Eναν θύλακα 12 τζιχαντιστών, υπεύθυνων για το μακελειό στη Βαρκελώνη, οι οποίοι σχεδίαζαν ακόμα μεγαλύτερη τρομοκρατική ενέργεια, προσπαθεί να εξαρθρώσει η καταλανική αστυνομία. Είναι όλοι τους μαροκινής καταγωγής, 17 ως 34 ετών, και κανένας τους δεν βρισκόταν σε λίστα υπόπτων για ισλαμιστική τρομοκρατία. Μερικοί από αυτούς έχουν ήδη σκοτωθεί από σφαίρες αστυνομικών ή στην έκρηξη της Τετάρτης, άλλοι συνελήφθησαν και άλλοι καταζητούνται. Οι περισσότεροι ζούσαν στο Ριπόλ, πόλη βόρεια της Βαρκελώνης κοντά στα γαλλικά σύνορα, και εκεί ριζοσπαστικοποιήθηκαν.

Αρχικά η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι οδηγός του μοιραίου φορτηγού που έπεσε πάνω σε πεζούς στη Βαρκελώνη σκοτώνοντας τουλάχιστον 13 και τραυματίζοντας 100 ήταν ο 17χρονος Μούσα Ουκαμπίρ Σοπράνο που καταζητούνταν. Χθες ανακοινώθηκε ότι ο Μούσα είναι ανάμεσα στους πέντε τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν στο Καμπρίλς και ότι οδηγός του φορτηγού ήταν πιθανότατα ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο οποίος καταζητείται.

Αν και οι τρομοκρατικές ενέργειες με τη χρήση οχημάτων είναι πολύ πιο σπάνιες από τα αυτοκινητικά δυστυχήματα, ο τρόμος που σπέρνουν είναι δυσανάλογα μεγάλος διότι ακυρώνουν μια βασική κοινωνική σύμβαση: ότι οι πεζοί είναι γενικώς ασφαλείς όταν περπατούν στο πεζοδρόμιο. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου πολλοί απέφευγαν τις πτήσεις με αεροπλάνο, αλλά τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά βρίσκονται παντού γύρω μας και αυτός είναι ο στόχος των τρομοκρατών που τα χρησιμοποιούν: να σπείρουν τον φόβο στην καθημερινή ζωή με έναν τρόπο εύκολο να πραγματοποιηθεί και δύσκολο να εντοπιστεί από την αστυνομία. Ωστόσο, χιλιάδες Καταλανοί συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βαρκελώνη φωνάζοντας το σύνθημα «No tinc por» («Δεν φοβάμαι»).

Η Ισπανία είχε να βιώσει τρομοκρατία από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004, όπου σκοτώθηκαν 191 άτομα και τραυματίστηκαν 1.800 – ήταν η πιο πολύνεκρη τζιχαντιστική επίθεση στην Ευρώπη.

Τον τελευταίο χρόνο το Ισλαμικό Κράτος μεταφράζει τα μηνύματά του και στα ισπανικά. Αν και την Ισπανία δεν την κατονομάζει ως στόχο, όπως τη Βρετανία ή τη Γαλλία, η χώρα αποτελεί τράνζιτ για μαχητές από τη Βόρεια Αφρική από και προς τη Συρία. Τελευταίως το Ισλαμικό Κράτος έχει αλλάξει την προπαγάνδα του και αντί να καλεί τους πιστούς να πάνε στο Χαλιφάτο τούς καλεί να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στις χώρες στις οποίες ζουν.

Μηνύματα συμπαράστασης προς την Ισπανία έστειλαν οι ηγέτες όλου του κόσμου, περιλαμβανομένης της Γερμανίας που βρίσκεται σε επιφυλακή για τρομοκρατική επίθεση εν όψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την καταλανική εφημερίδα «La Vanguardia», ακόμη και πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, η Καταλωνία ήταν και παραμένει «με διαφορά η ισπανική κοινότητα με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα ακραίων ισλαμιστών». Η καταλανική αστυνομία έχει αποτρέψει επιθέσεις, «όπως εκείνη που θα πραγματοποιούνταν στο μετρό της Βαρκελώνης και που αποφεύχθηκε χάρη σε κάποιον που διείσδυσε στο δίκτυο. Από το 2012 έχει ολοκληρώσει 30 επιχειρήσεις εναντίον τζιχαντιστών και έχει συλλάβει 62 υπόπτους». Μόνο μέσα στο 2017 πραγματοποίησε «επτά επιχειρήσεις και 11 συλλήψεις». Στην Καταλωνία υπάρχουν «σύμφωνα με στοιχεία των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών, γύρω στους 50 σαλαφιστικούς τόπους λατρείας (σ.σ.: η πιο ακραία μορφή του Ισλάμ), οι μισοί από όσους σε όλη την Ισπανία».

Τι ακριβώς συνέβη στην Ισπανία

Νύχτα Τετάρτης, Αλκανάρ
Εκρήξεις σε σπίτι στο Αλκανάρ, 200 χλμ. νότια της Βαρκελώνης, αφήνει έναν νεκρό και 16 τραυματίες. Η πρώτη έκρηξη συνδέεται με την επίθεση στη Βαρκελώνη και προκλήθηκε από λάθος στη διάρκεια παρασκευής εκρηκτικού μηχανισμού. Οι περισσότεροι τραυματίες ήταν πυροσβέστες και αστυνομικοί που ερευνούσαν το συμβάν όταν σημειώθηκε δεύτερη έκρηξη.

Πέμπτη 5 μ.μ., Βαρκελώνη
Φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς έξω από τον σταθμό του μετρό Πλάσα ντε Καταλούνια και συνέχισε τη θανατηφόρα πορεία του κατά μήκος του πολυσύχναστου τουριστικού πεζόδρομου La Rambla, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 άτομα και τραυματίζοντας 100, τους 15 σοβαρά. Υστερα από περισσότερα από 500 μέτρα, ο οδηγός βρήκε από το φορτηγό και, χωρίς να φωνάξει τζιχαντιστικά συνθήματα, εξαφανίστηκε πεζός.

6.30 μ.μ., Βικ
Στο Βικ, 80 χλμ. βόρεια της Βαρκελώνης, η αστυνομία εντόπισε δεύτερο φορτηγό με το οποίο πιστεύεται ότι διέφυγε ο οδηγός του πρώτου. Και τα δύο είχαν νοικιαστεί μαζί.

7.30 μ.μ., Σαντ Ζουστ Ντεσβέρν

Αυτοκίνητο επιχείρησε να εμβολίσει οδόφραγμα της αστυνομίας στα περίχωρα της Βαρκελώνης, τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου και συνεπιβάτης βρέθηκε θανάσιμα μαχαιρωμένος ενώ αναζητείται ο οδηγός. Σύμφωνα με το καταλανικό υπουργείο Εσωτερικών, το περιστατικό ενδεχομένως συνδέεται με την επίθεση στη Βαρκελώνη.

8 μ.μ., πρώτη σύλληψη
Ο 28χρονος Μαροκινός Ντρις Ουκαμπίρ, στου οποίου το όνομα νοικιάστηκε το θανατηφόρο φορτηγό, συνελήφθη αφού παρουσιάστηκε στην αστυνομία του Ριπόλ μόλις έμαθε ότι καταζητείται. Το διαβατήριο και την ταυτότητά του, που βρέθηκαν στο μοιραίο φορτηγό, είχε κλέψει ο 18χρονος αδερφός του, Μούσα Ουκαμπίρ, που καταζητείται ως υπεύθυνος για το μακελειό.

9 μ.μ., ανάληψη ευθύνης από το ISIS
Το Ισλαμικό Κράτος, μέσω του ειδησεογραφικού του πρακτορείου Amaq, υποστήριξε ότι οι υπεύθυνοι της επίθεσης είναι «στρατιώτες» του. Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά άμεση σχέση τους με το Ισλαμικό Κράτος.

9.30 μ.μ., δεύτερη σύλληψη
Συνελήφθη στο Αλκανάρ άντρας γεννημένος στη Μελίγια, τον ισπανικό θύλακα του Βόρειου Μαρόκου.

Παρασκευή 1 π.μ., Καμπρίλς
Η αστυνομία σκότωσε τέσσερις-πέντε τρομοκράτες στο Καμπρίλς, 110 χλμ. νότια της Βαρκελώνης, αφού έπεσαν με ένα Audi A3 πάνω σε πεζούς, τραυματίζοντας έξι, τον έναν σοβαρά, και έναν αστυνομικό. Φορούσαν ψεύτικες ζώνες με εκρηκτικά.

8.30 π.μ., τρίτη σύλληψη
Συνελήφθη τρίτος ύποπτος στο Ριπόλ.

Τα οχήματα του τρόμου
Παρίσι, 9 Αυγούστου 2017
Ανδρας έπεσε με BMW σε μια ομάδα στρατιωτών, τραυματίζοντας έξι.
Λονδίνο, 19 Ιουνίου 2017
Ενας σκοτώθηκε όταν φορτηγό έπεσε σε μουσουλμάνους έξω από τζαμί.
Λονδίνο, 3 Ιουνίου 2017
Οκτώ άτομα σκοτώθηκαν όταν τρεις τζιχαντιστές οδήγησαν φορτηγό σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια μαχαίρωσαν περαστικούς.
Στοκχόλμη, 7 Απριλίου 2017
Ουζμπέκος σκότωσε πέντε άτομα πέφτοντας με φορτηγό σε εμπορικό δρόμο.
Λονδίνο, 22 Μαρτίου 2017
Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν όταν αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς στη Γέφυρα του Γουεστμίνστερ.

Βερολίνο,19 Δεκεμβρίου 2016
Τυνήσιος έριξε φορτηγό σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά, σκοτώνοντας 12.
Νίκαια,14 Ιουλίου 2016
Τυνήσιος οδήγησε φορτηγό στο πλήθος που γιόρταζε την Ημέρα της Βαστίλλης, σκοτώνοντας 86 άτομα.
Γαλλία, Δεκέμβριος 2014
Φορτηγό έπεσε σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Νάντη και αυτοκίνητο σε πεζούς στην Ντιζόν, τραυματίζοντας συνολικά περισσότερους από 20.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ