η Αμερική, ώστε να εμποδιστούν οι Ταλιμπάν να την ανατρέψουν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ανέφερε πόσοι στρατιώτες θα αποσταλούν στο Αφγανιστάν, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις σκοπεύει να στείλει άλλους 4.000 εκτός τους 8.400 που ήδη έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν.