Σχεδόν 2,5 ώρες διήρκεσε η πρώτη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο, στο περιθώριο της G20.

«Έχουμε συζητήσει πολλά πράγματα και πιστεύω πως πάει καλά» είπε ο αμερικανός πρόεδρος, «οι τηλεφωνικές συνομιλίες ποτέ δεν αρκούν» είπε με τη σειρά του ο ρώσος πρόεδρος – ενώ ο Τραμπ αγνοούσε ερωτήσεις που φώναζαν δημοσιογράφοι για τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.

«Περιμένω πολλά θετικά πράγματα για τη Ρωσία και για εμάς, είναι τιμή μου να είμαι μαζί σας» είπε ο Τραμπ στον Πούτιν. «Χαίρομαι πολύ που σας συναντώ προσωπικά, και ελπίζω η συνάντησή μας να φέρει αποτελέσματα» είπε από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος.

Στη διάρκεια της συνάντησης, αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ΗΠΑ και Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το μεσημέρι της 9ης Ιουλίου.

Η χημεία και η παρέμβαση της Μελάνια Τραμπ

Για «θετική χημεία» μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του, του Ντόναλντ Τραμπ, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρμεντ Ρεξ Τίλερσον μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με τον Τίλερσον, οι δύο πρόεδροι «συνδέθηκαν πολύ γρήγορα» και είχαν μια «πολύ εποικοδομητική συνάντηση».

Μάλιστα, κανείς από τους δύο δεν ήθελε να σταματήσει τη συζήτηση και κάποια στιγμή παρενέβη η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η Μελάνια Τραμπ, και προσπάθησε να τους πείσει να… ολοκληρώσουν.

Η συνάντηση κράτησε 2 ώρες και 15 λεπτά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι επόμενες προγραμματισμένες επαφές των δύο ηγετών.

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε μάλιστα συγγνώμη από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε γιατί τον άφησε να περιμένει για το δικό τους τετ-α-τετ που ακολούθησε.

Για «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» στη συνάντηση έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Το θέμα της ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές

O Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα εκφράζοντάς του τις ανησυχίες του αμερικανικού λαού για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Είχαν μια έντονη και μακρά συνομιλία για το θέμα» είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τη λήξη της συνάντησης αυτής, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, εκτιμώντας ότι οι ρωσικές παρεμβάσεις συνιστούν ένα «σημαντικό εμπόδιο» στη σχέση των δύο χωρών.

«Ο πρόεδρος (Τραμπ) πίεσε τον πρόεδρο Πούτιν σε περισσότερες από μία περιπτώσεις σχετικά με τη ρωσική ανάμιξη. Ο πρόεδρος Πούτιν αρνήθηκε μια τέτοια ανάμιξη, όπως νομίζω ότι έχει κάνει και στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Ο Τίλερσον είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ζητά να λάβει τη δέσμευση της Μόσχας ότι δεν θα παρεμβαίνει στις αμερικανικές υποθέσεις. Υπογράμμισε όμως ότι οι δύο πρόεδροι επικεντρώθηκαν στο πώς θα προχωρήσουν προς τα εμπρός.

Για το θέμα της Β.Κορέας οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η Πιογιάνγκ και το ζήτημα των εξοπλιστικών της προγραμμάτων.

«Οι Ρώσοι το βλέπουν λίγο διαφορετικά από εμάς, επομένως πρόκειται να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες και θα τους ζητήσουμε να κάνουν περισσότερα. Η Ρωσία έχει οικονομική δραστηριότητα στη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Τίλερσον.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κυβερνο-ασφάλεια, καθώς και για τη Συρία, την Ουκρανία και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

«Είχαμε μια μακρά συνομιλία» αρκέστηκε να πει ο Πούτιν, πριν τρέξει να συναντήσει τον ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε.

Με τη γλώσσα του σώματος

Οι δύο ηγέτες είχαν δώσει πριν από μερικές ώρες την πρώτη τους χειραψία, στον «ανοικτό γύρο» της πρώτης συνάντησης των ηγετών αμέσως μετά την άφιξή τους στην G20.

Δεδομένου του «ιστορικού» που έχει ο Τραμπ με τις χειραψίες, τόσο εκείνη η πρώτη χειραψία όσο και η δεύτερη έτυχαν ενδελεχούς ανάλυσης, με τις περισσότερες γνώμες να καταλήγουν στο ότι ο Τραμπ ήταν μάλλον συγκρατημένος.

Μια διαφορετική αντίδραση φαίνεται πως είχε η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με χρήστη του Twitter, σε συνομιλία της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η κάμερα «πιάνει» το βλέμμα της Μέρκελ την ώρα που της μιλάει ο ρώσος πρόεδρος: