Νέες λεπτομέρειες για τα σχέδια των τζιχαντιστών που αιματοκύλισαν Βαρκελώνη και Καμπρίλς έρχονται στο φως μία ημέρα μετά την αποκάλυψη ότι αρχικά σχεδίαζαν να καταφέρουν το μεγαλύτερο χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της αστυνομίας την Κυριακή, ο πυρήνας των τζιχαντιστών που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία σχεδίαζε «μία ή περισσότερες επιθέσεις» στη Βαρκελώνη με τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου που βρέθηκαν σε σπίτι στο Αλκανάρ.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε ξεκάθαρα ότι αυτός ήταν ο χώρος όπου ετοίμαζαν τα εκρηκτικά για να διαπράξουν μία ή περισσότερες επιθέσεις στην πόλη της Βαρκελώνης», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας, Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν ταυτοποιηθεί δύο πρόσωπα από τα λείψανα που βρέθηκαν μέσα στο σπίτι, στο Αλκανάρ, όπου σημειώθηκε έκρηξη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι οι αρχές πιστεύουν πλέον ότι στο φορτηγάκι που παρέσυρε δεκάδες πεζούς στη Λα Ράμπλα της Βαρκελώνης επέβαινε μόνο ένας άνδρας, ο οδηγός του. Τόνισε όμως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του προσώπου αυτού.

Ωστόσο, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Καταλονίας διαβεβαίωσε ότι ο πυρήνας των τζιχαντιστών έχει εξουδετερωθεί και δεν είναι πλέον σε θέση να βλάψει κανέναν. «Εξουδετερώθηκε χάρη στο έργο της αστυνομίας», είπε ο Ζοακίμ Φορν.

Ο μακελάρης της Βαρκελώνης ίσως έχει διαφύγει στη Γαλλία

Η αστυνομία δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο ο ύποπτος που διαφεύγει και καταζητείται, ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ από το Μαρόκο, να μην βρίσκεται πλέον στην Ισπανία αλλά να κατάφερε με κάποιο τρόπο να φύγει στη Γαλλία.

«Αν ήξερα ότι βρίσκεται στην Ισπανία και πού είναι, θα πηγαίναμε να τον ψάξουμε. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται», είπε ο Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο ύποπτος πέρασε τα σύνορα, ο Τραπέρο είπε ότι «δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για κάτι τέτοιο αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε». Υπενθύμισε όμως ότι αμέσως μετά τις επιθέσεις εντάθηκαν οι μεθοριακοί έλεγχοι.

Οι τζιχαντιστές σχεδίαζαν σφαγή στην Κάμπρίλς

Την ίδια ώρα, η ισπανική εφημερίδα El Pais αποκαλύπτει το σχέδιο που είχαν για την Καμπρίλς οι «τζιχαντιστές του Ριπόλ», όπως τους αποκαλεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι πέντε τζιχαντιστές σκόπευαν να σφάξουν όσους περισσότερους ανθρώπους έβρισκαν μπροστά τους στον παραλιακό δρόμο του καταλανικού θερέτρου, όπου τελικά εξουδετερώθηκαν από τους αστυνομικούς.

Μάλιστα επέλεξαν την Καμπρίλς για να κάνουν πράξη το σχέδιό τους, καθώς είναι μια μικρή πόλη που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών, που εκείνη την ώρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα δηλαδή, συνηθίζουν να απολαμβάνουν τον περίπατό τους στην παραλιακή ζώνη.

Το σχέδιό τους ήταν μια «αντιγραφή» της επίθεσης που είχαν πραγματοποιήσει τζιχαντιστές στο Μπόροου Μάρκετ του Λονδίνου στις αρχές Ιουνίου, όταν επιτέθηκαν με μαχαίρια κατά ανυποψίαστων πολιτών σκοτώνοντας επτά.

Οι 12 τζιχαντιστές που αιματοκύλισαν τη Βαρκελώνη

Η ισπανική εφημερίδα El Pais φέρνει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες του πυρήνα των τζιχαντιστών που βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις στην Καταλονία και έχουν συλληφθεί, σκοτωθεί ή αναζητούνται.


Συλληφθέντες:

Ντρις Ουμπακίρ, 28 ετών
Σαχάλ Ελ Καρίμπ, 34 ετών
Μοχάμεντ Αάλα, 27 ετών
Μοχάμεντ Χουλί Τσεμχάλ (άγνωστη ηλικία-σοβαρά τραυματίας)

Νεκροί:

Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών
Σαϊντ Αάλα, 19 ετών
Μοχάμεντ Χικάμι, 24 ετών
Ομάρ Χικάμι (άγνωστη ηλικία)
Xoυσεϊν Αμπουγιακούμπ (άγνωστη ηλικία)

Αναζητούνται:

Γιουσέφ Αάλα (πιθανόν νεκρός στο Αλκανάρ)
Αμντελμπακί Ες Σάτι (πιθανόν νεκρός στο Αλκανάρ)
Γιουνές Αμπουγιακούμπ, 22 ετών