Το «ναι» στο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία θα δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο κράτος εντός 48 ωρών. Ακόμα και με μία ψήφο διαφορά και χωρίς καμία πρόνοια για το ποσοστό συμμετοχής.

Αυτό τουλάχιστον προβλέπει το σχέδιο νόμου για τη σχετική διαδικασία που παρουσιάζει η τοπική κυβέρνηση στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα προωθούν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, η Συμμαχία Junts per Si και το αντικαπιταλιστικό CUP. Ελέγχουν τις 72 από τις 135 έδρες, αλλά σε επίπεδο ψήφων έλαβαν το 47,8% στις εκλογές του 2015.

Σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα, τότε θα γίνουν και πάλι πρόωρες εκλογές στην Καταλονία.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Βαρκελώνη διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσουν όλα με ομαλότητα και νομιμότητα στην υπόθεση του δημοψηφίσματος, ενώ διαφορετική είναι η άποψη της Μαδρίτης.

Η κυβέρνηση Ραχόι δηλώνει ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, καθώς είναι παράνομο. Μάλιστα πριν από δύο χρόνια αποφάνθηκε σχετικά το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας με αποτέλεσμα το τότε σχέδιο δημοψηφίσματος να αντικατασταθεί από μια «συμβουλευτική ψηφοφορία».

Ωστόσο, οι πρωταγωνιστές εκείνης της ψηφοφορίας, ο τότε πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας και στελέχη της κυβέρνησής του, παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη και τους επιβλήθηκε διετής στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Πάντως και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού δεν λείπουν οι διαφορετικές φωνές για την όλη πρωτοβουλία. Μόλις πριν από ένα 24ωρο ξηλώθηκε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, ο οποίος εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να γίνει το δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιγδεμόντ, πέταξε το γάντι: όποιος δεν μπορεί να πάει την υπόθεση μέχρι τέλους, να αποχωρήσει.

Εν τω μεταξύ, η Βαρκελώνη διεκδικεί στη μετά-Brexit εποχή να γίνει η έδρα ενός από τους Οργανισμούς της ΕΕ που σήμερα έχουν έδρα το Λονδίνο. Πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η Κομισιόν δεν τοποθετείται ανοικτά στο ζήτημα, όμως στο Ευρωκοινοβούλιο, ακούγονται διάφορες απόψεις. Ο επικεφαλής του ΕΚΤ, του μεγαλύτερου πολιτικού σχηματισμού στην Ευρωβουλή, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε ότι όπου ανοίγουν τέτοιες συζητήσεις (αποχώρησης) περιορίζονται οι πιθανότητες για τη μετακόμιση Οργανισμού που σήμερα έχει έδρα στο Λονδίνο.

Αλλά και η νέα προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, της Εσθονίας, ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της Καταλονίας είναι «εσωτερικό», κατά συνέπεια δεν φαίνεται διατεθειμένη να ανακατευτεί στην υπόθεση.