Στην ανοικτή διπλωματική κόντρα που έχει ανοίξει μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε και αντέστρεψε τις κατηγορίες που προσάπτει η Γερμανία στην Τουρκία, λέγοντας ότι η Γερμανία «πρέπει να λογοδοτήσει για τους τρομοκράτες που περιθάλπει» και λέγοντας ότι η τουρκική Δικαιοσύνη είναι πιο ανεξάρτητη από τη γερμανική.

Κυρίως όμως, ο Ερντογάν προσπάθησε να καθησυχάσει τις γερμανικές εταιρείες να μην σταματήσουν να επενδύουν: Κι αυτό επειδή στη Γερμανία βγαίνουν στο φως πληροφορίες πως η τουρκική κυβέρνηση έχει τεράστια «μαύρη λίστα» γερμανικών εταιρειών, οι οποίες θεωρεί ότι «συνεργάζονται με τρομοκράτες» (έννοια που έχει μάλλον ευρύ περιεχόμενο για την Άγκυρα).

Ο Ερντογάν ανέφερε την Παρασκευή πως «καταδικάζει απερίφραστα» σχόλια του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας που, σύμφωνα με τον ίδιον, «στόχο έχουν να φοβίσουν γερμανικές εταιρείες και να μην επενδύουν στην Τουρκία».

Απέρριψε ως «απολύτως ψευδείς» τις πληροφορίες για τουρκικές έρευνες σε βάρος γερμανικών εταιρειών. Αντιθέτως, υποστήριξε, η γερμανική κυβέρνηση «πρέπει να λογοδοτήσει για τους τρομοκράτες που υποθάλπει».

«Η τουρκική Δικαιοσύνη είναι πιο ανεξάρτητη από τη γερμανική» είπε, καλώντας το Βερολίνο «να συνέλθει».

«Οι πόρτες της Τουρκίας μένουν ανοικτές για ξένες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένου και από τη Γερμανία» είπε ενώ χαρακτήρισε «αβάσιμη και κακόβουλη» την ταξιδιωτική σύσταση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών (εν μέσω περιόδου διακοπών).