Ακονίζουν τα μαχαίρια οι ηγέτες του G20 εν όψει της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο αυτή την εβδομάδα. Από τη μια πλευρά ο Ντόναλντ Τραμπ και από την άλλη οι ευρωπαίοι ηγέτες, με κορυφαία την οικοδέσποινα Ανγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος προβλέπει «πολύ σκληρές» συνομιλίες για το κλίμα και το εμπόριο, καθώς η Ευρώπη επιθυμεί να ενταθούν οι προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής και να διαφυλαχθεί το ελεύθερο εμπόριο, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος ακολουθεί την πολιτική «Η Αμερική πρώτα».
Ως οικοδέσποινα της συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο Αμβούργο με τη συμμετοχή των ηγετών των 20 πιο ανεπτυγμένων κρατών, η Μέρκελ καθορίζει την ατζέντα –και τον τόνο. Μιλώντας προς τη γερμανική Βουλή την Πέμπτη, είπε: «Οι συνομιλίες δεν θα είναι εύκολες. Οι διαφορές είναι εμφανείς και θα ήταν ανειλικρινές να παριστάνουμε ότι δεν υπάρχουν». Δήλωσε «πιο αποφασισμένη από ποτέ» να πετύχει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι και ο τελευταίος άνθρωπος στη Γη να πειστεί από τις επιστημονικές αποδείξεις. Οποιος πιστεύει ότι τα παγκόσμια προβλήματα μπορούν να λυθούν με απομονωτισμό και προστατευτισμό κάνει μεγάλο λάθος».
Η Μέρκελ δεν κατονόμασε τον Τραμπ, όμως οι δηλώσεις της καθιστούν σχεδόν βέβαιη μια ανοιχτή σύγκρουση με τον αμερικανό πρόεδρο στο Αμβούργο –ακόμη και αν ο σκληρός τόνος της οφείλεται εν μέρει σε προεκλογικούς λόγους (ο κυριότερος αντίπαλός της στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, Μάρτιν Σουλτς, την κατηγόρησε ότι δεν αντιστέκεται αρκετά δυναμικά στον Τραμπ). Αλλωστε η Μέρκελ έχει στο πλευρό της όλους τους ευρωπαίους ηγέτες που συμμετέχουν στο G20, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα και αποφάσισαν κοινό μέτωπο.

«Συνοδοιπόρος» με τη Συρία
Στη σύνοδο κορυφής του G7 στη Σικελία τον Μάιο έγιναν εμφανείς οι διαφορές ανάμεσα στον Τραμπ και την υπόλοιπη Δύση για το κλίμα, το εμπόριο και τη μετανάστευση. Λίγο μετά, την 1η Ιουνίου, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Κλίμα που υπογράφηκε στο Παρίσι το 2015. Με αυτή του την κίνηση, ο Τραμπ συντάχθηκε με τη… Συρία καθώς μόνο τρεις χώρες στον κόσμο δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία: οι ΗΠΑ, η Συρία και η Νικαράγουα!
Την ίδια ώρα όμως που συμπλέει με τον Μπασάρ αλ Ασαντ για την κλιματική αλλαγή, ο Τραμπ επανέφερε την Πέμπτη την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ στους πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών –Συρίας, Ιράν, Λιβύης, Σομαλίας, Σουδάν και Υεμένης –και στους πρόσφυγες από όλο τον κόσμο. Η επαναφορά επιτεύχθηκε χάρη σε πρόσφατη «προσωρινή γνωμοδότηση» του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ εν αναμονή της τελικής απόφασης που θα λάβει το φθινόπωρο.
Εξαιρούνται από την απαγόρευση οι πολίτες των έξι χωρών που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν στενό συγγενή, δουλειά ή σπουδές στις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έστειλε ένα μακροσκελές τηλεγράφημα στις αμερικανικές πρεσβείες και στα προξενεία, εξηγώντας ποιους θεωρεί στενούς συγγενείς –το οποίο προκάλεσε αβεβαιότητα αλλά και θυμηδίες.
Σύμφωνα με αυτό, οι γονείς αλλά και τα πεθερικά θεωρούνται «στενοί συγγενείς», αλλά όχι οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

Τα αδέρφια και τα ετεροθαλή αδέρφια ναι, τα ανίψια όχι. Τα παιδιά, οι σύζυγοι, οι γαμπροί και οι νύφες ναι, οι θείοι και τα εγγόνια όχι. Δηλαδή, αν ένας παππούς ζει στις ΗΠΑ, μπορεί να δεχθεί επίσκεψη από τα παιδιά του που ζουν, για παράδειγμα, στο Ιράν, όχι όμως από τα εγγόνια του. Αργά την Πέμπτη, η Ουάσιγκτον πρόσθεσε και τους αρραβωνιαστικούς/αρραβωνιαστκές στη λίστα του «ναι». Οι νέοι αυτοί κανόνες θα ισχύσουν για 90 ημέρες.

Για τους πρόσφυγες, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Ως την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, οι ΗΠΑ είχαν δεχθεί 49.009 πρόσφυγες από την 1η Οκτωβρίου 2016 και μετά. Για κάθε φορολογικό έτος (από την 1η Οκτωβρίου ενός χρόνου ως τις 30 Σεπτεμβρίου του επόμενου), οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα δέχονται 50.000 πρόσφυγες. Τον αριθμό αυτόν για το τρέχον φορολογικό έτος αναμένεται ότι θα τον φθάσουν ως τις 6 Ιουλίου. Μετά από αυτή την ημερομηνία, κανένας πρόσφυγας δεν θα γίνεται δεκτός στις ΗΠΑ –πράγμα που θα εξοργίσει πολλούς Ευρωπαίους οι οποίοι θεωρούν ότι το προσφυγικό κύμα είναι αποτέλεσμα της αμερικανικής πολιτικής στον κόσμο.

Ολα τα ψέματα του προέδρου
Πολλοί Αμερικανοί έχουν συνηθίσει τα ψέματα του προέδρου Τραμπ, γράφουν οι «New York Times». Αλλά όσο και αν αυτά έχουν γίνει συνηθισμένα, η χώρα δεν πρέπει να επιτρέψει να αναισθητοποιηθεί σε αυτά. Γι’ αυτό η αμερικανική εφημερίδα κατέγραψε σχεδόν κάθε κατάφωρο ψέμα που είπε δημοσίως ο Τραμπ αφότου ανέλαβε πρόεδρος.

Δεν υπάρχει προηγούμενο στην αμερικανική Ιστορία προέδρου που να λέει τόσο πολλές αναλήθειες. Κάθε πρόεδρος ψεύδεται σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά κανένας τόσο πολύ όσο ο Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα όπου η πραγματικότητα δεν έχει καμία σημασία.
Ο αρθρογράφος των «New York Times» Ντέιβιντ Λέονχαρντ κατέγραψε όλα τα ψέματα του προέδρου από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 21 Ιανουαρίου και για πέντε μήνες, ως τις 21 Ιουνίου. Σταχυολογούμε μερικά (στα εισαγωγικά το ψέμα και στην παρένθεση η πραγματικότητα).
¢ 21 Ιανουαρίου: «Δεν ήθελα να πάμε στο Ιράκ» (στην αρχή ήταν υπέρ της εισβολής, στη συνέχεια κατά).
¢ 21 Ιανουαρίου: «Ημουν στο εξώφυλλο του «Time» 14 ή 15 φορές. Πρέπει να έχω το ρεκόρ όλων των εποχών στην ιστορία του περιοδικού» (ο Τραμπ ήταν στο εξώφυλλο 11 φορές και ο Νίξον 55).
¢ 23 Ιανουαρίου: «Από τρία ως πέντε εκατομμύρια παράνομες ψήφοι μου στοίχισαν τη νίκη στη λαϊκή ψήφο» (δεν υπάρχει καμία απόδειξη για παράνομες ψήφους).
¢ 25 Ιανουαρίου: «Το πλήθος ήταν το μεγαλύτερο στην Ιστορία» (αεροφωτογραφίες δείχνουν ότι το πλήθος στην ορκωμοσία του Ομπάμα το 2009 ήταν πολύ μεγαλύτερο).
¢ 26 Ιανουαρίου: «Δεχθήκαμε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για αυτούς. Δεν τους ελέγξαμε. Δεν έχουν χαρτιά. Πώς να ελέγξεις κάποιον που δεν γνωρίζεις και δεν έχει χαρτιά; Δεν μπορείς» (οι έλεγχοι διαρκούν ως και δύο χρόνια).
¢ 29 Ιανουαρίου: «Με ψήφισε το 84% των Κουβανοαμερικανών» (δεν υπάρχει καμία απόδειξη επ’ αυτού).
¢ 3 Φεβρουαρίου: «Επαγγελματίες αναρχικοί, αλήτες και πληρωμένοι διαδηλωτές επαληθεύουν τους εκατομμύρια ανθρώπους που ψήφισαν για να κάνουν πάλι μεγάλη την Αμερική!» (δεν υπάρχει καμία απόδειξη για πληρωμένους διαδηλωτές).
¢ 4 Φεβρουαρίου: «Αφού αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγνώμη για τις ανακρίβειες που γράφουν για μένα μετά τη νίκη μου στις εκλογές, οι «New York Times» συνεχίζουν την ανακριβή κάλυψη» (ποτέ δεν ζήτησε συγγνώμη η εφημερίδα).
¢ 5 Φεβρουαρίου: «Επηρεάστηκαν μόλις 109 άτομα από τους εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες» (περίπου 60.000 άτομα επηρεάστηκαν από την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ των πολιτών έξι μουσουλμανικών χωρών).
¢ 16 Φεβρουαρίου: «Ελαβα 306 εκλέκτορες. Ηταν η μεγαλύτερη νίκη στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων από τον Ρόναλντ Ρίγκαν» (ο Τζορτζ Μπους πατέρας, ο Μπιλ Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα είχαν περισσότερους εκλέκτορες).
¢ 18 Φεβρουαρίου: «Δείτε την τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία, δείτε τι έγινε χθες βράδυ στη Σουηδία» (ουδέποτε πραγματοποιήθηκε η τρομοκρατική επίθεση στη Σουηδία που υπονόησε ο Τραμπ).
¢ 24 Φεβρουαρίου: «Το Obamacare καλύπτει ελάχιστους ανθρώπους» (το Obamacare αύξησε τους καλυπτόμενους από την κοινωνική ασφάλιση κατά 20 εκατομμύρια).
¢ 3 Μαρτίου: «Τρομερό! Μόλις ανακάλυψα ότι ο Ομπάμα είχε βάλει κοριούς στο Trump Tower πριν από τις εκλογές. Αυτό είναι μακαρθισμός!» (δεν υπάρχει καμία απόδειξη επ’ αυτού).
¢ 22 Μαρτίου: «Το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο διότι δεν πολεμά την τρομοκρατία» (την πολεμά από τη δεκαετία του ’80).
¢ 11 Απριλίου: «Ο Στιβ Μπάνον (σ.σ.: επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου) αναμείχθηκε στην προεκλογική εκστρατεία μου προς το πολύ τέλος. Νωρίτερα δεν τον γνώριζα» (τον γνωρίζει από το 2011).
¢ 12 Απριλίου: «Η αντιπολίτευση παρακωλύει τη διαδικασία» (ο Τραμπ τότε δεν είχε ορίσει ακόμη ποιοι θα κάλυπταν εκατοντάδες κυβερνητικές θέσεις).
¢ 18 Απριλίου: «Τα fake μέσα ενημέρωσης λένε ότι άλλαξα τις θέσεις μου για την Κίνα. Δεν τις άλλαξα» (τις άλλαξε).
¢ 27 Απριλίου: «Εγώ θέλω να βοηθήσω τους ανθρακωρύχους μας ενώ οι Δημοκρατικοί μπλοκάρουν την περίθαλψή τους» (Δημοκρατικός εισηγήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο που υποστηρίχθηκε κυρίως από Δημοκρατικούς).
¢ 28 Απριλίου: «Εχουμε έλλειμμα 17 δισ. δολαρίων στο εμπορικό ισοζύγιο με τον Καναδά» (οι ΗΠΑ είχαν πλεόνασμα 8,1 δισ. δολαρίων, όχι έλλειμμα, με τον Καναδά το 2016).
¢ 29 Απριλίου: «Η Κίνα χειραγωγούσε το νόμισμά της αλλά λίγο μετά την εκλογή μου σταμάτησε» (σταμάτησε το 2014).
¢ 13 Μαΐου: «Κατάφερα τη Lockheed να μειώσει την τιμή στην οποία μας πουλάει τα αεροπλάνα» (η μείωση είχε προγραμματιστεί πριν από την εκλογή Τραμπ).
¢ 4 Ιουνίου: «Επτά νεκροί και 48 τραυματίες και ο δήμαρχος του Λονδίνου λέει «Δεν υπάρχει λόγος πανικού»!» (ο δήμαρχος αναφερόταν στην ενισχυμένη αστυνομική παρουσία στους δρόμους).
¢ 21 Ιουνίου: «Οι ΗΠΑ είναι μια από τις χώρες με την υψηλότερη φορολογία στον κόσμο» (δεν είναι).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ