Ακούγεται σαν σελίδα βγαλμένη από δυστοπικό μυθιστόρημα, αλλά το βράδυ του Σαββάτου -όταν η τουρκική κυβέρνηση γιόρταζε σε θριαμβευτικό κλίμα την αποτυχία του περυσινού πραξικοπήματος- όποιος έπαιρνε τηλέφωνο από το κινητό του, έπρεπε πρώτα να ακούσει μήνυμα με… τις ευχές του Ερντογάν.

Το βράδυ του Σαββάτου, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα βρίσκονταν στους ρυθμούς των εκδηλώσεων για τον έναν χρόνο από την αποτροπή του πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν. Ο ίδιος ο πρόεδρος εμφανίστηκε σε πολλές ομιλίες, με κεντρική εκείνη στην Κωνσταντινούπολη όπου, μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσε ότι «θα ξεριζώσει τα κεφάλια των προδοτών».

Ακόμη κι αν κάποιος ήθελε να αποφύγει να ακούσει τον πρόεδρο όμως, τελικά θα τον άκουγε ακόμη και εκεί που δεν το περίμενε.

Οι μεγαλύτεροι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας είχαν φροντίσει ώστε όποιος έπαιρνε τηλέφωνο να έπρεπε να ακούσει ηχογραφημένο μήνυμα του τούρκου προέδρου προς τον τουρκικό λαό.

«Ως πρόεδρός σας, σας μεταφέρω τις ευχές μου για την Ημέρα Δημοκρατίας και Εθνικής Ενότητας της 15ης Ιουλίου» ανέφερε το μήνυμα. «Εύχομαι οι μάρτυρές μας να έχουν την ευλογία του θεού και οι βετεράνοι μας υγεία» έκλεινε το μήνυμα.

Ο επικεφαλής της Αρχής Πληροφοριών και Τηλεπικοινωνιών, Ομέρ Φατίχ Σαγιάν, επιβεβαίωσε, όπως μεταδίδει το Αssociated Press, πως το μήνυμα το είχε ηχογραγήσει ο Ερντογάν.

Οι αντιδράσεις κινούνταν μεταξύ οργής και απελπισίας: «Φτάνει πια, τώρα μπαίνει και στα τηλέφωνά μας, είναι εφιάλτης» έγραψε στο Twitter ο βουλευτής της κεμαλικής αντιπολίτευσης (CHP) Αϊκούτ Ερντογντού.