Ανεβαίνουν οι τόνοι στην προεκλογική Γερμανία: ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς επιτίθεται στην ‘Ανγκελα Μέρκελ, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει ότι επιθυμεί συνασπισμό με το φιλελεύθερο κόμμα (FDP).

«Πάντοτε θεωρούσα ότι το FDP είναι ο κυβερνητικός εταίρος που θα προτιμούσαν οι χριστιανοδημοκράτες (CDU)» δηλώνει ευθέως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt της Δευτέρας.

Ο σημερινός μεγάλος συνασπισμός με τους σοσιαλδημοκράτες δεν μπορεί να διαρκέσει επ΄άπειρον γιατί αυτό «δεν θα ήταν καλό για τη δημοκρατία. Μία ισχυρή αντιπολίτευση θα ήταν προτιμότερη» δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, υπαινισσόμενος προφανώς ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι σοσιαλδημοκράτες θα περάσουν στην αντιπολίτευση.

Για να συμπληρώσει ότι δεν βλέπει και στους σοσιαλδημοκράτες ιδιαίτερη προθυμία για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού. Με την ευκαιρία αυτή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν παραλείπει να επικρίνει σε υψηλούς τόνους τις προεκλογικές υποσχέσεις για περισσότερες κοινωνικες παροχές και μειώσεις φόρων που μοίρασε στο συνέδριο του SPD ο πρόεδρος του κόμματος, και υποψήφιος για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς.
Ιδιαίτερα οι υποσχέσεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό σύστημα συνιστούν «αποβλάκωση» των ψηφοφόρων, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Πάντως ο Μάρτιν Σουλτς δεν φαίνεται να αποθαρρύνεται και δηλώνει στο ZDF το βράδυ της Κυριακής ότι «στην πραγματικότητα ο προεκλογικός αγώνας μόλις τώρα αρχίζει, άλλωστε οι εκλογές είναι σε τρεις μήνες». Σύμφωνα πάντως με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύει η κυριακάτικη Bild, οι χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με 39%, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες χάνουν άλλη μία ποσοστιαία μονάδα και περιορίζονται στο 24%. Στην τρίτη θέση παραμένει το Κόμμα της Αριστεράς με 9%, ενώ το όριο για την είσοδο στη Βουλή υπερβαίνουν επίσης οι Πράσινοι, οι Φιλελεύθεροι και το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Υψηλό παραμένει ωστόσο το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Ομόφωνα εγκρίνεται το «κυβερνητικό πρόγραμμα» του SPD

Το απόγευμα της Κυριακής το συνέδριο του SPD στο Ντόρτμουντ της Βεστφαλίας ενέκρινε ομόφωνα το προεκλογικό πρόγραμμα των σοσιαλδημοκρατών ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «κυβερνητικό πρόγραμμα».

Σε ομιλία τους προς τους συνέδρους ο Μάρτιν Σουλτς έθεσε για μία ακόμη φορά το ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και υποσχέθηκε νέες κοινωνικές παροχές, μειώσεις φόρων για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, διασφάλιση των συντάξεων και υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις, αξιοποιώντας τα πλεονάσματα των τελευταίων ετών.

Επιπλέον, ο υποψήφιος του SPD επανέλαβε ότι θέλει αν επιστρέψει στον κανόνα της πλήρους απασχόλησης στην αγορά εργασίας. Το παρών στο συνέδριο έδωσε και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι, για πρώτη φορά σε τόσο υψηλούς τόνους, ο Μάρτιν Σουλτς επιτέθηκε στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Αν και δεν την κατονόμασε ευθέως, την κατηγόρησε ότι αρνείται να συζητήσει επί της ουσίας τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και η απροθυμία αυτή συνιστά μία «επίθεση κατά της δημοκρατίας».

Η συγκεκριμένη διαύπωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γενικού γραμματέα της CDU, Πέτερ Τάουμπερ, ο οποίος δήλωσε μέσω Twitter ότι «δεν επιτρέπεται να γίνεται τόσο μεγάλη η απελπισία μας, ώστε να κατηγορούμε τους δημοκράτες για επίθεση στη δημοκρατία».
Γιάννης Παπαδημητρίου