Ευθύνες στους Δημοκρατικούς αλλά και σε «κάποιους Ρεπουμπλικανούς» επέρριψε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνωρίζοντας το ναυάγιο στην απόπειρα να ξηλωθεί το Obamacare, καθώς η μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας και περίθαλψης αποδεικνύεται η Νέμεσις του νέου προέδρου.

Ο Τραμπ προανήγγειλε ένα «θαυμάσιο σχέδιο περίθαλψης» και κάλεσε Κογκρέσο και Αμερικανούς να… «μείνουν συντονισμένοι».

Η τελευταία απόπειρα των Ρεπουμπλικανών να περάσει από τη Γερουσία το νομοσχέδιο για αντικατάσταση του Obamacare κατέρρευσε όταν άλλοι δύο γερουσιαστές της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας διαφώνησαν.

Προηγουμένως, μετά από πολλούς δισταγμούς να έρθει το νομοσχέδιο στο Σώμα, η ρεπουμπλικανική ηγεσία είχε αναβάλει τη διαδικασία επειδή θα απουσίαζε για λόγους υγείας ο γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν -κάτι που έδειχνε πόσο κρίσιμο ήταν και το τελευταίο «κουκί» για να περάσει το νομοσχέδιο.

Μετά την πρώτη αντίδρασή του, ο Τραμπ επανήλθε την Τρίτη γράφοντας στο Twitter ότι «μας απογοήτευσαν όλοι οι Δηοκρατικοί και κάποιοι Ρεπουμπλικανοί». Ο πρόεδρος εξύμνησε την αφοσίωση όσων μελών του Κογκρέσου εξέφρασαν την υποστήριξή τους – έστω κι αν αυτή δεν αρκούσε.

«Όπως έλεγα πάντα, αφήστε το Obamacare να αποτύχει και μετά συσπειρωθείτε για να φτιάξουμε ένα θαυμάσιο (great) σχέδιο περίθαλψης. Μείνετε συντονισμένοι!» κατέληξε ο Τραμπ.

Το Obamacare, η πιο φιλόδοξη μεταρρύθμιση στο αμερικανικό σύστημα περίθαλψης, είχε γίνει ήδη από την ψήφισή του στην πρώτη θητεία Ομπάμα κόκκινο πανί για τη συντηρητικότερη πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών. Από τότε όμως που υπογράφηκε το 2010, έχει αποδειχθεί νομοθετικά «πολύ σκληρό για να πεθάνει».