Μέτρα κατά της Τουρκίας – με την απόλυτη στήριξη της Ανγκελα Μέρκελ – ως απάντηση στην προφυλάκιση γερμανού ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στέλνοντας το μήνυμα μιας πιο σκληρής στάσης στον σύμμαχό της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι η Γερμανία θα μιλήσει με τους εταίρους της στην ΕΕ σχετικά με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ένωσης και κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί γερμανικές εταιρικές επενδύσεις στην Τουρκία. Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να προσβλέπει σε συνομιλίες για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία και εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία που προειδοποιεί για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί στην Τουρκία.

«Θα πρέπει οι πολιτικές μας προς την Τουρκία να πάνε σε μια νέα κατεύθυνση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως το κάναμε μέχρι σήμερα. Πρέπει να είμαστε πιο σαφείς απ’ ό,τι είμαστε μέχρι τώρα ώστε εκείνοι που είναι υπεύθυνοι στην Άγκυρα να καταλάβουν ότι τέτοιες πολιτικές συνεπάγονται συνέπειες», εξήγησε ο γερμανός αντικαγκελάριος στους δημοσιογράφους.

Η Ανγκελα Μέρκελ από την πλευρά της, διά του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ, χαρακτήρισε τα μέτρα του Γκάμπριελ «απαραίτητα και αναπόφευκτα».

Η Γερμανία είναι η κύρια χώρα προέλευσης των τουριστών στην Τουρκία, πάνω από τη Ρωσία, και επίσης ένας από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της.

Ο Γκάμπριελ κατηγόρησε την εξουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι θέλει να «αντιστρέψει τον ρου της Ιστορίας» στη χώρα του, με σκοπό «να κάνει να σωπάσουν όλες οι επικριτικές φωνές».

Πρόταση ανταλλαγής του γερμανού δημοσιογράφου με τούρκους στρατηγούς από Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στη Γερμανία να ανταλλάξει τον γερμανό δημοσιογράφο τουρκικής καταγωγής Ντενίζ Γιουτσέλ, που κρατείται από την Άγκυρα με την κατηγορία της τρομοκρατίας, με δύο τούρκους πρώην στρατηγούς που έχουν ζητήσει άσυλο από το Βερολίνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα «Bild» επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ο Ερντογάν έκανε τη πρόταση αυτή πριν από μερικές εβδομάδες, όμως το Βερολίνο την απέρριψε.

«Προφανώς δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια συμφωνία», δήλωσε η πηγή.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό.

Ο Γιουτσέλ, που εργάζεται ως ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», συνελήφθη τον Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία της διασποράς προπαγάνδας υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει επανειλημμένως την απελευθέρωσή του.