Η φετινή Σύνοδος της G20 -που γίνεται στο Αμβούργο- αναμένεται να είναι μία από τις πλέον συγκρουσιακές των τελευταίων ετών με δεδομένες τις θέσεις και τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Η καγκελάριος Μέρκελ έθεσε την ατζέντα, στέλνοντας πολλά μηνύματα. Από το βήμα του Κοινοβουλίου τόνισε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής θα είναι η μεγάλη πρόκληση της G20, προειδοποιώντας ότι οι συζητήσεις δεν θα είναι εύκολες.

Σαφής αποδέκτης της αναφοράς της ο Τραμπ, ο οποίος αποφάσισε να «βγάλει» τις ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας αναφέρθηκε στις οικονομικές εξελίξεις και την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Και εκεί είχε αιχμές για τον Τραμπ: «χρειαζόμαστε ανοικτές αγορές, ο προστατευτισμός βλάπτει τους πάντες» είπε.

Αναφέρθηκε και στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν σε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο εμβάθυνσης της ΕΕ και ειδικά της Ζώνης του Ευρώ. «Όμως το πλαίσιο αυτής της εμβάθυνσης θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ ρίσκων και ευθύνης» συνέχισε.

Ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών κατέστησαν σαφές ότι θα υπερασπίσουν και να προωθήσουν από κοινού τις θέσεις τους για την κλιματική αλλαγή και το διεθνές εμπόριο στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο διαβεβαίωσαν ότι δεν θα προσπαθήσουν να απομονώσουν τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαφωνεί με τις θέσεις αυτές και στα δύο θέματα.

Έπειτα από μια συνάντηση στο Βερολίνο με οικοδέσποινα την Μέρκελ, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι οι χώρες της Ευρώπης θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα «αποφασιστικότητας» στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά παράλληλα να αναζητήσουν «κοινές λύσεις» με την Ουάσινγκτον για ζητήματα όπως είναι το κλίμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε πως ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα «λογικευτούν» μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισε πως δεν θα είχε νόημα να απομονωθεί ο Τραμπ καθώς η Ευρώπη μοιράζεται «πολλά» με την Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένης της θέσης ότι η τρομοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστεί.