Σε κακό δαίμονα μετατρέπεται η προεκλογική υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ να καταργήσει το σχέδιο περίθαλψης του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα. Άλλοι δύο ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο, προκαλώντας την οργή του προέδρου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ, έγραψε: «Οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ το Obamacare που καταρρέει τώρα και να εργαστούν για ένα νέο πρόγραμμα από την αρχή. Οι Δημοκρατικοί θα ακολουθήσουν!»

Οι Δημοκρατικοί αρνούνται να συμπράξουν με την κυβέρνηση στη βάση της κατάργησης του νομοσχεδίου και συζητούν μόνο βελτιώσεις.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν οριακά τη Γερουσία: έχουν 52 έδρες (επί συνόλου 100), και στους ήδη δύο διαφωνούντες, προστέθηκαν άλλοι δύο. Έτσι, το κόμμα πέφτει στις 48 έδρες.

Ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ έκανε μια τελευταία προσπάθεια να πείσει τους διαφωνούντες, λέγοντας ότι αν ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης, θα τεθεί σε εφαρμογή διετής μεταβατική περίοδος, ώστε να υπάρξει ομαλότητα στην εφαρμογή του νέου προγράμματος. Όμως ακόμα και αυτό δεν φαίνεται να πείθει.

Οι εναλλακτικές που έχει αυτή τη στιγμή το κόμμα και ο Λευκός Οίκος είναι ελάχιστες: είτε πρέπει να εγκαταλείψουν οριστικά το σχέδιο, γεγονός με τεράστιο πολιτικό κόστος για τον ίδιο τον πρόεδρο, είτε να εργαστούν από κοινού με τους Δημοκρατικούς, ώστε να βελτιώσουν τα αδύναμα σημεία του Obamacare.