Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι θα πρέπει να εντάξει τον ηγέτη της κεντροαριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν στη διαπραγματευτική ομάδα για το Brexit, δήλωσε ο Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit στη βρετανική εφημερίδα «The Independent».

Σύμφωνα με τον βέλγο φιλελεύθερο πολιτικό, το γεγονός ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις γενικές εκλογές ήταν «απόρριψη» του σχεδίου της για σκληρό Brexit και θα πρέπει να εισακουστούν και άλλες φωνές, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζουν να εξελίσσονται.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου ήταν επικριτικός απέναντι στην ηγέτιδα των Συντηρητικών και επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ως «δικό της στόχο». Είπε ότι τώρα είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αποφασίσει εάν θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ή όχι το αποτέλεσμα των εκλογών όταν θα καθορίζει τη διαπραγματευτική της στάση.

«Το Brexit αφορά το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα επηρεάσει όλους τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις εσωτερικές διαφορές ενός πολιτικού κόμματος ή μια βραχυπρόθεσμη εκλογική θέση. Αφορά τις ζωές των ανθρώπων», δήλωσε ο Γκι Φέρχοφστατ στην «Independent».

«Πιστεύω ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν περισσότερα άτομα με διαφορετικές απόψεις. Κάποια αναγνώριση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν, εν μέρει, απόρριψη του οράματος της Τερίζα Μέι για ένα σκληρό Brexit θα ήταν καλοδεχούμενη».

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι η Μέι θα πρέπει να συμπεριλάβει και άλλους ηγέτες κομμάτων στη διαπραγματευτική της ομάδας, εκπρόσωπος του Φέρχοφστατ δήλωσε: «Οπωσδήποτε».

«Αναφορικά με τον χειρισμό του Brexit μέχρι στιγμής, πιστεύω ότι ήταν κάπως χαοτικός. Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από το δημοψήφισμα και έχουμε μόλις ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Αυτή η καθυστέρηση έχει προκαλέσει αβεβαιότητα, η οποία δεν ήταν καλή για κανέναν – ούτε για το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε και την ΕΕ και ούτε για τους πολίτες», δήλωσε ο Φέρχοφστατ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην όποια πιθανή συμφωνία για το Brexit, γεγονός που καθιστά μοναδική τη θέση του κ. Φέρχοφστατ. Αν και δεν διαπραγματεύεται απευθείας με τη Βρετανία, ο Φέρχοφστατ μπορεί να προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο των προτάσεων που καταθέτει η Μεγάλη Βρετανία.

Στις Βρυξέλλες ο Κόρμπιν

Τα σχόλια του Γκι Φέρχοφστατ έγιναν καθώς ο Τζ. Κόρμπιν και ο σκιώδης υπουργός για το Brexit του Εργατικού Κόμματος, Σερ Κιρ Στάρμερ, συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τον Μισέλ Μπαρνιέ, αν και ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι θα διαπραγματευθεί μόνο με τη βρετανική κυβέρνηση.

Κατά την άφιξή του για τις συνομιλίες, ο κ. Κόρμπιν δήλωσε ότι εκπροσωπεί 13 εκατ. πολίτες που ψήφισαν τους Εργατικούς στις γενικές εκλογές. «Πρόκειται για κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη χώρα μας», δήλωσε. «Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και το επίπεδο ζωής και θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε ακριβώς ποιες είναι οι απόψεις της ΕΕ για την όλη διαδικασία».

Μιλώντας εν όψει της επίσκεψης, ο Κόρμπιν δήλωσε ότι οι Εργατικοί είναι «κυβέρνηση εν αναμονή» που είναι «έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit», προσθέτοντας ότι, «σε αντίθεση με τη μεγαλόφωνη διπλωματία των Συντηρητικών, θα διαχειριστούμε τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους γείτονές μας με σεβασμό και πνεύμα φιλίας».