Έλαβαν τελικά άδεια εισόδου στις ΗΠΑ οι νεαρές Αφγανές για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό ρομποτικής στην Ουάσινγκτον από τις 16 ως τις 18 Ιουλίου, αφού αρχικά τους είχε απαγορευθεί η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές.

Αρχικά οι αμερικανικές αρχές είχαν απαγορεύσει τη συμμετοχή σε αυτό τον διαγωνισμό σε πολλούς μαθητές και φοιτητές από κυρίως μουσουλμανικές χώρες, βάσει του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες κάποιων χωρών.

Μετά τις δημόσιες επικρίσεις για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ των νεαρών κοριτσιών από την επαρχία Χεράτ του Αφγανιστάν, η κυβέρνηση Τραμπ αναθεώρησε τη στάση της, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο.

«Είμαι ευγνώμων προς την αμερικανική κυβέρνηση και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που φρόντισαν ώστε το Αφγανιστάν (…) να μπορέσει να συμμετάσχει σε αυτό τον διεθνή διαγωνισμό φέτος», δήλωσε ο πρόεδρος του διαγωνισμού FIRST Global Challenge, ο πρώην ναύαρχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και πλέον γερουσιαστής Τζο Σίστακ, υπογραμμίζοντας ότι στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από την Υεμένη, τη Λιβύη και το Μαρόκο.

«Οι 163 υποψήφιες ομάδες από 157 χώρες έλαβαν άδεια εισόδου στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων αυτών από το Ιράν, το Σουδάν και η ομάδα που αποτελείται από Σύρους πρόσφυγες», τόνισε ο Σίστακ.