Η επικεφαλής της κυβέρνησης στη Σκωτία «παγώνει» τα σχέδιά της για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία της Σκωτίας, στο οποίο είχε επιμείνει μετά την ψήφο της Αγγλίας υπέρ του Brexit.

Έχοντας χάσει 21 έδρες στις πρόσφατες εκλογές, η Στέρτζεον παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει λαϊκή στήριξη για νέο δημοψήφισμα και δεν προτίθεται να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο πριν το φθινόπωρο του 2018.

«Η ευθύνη μου ως πρωθυπουργού είναι να δημιουργήσω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενότητα και συναίνεση» σημείωσε μιλώντας στο Χόλιρουντ, τη Βουλή της Σκωτίας. «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα Brexit το οποίο δεν ψηφίσαμε και σε μια μορφή πολύ πιο ακραία από ότι θα μπορούσαμε να είχαμε φανταστεί πριν από έναν χρόνο» πρόσθεσε.

Αν και η Στέρτζεον παραδέχθηκε ότι οι ψηφοφόροι στη Σκωτία απέρριψαν τις προτάσεις της για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας -έτσι ερμηνεύει η ίδια την απώλεια σχεδόν 470.000 ψήφων- σημείωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να επαναφέρει το θέμα το φθινόπωρο του 2018, όταν θα έχουν ξεκαθαριστεί οι όροι της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε ότι η Στέρτζεον θα πρέπει να βγάλει από το τραπέζι το αίτημά της για δημοψήφισμα.

«Αυτό που πιστεύω ότι θα έπρεπε να πει σήμερα η Στέρτζεον είναι ότι θα βγάλει εντελώς από το τραπέζι το ζήτημα δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Σκωτίας» σημείωσε η πρωθυπουργός μιλώντας στο Sky News.

«Νομίζω πως αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα των γενικών εκλογών» είπε, λέγοντας ότι έχει έρθει η ώρα για συναίνεση και όχι για διαχωρισμούς.