Αλλεπάλληλες παραιτήσεις, απολύσεις, πισώπλατα μαχαιρώματα και πόλεμος εμπρηστικών δηλώσεων στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ: μέσα σε έξι μήνες ο αμερικανός πρόεδρος έχασε, μεταξύ άλλων, έναν προσωπάρχη, έναν εκπρόσωπο Τύπου, έναν σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, έναν διευθυντή επικοινωνίας και καρατόμησε τον διευθυντή του FBI.

Προσπαθεί να αναγκάσει σε παραίτηση τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος τον αγνοεί, και απείλησε εμμέσως να απολύσει τον υπουργό Υγείας Τομ Πράις αν δεν εξασφάλιζε αρκετές ψήφους στη Γερουσία για να καταργήσει το Obamacare.

Την ίδια στιγμή τα στελέχη της κυβέρνησής του τον αψηφούν, αντικρούοντας τις δηλώσεις ή τις αποφάσεις του, ενώ οι διαρροές των ντροπιαστικών συνομιλιών του με ξένους ηγέτες φέρνουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την αμερικανική κυβέρνηση.

Λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι τα πράγματα στην κυβέρνησή του βαίνουν ομαλώς –«No WH chaos!» (Κανένα χάος στον Λευκό Οίκο) –ανακοινώθηκε η απομάκρυνση του Αντονι Σκαραμούτσι ύστερα από δέκα μόλις ημέρες στη θέση του διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου.

Προηγήθηκε η παραίτηση του εκπροσώπου ΤύπουΣον Σπάισερ και του προσωπάρχη Ράινς Πρίμπους. Ο Σκαραμούτσι ήταν εκείνος που πέτυχε την απομάκρυνση του Πρίμπους, ο οποίος στην αρχή της θητείας του προέδρου είχε πείσει τον Τραμπ να μη συμπεριλάβει τον Σκαραμούτσι στο επιτελείο του.

Ωστόσο, ο αντικαταστάτης του Πρίμπους, ο στρατηγός εν αποστρατεία Τζον Κέλι, δεν χαρίστηκε στον Σκαραμούτσι και τον απομάκρυνε.

Με τις εξελίξεις στη Δυτική Πτέρυγα να θυμίζουν τις ίντριγκες στη σειρά «House of Cards», οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι, επιδεικνύουν μια ολοένα διογκούμενη διάθεση να αψηφούν τον πρόεδρό τους.

Πρώτα απ’ όλα το μεγάλο φιάσκο της κατάργησης του Obamacare, με τον Τραμπ να επιμένει αλλά τους γερουσιαστές να τον αγνοούν. Και όχι μόνο.

Λίγο αφότου ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα επιτρέπεται σε διαφυλικά άτομα να υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις, ο διοικητής της αμερικανικής ακτοφυλακής ανακοίνωσε πως «δεν θα γυρίσει την πλάτη του στους διαφυλικούς».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι «σίγουρα δεν επιρρίπτουμε την ευθύνη στην Κίνα» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ενώ προηγουμένως ο Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι αν το Πεκίνο επιθυμούσε «θα μπορούσε να είχε λύσει εύκολα αυτό το πρόβλημα».

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε πως το Κογκρέσο και ο πρόεδρος μιλούν με «ενωμένη φωνή» σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, το οποίο ο Τραμπ αναγκάστηκε να υπογράψει αλλά επικρίνει.

«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία βρίσκονται σε επικίνδυνο χαμηλό. Μπορείτε να ευχαριστήσετε για αυτό το Κογκρέσο, τους ίδιους ανθρώπους που δεν μπορούν να μας δώσουν ούτε περίθαλψη!» έγραψε ο πρόεδρος στο Twitter –τη μοναδική μάλλον πλατφόρμα όπου δύναται πια να ασκήσει πολιτική.

Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν οι πρόσφατες διαρροές των συνομιλιών του αμερικανού προέδρου με τον μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο και με τον αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκομ Τέρνμπουλ τον Ιανουάριο.

Οπως αποκάλυψε η «Washington Post», ο Τραμπ ζήτησε από τον Νιέτο να μην αναφέρει στον Τύπο ότι το Μεξικό δεν θα πληρώσει για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με τις ΗΠΑ, λέγοντάς του πως θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης.

Πόσο κρατάει τους συνεργάτες του

Αντονι Σκαραμούτσι
10 ημέρες

Στη διάρκεια της σύντομης θητείας του στη θέση του διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, ο πρώην χρηματιστής της Νέας Υόρκης απείλησε να απολύσει όλους τους συνεργάτες του εξαιτίας μιας διαρροής στον αμερικανικό Τύπο, διέγραψε τις παρελθοντικές αναρτήσεις του στο Twitter, απαίτησε να απομακρυνθεί από το αξίωμά του ο Πρίμπους και συνέκρινε την προσπάθεια κατάργησης του Obamacare με την εκστρατεία του Αβραάμ Λίνκολν κατά της δουλείας.

Σάλι Γέιτς
11 ημέρες

Η υπηρεσιακή υπουργός Δικαιοσύνης καρατομήθηκε στις 30 Ιανουαρίου από τον πρόεδρο Τραμπ, επειδή έδωσε εντολή στους νομικούς του υπουργείου της να μην υπερασπιστούν το προεδρικό διάταγμα σχετικά με την απαγόρευση εισόδου στη χώρα προσφύγων από τη Συρία και πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες.

Μάικλ Φλιν
23 ημέρες

Ο Φλιν υποχρεώθηκε σε παραίτηση από το αξίωμα του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου τον Φεβρουάριο, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε επανειλημμένες συναντήσεις με τον ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ προκειμένου να συζητήσει το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία το οποίο απέκρυψε από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Κέιτι Γουόλ
70 ημέρες

Η αναπληρώτρια επιτελάρχης φέρεται να δεχόταν πιέσεις από τους συμβούλους του Τραμπ Στίβεν Μπάνον και Τζάρεντ Κούσνερ. Παραιτήθηκε και τοποθετήθηκε σε μια οργάνωση προσκείμενη στον Τραμπ εκτός του Λευκού Οίκου.

Μάικλ Ντάμπκι
86 ημέρες

Ο πρώτος διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ υπέβαλε την παραίτησή του τον Μάιο, λίγο προτού ο πρόεδρος πραγματοποιήσει την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό. Παρότι ανέφερε προσωπικούς λόγους, λέγεται πως ο Τραμπ ήθελε να «αναδιοργανώσει» το επιτελείο του.

Αντζελα Ράιντ
106 ημέρες

Η πρώτη γυναίκα που πήρε τη θέση του επικεφαλής του οικιακού προσωπικού του Λευκού Οίκου προσελήφθη από τον Ομπάμα το 2011. Απολύθηκε από τον Τραμπ τον Μάιο και αυτό επειδή η Μελάνια Τραμπ καθυστέρησε να βρει προσωπικό.

Τζέιμς Κόμεϊ
110 ημέρες

Ο πρώην διευθυντής του FBI απολύθηκε τον Μάιο. Πληροφορήθηκε την απόλυσή του από τις ειδήσεις στην τηλεόραση, ενώ μιλούσε σε υπαλλήλους της υπηρεσίας στο Λος Αντζελες και σύμφωνα με τους «New York Times» αρχικά πίστεψε ότι επρόκειτο για φάρσα. Τον Φεβρουάριο ο Τραμπ είχε ζητήσει από τον Κόμεϊ να απαλλάξει τον Φλιν από τις έρευνες.

Κ.Τ. Μακ Φάρλαντ
118 ημέρες

Η αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας με τον Φλιν, αντί να παραιτηθεί ή να απολυθεί, επανατοποθετήθηκε και τώρα είναι υποψήφια πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη.

Γουόλτερ Σάουμπ
181 ημέρες

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Κυβερνητικής Δεοντολογίας παραιτήθηκε σχεδόν έξι μήνες προτού λήξει η θητεία του. Προειδοποίησε ότι με τον Τραμπ οι ΗΠΑ «κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν κλεπτοκρατία».

Σον Σπάισερ
183 ημέρες

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου υπέβαλε την παραίτησή του λέγοντας ότι διαφωνούσε με τον διορισμό του Σκαραμούτσι. Είχε γίνει περίγελος των δημοσιογράφων εξαιτίας των ανακριβών δηλώσεών του, όπως όταν επέμεινε ότι το πλήθος που παρακολούθησε την ορκωμοσία του Τραμπ «ήταν το μεγαλύτερο στην αμερικανική Ιστορία» ή ότι «σε αντίθεση με τον Ασαντ, ο Χίτλερ δεν έκανε χρήση χημικών όπλων».

Μάικλ Σορτ
187 ημέρες

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου ήταν το δεύτερο θύμα του Σκαραμούτσι μετά τον Σπάισερ. Υπέβαλε την παραίτησή του αφού ο Σκαραμούτσι του είχε δηλώσει ότι θα απολυόταν.

Ράινς Πρίμπους
189 ημέρες

Η παραίτηση του επιτελάρχη του Λευκού Οίκου ήταν αποτέλεσμα της προσωπικής του διαμάχης με τον Σκαραμούτσι. Είχε προηγηθεί συνέντευξη του τελευταίου στον «New Yorker», στην οποία αποκαλούσε τον Πρίμπους «έναν γ…….ο παρανοϊκό σχιζοφρενή» που σύντομα θα αναγκαζόταν σε παραίτηση.

Τζον Κέλι, ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου: Αυτός που έχει τη χειρότερη δουλειά στην κυβέρνηση

«Συγχαρητήρια, έχεις τη χειρότερη δουλειά στην κυβέρνηση» λέει σε κάθε νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου που ζητάει τη συμβουλή του ο Τζέιμς Μπέικερ, ο οποίος κατείχε το αξίωμα επί Ρόναλντ Ρίγκαν και Τζορτζ Μπους πατέρα.

Αν και οποιοσδήποτε συνεργάτης του τωρινού αμερικανού προέδρου θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έχει τη χειρότερη δουλειά στην Ουάσιγκτον, αυτή την περίοδο είναι ο στρατηγός εν αποστρατεία Τζον Κέλι, που καλείται να διαχειριστεί το χάος των έξι και πλέον μηνών προεδρίας του Τραμπ. Και ο πρόεδρος, γράφει ο αμερικανικός Τύπος, το έχει καταλάβει: γι’ αυτό εξάλλου επέλεξε τον Κέλι και γι’ αυτό φροντίζει να του παρουσιάζει τον καλύτερο εαυτό του –προς το παρόν τουλάχιστον.

Ο 67χρονος Κέλι φαίνεται να είναι το αντίθετο του προκατόχου του, Ράινς Πρίμπους, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους λιγότερο ισχυρούς προσωπάρχες που πέρασαν από τον Λευκό Οίκο.

Ο Κέλι, γεννημένος στη Βοστώνη και απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και του Τζορτζτάουν, διετέλεσε διοικητής της «SouthCom», που είναι υπεύθυνη για τις αμερικανικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, συμπεριλαμβανομένου του Γκουαντάναμο.

Παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2016, έναν χρόνο προτού ο Τραμπ αναλάβει προεδρικά καθήκοντα και τον διορίσει στο αξίωμα του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας.

Στη διάρκεια της υπουργικής του θητείας ηγήθηκε εκστρατείας για τον περιορισμό των παράτυπων μεταναστών στη χώρα αλλά και της αυστηροποίησης των ελέγχων της Αρχής Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE).

Λέγεται ότι ένας από τους λόγους που ο Τραμπ επέλεξε τον Κέλι ήταν η μείωση του αριθμού των παράτυπων μεταναστών που διέσχισαν τα σύνορα με το Μεξικό όσο ήταν υπουργός.

Δεν χωρά αμφιβολία πως ο Τραμπ, συνειδητοποιώντας ότι βρίσκεται στο κατώφλι μιας αποτυχημένης προεδρίας, είδε στο πρόσωπο του Κέλι ένα στέλεχος ικανό να ηγηθεί της συγκρότησης μιας περισσότερο λειτουργικής κυβέρνησης. Μένει να διαπιστωθεί αν ο πρόεδρος τελικά θα δεχθεί να τον επισκιάσει ο Κέλι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ